Τουλάχιστον 36 νεκροί από επίθεση σε χωριό στο ανατολικό Κονγκό

Ισλαμιστές μαχητές φέρονται να σκότωσαν τουλάχιστον 36 ανθρώπους σε επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας σε χωριό στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δήλωσε την Πέμπτη ένας τοπικός αξιωματούχος, ο επικεφαλής μιας ομάδας της κοινωνίας των πολιτών και ένας επιζών.

Οι δράστες πιστεύεται ότι είναι αντάρτες από τις Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF), μια ένοπλη ομάδα της Ουγκάντα ​​που εδρεύει στο ανατολικό Κονγκό που έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και πραγματοποιεί συχνές επιδρομές σε χωριά, μερικές φορές με μαχαίρια και τσεκούρια.

Η επίθεση είχε στόχο το χωριό Μουκόντι, περίπου 30 χλμ. νότια της πόλης Μπένι στην επαρχία του Βόρειου Κίβου, μια περιοχή που μαστίζεται από ανταρτικές δραστηριότητες και η οποία βρίσκεται υπό στρατιωτική διοίκηση από το 2021 σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η τάξη.

Η κυβερνήτρια της επαρχίας, Κάρλι Νζάνζου Κασιβίτα, ανέφερε στο Twitter νωρίς την Πέμπτη ότι τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση και κατηγόρησε την ADF.

Ο επικεφαλής μιας τοπικής ομάδας της κοινωνίας των πολιτών, Μουμπέρε Λιμπάντου Αρσένε, έδωσε έναν προσωρινό απολογισμό 44 νεκρών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, και είπε ότι αρκετοί χωρικοί εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Ο τρόπος λειτουργίας υποδηλώνει ότι ήταν η ADF επειδή δεν εκτοξεύτηκαν σφαίρες», είπε στο Reuters μέσω τηλεφώνου.

Ένας εκπρόσωπος του τοπικού στρατού, ο Άντονι Μουαλουσάγι, επιβεβαίωσε ότι η επίθεση συνέβη σε μήνυμα στο WhatsApp, αλλά δεν έδωσε τον αριθμό των νεκρών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy