Τουλάχιστον 27 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις στις Φιλιππίνες – Συνεχίζεται η αναζήτηση επιζώντων

Διασώστες συνέχιζαν την Τρίτη τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων από τις κατολισθήσεις που έπληξαν χωριά στις κεντρικές Φιλιππίνες, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από την τροπική καταιγίδα Megi αυξήθηκε σε 27.


Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, καθώς η καταιγίδα έπληξε τις τελευταίες ημέρες την επιρρεπή σε καταστροφές περιοχή, πλημμυρίζοντας σπίτια, αποκόπτοντας δρόμους και διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από κατολισθήσεις, που έπληξαν πολλά χωριά στην επαρχία Λέιτε, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την καταιγίδα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στην κεντρική επαρχία Negros Oriental και τρεις στο νότιο νησί Μιντανάο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Καταστροφών της χώρας.

Φωτογραφίες έδειχναν τις στέγες αρκετών σπιτιών στην Μπάνγκα, μία από τις κοινότητες της Λέιτε που επλήγησαν, να ξεπροβάλλουν πάνω από ένα ποτάμι λάσπης. Οι προσπάθειες διάσωσης επικεντρώθηκαν στο κοντινό χωριό Καντάνιο, το οποίο, σύμφωνα με αξιωματούχο, είχε πληγεί από δύο κατολισθήσεις. Ορισμένοι κάτοικοι κατάφεραν να διαφύγουν ή ανασύρθηκαν ζωντανοί από τη λάσπη, αλλά υπάρχει φόβος ότι πολλοί εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι. Πέντε άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί στο Καντάνιο, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι εξακολουθούν να αγνοούνται.


Ο στρατός έχει ενώσει τις δυνάμεις του με την ακτοφυλακή, την αστυνομία και τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης. Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Καταστροφών Μαρκ Τίμπαλ δήλωσε ότι οι κατολισθήσεις γύρω από την πόλη Μπαϊμπάι είχαν φτάσει σε οικισμούς εκτός της επικίνδυνης ζώνης, αιφνιδιάζοντας πολλούς ανθρώπους.

Η τροπική καταιγίδα Megi, γνωστή στις Φιλιππίνες με την τοπική ονομασία Agaton και η πρώτη μεγάλη καταιγίδα που πλήττει τη χώρα φέτος, ανάγκασε δεκάδες λιμάνια να αναστείλουν τη λειτουργία τους και εγκλώβισε σχεδόν 8.000 ανθρώπους στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, μιας από τις πιο περιόδους του έτους με τη μεγαλύτερη κινητικότητα ταξιδιωτών.

Οι Φιλιππίνες άνοιξαν εκ νέου για τους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες από τις περισσότερες χώρες τον Φεβρουάριο μετά την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών του Covid-19 και το Πάσχα είναι μια δημοφιλής αργία για τους εγχώριους τουρίστες.


Η καταιγίδα έρχεται τέσσερις μήνες μετά από υπερτυφώνα που κατέστρεψε εκτάσεις της χώρας, σκοτώνοντας περισσότερους από 400 ανθρώπους και αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι οι τυφώνες ενισχύονται με ταχύτερους ρυθμούς καθώς ο κόσμος γίνεται θερμότερος λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι Φιλιππίνες, οι οποίες κατατάσσονται μεταξύ των πιο ευάλωτων εθνών στις επιπτώσεις της, πλήττονται κατά μέσο όρο από 20 καταιγίδες κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.