Τουλάχιστον έχετε καλό view από την προσφυγική σας πολυκατοικία

Το 2010 η δαπάνη για την ανέγερση και αναδόµηση προσφυγικών πολυκατοικιών ήταν 24 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ άλλα 12 εκατοµµύρια προορίζονταν για συντήρηση. Ήταν τότε που είχαν εγκατασταθεί σε πολλές πολυκατοικίες ανελκυστήρες και καινούργια παράθυρα. Το 2010, ποιος ήταν κυβέρνηση; Αυτός που φταίει για όλα, ο ∆ηµήτρης Χριστόφιας. Αφού «φταίει για όλα», τότε ας του αποδώσουµε και αυτό το… φταίξιµο, ότι ήταν ο µόνος Πρόεδρος που είχε έγνοια για το πώς διαβιούν οι πρόσφυγες, όσοι έµειναν βέβαια στους προσφυγικούς συνοικισµούς.

Ερχόµαστε στο όχι και τόσο µακρινό 2019 όπου το ίδιο κονδύλι των µη αχάπαρων ήταν µόνο 3 εκατοµµύρια ευρώ και έµεινε πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα και τις επόµενες χρονιές, της κυβέρνησης Αναστασιάδη, µέχρι την ηµέρα που παρέδωσε τα ηνία του κράτους στον βαφτιστικό του Νίκο. Αντιλαµβάνεται κανείς πόση έγνοια είχαν και έχουν τους πρόσφυγες στους προσφυγικούς συνοικισµούς. Άλλωστε η πόλη του πετούσε, οι πρόσφυγες τον µάραναν;

∆εν ήταν λίγα τα ρεπορτάζ που αναφέρονταν σε περιστατικά όπου ηλικιωµένοι µένουν στην κυριολεξία εγκλωβισµένοι µέσα στα ίδια τους τα διαµερίσµατα, αφού η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη 10 χρόνια δεν κατάφερε να εγκαταστήσει ανελκυστήρες σε όσες πολυκατοικίες δεν είχαν. Μάλιστα, υπήρξαν και οι τραγικές περιπτώσεις όπου ακόµη και νεκρούς δεν µπορούσαν να τους µετακινήσουν από τα διαµερίσµατά τους και χρειάστηκε η παρέµβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το κυβερνητικό περιπαίξιµο των προσφύγων στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής ήταν εβδοµαδιαίο: «Το Υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο συντήρησης της προσφυγικής πολυκατοικίας…» Πόση επεξεργασία ποια; Εγχείρηση να ήταν θα τέλειωνε 10 χρόνια. Οι υπουργοί της κυβέρνησης είχαν πάθει οµαδικό Αλτσχάιµερ, αφού κάθε εβδοµάδα παρουσίαζαν τις ίδιες εξαγγελίες. Φαντάζοµαι όταν βλέπουν «Κωνσταντίνου και Ελένης» νοµίζουν ότι παίζει και καινούργιο επεισόδιο κάθε µέρα εδώ και 15 χρόνια.

Ερχόµαστε στο σήµερα, 2023. Καινούργια κυβέρνηση, µε τα ίδια πρόσωπα όπως, ξέρουµε, αφού ο Νίκος ΙΙ, θέλει να είναι άξιος συνεχιστής του Νίκου Αναστασιάδη. Μάλλον θα είχε υποστεί δυσάρεστη έκπληξη ο πρώην υπουργός του Αναστασιάδη, νυν υπουργός του Χριστοδουλίδη για την κατάντια των προσφυγικών πολυκατοικιών. Σε απανωτά ρεπορτάζ και αντεγκλήσεις µεταξύ Επιτροπής Προσφύγων και Τµήµατος Πολεοδοµίας καλείται ο υπουργός να δώσει στη δηµοσιότητα τα αποτελέσµατα της στατικής επάρκειας των πολυκατοικιών, που ολοκληρώθηκε το 2020, αλλά κρατείται «απόρρητη» εδώ και τρία χρόνια.

Ξέρουµε, όµως, ότι 43 πολυκατοικίες χρειάζονται κατεδάφιση, ενώ άλλες -όπως ψιθυρίζεται- είναι µέτριας (;) στατικότητας. Στα τρία χρόνια που µεσολάβησαν, οι 43 πολυκατοικίες που είναι ακατάλληλες, ακόµα κατοικούνται και οι µέτριας στατικότητας επίσης. Κανείς δεν ξέρει πόσες έγιναν εν τέλει «ακατάλληλες» και πρέπει να κατεδαφιστούν, πέρα από τις 43. Το τραγικό είναι ότι δεν έχουν ενηµερωθεί οι ένοικοι των πολυκατοικιών. Χειρότερα και από Τουρκία. Το να κλαίµε επί ερειπίων θα είναι το καλό σενάριο, γιατί το κακό σενάριο θα είναι να κλαίµε επί πτωµάτων. Αλλά, µάλλον, αυτό περιµένουν οι αρµόδιοι… να βρεθούµε «προ εκπλήξεως» στον επόµενο σεισµό.

Και µια προσωπική εµπειρία: Σε µια επίσκεψη λειτουργών του Τµήµατος Πολεοδοµίας στη Λάρνακα για έλεγχο πολυκατοικίας, το µόνο που βρήκαν να πουν στους ένοικους της πολυκατοικίας είναι ότι «έχετε καλό view» στα χωράφια απέναντι.

Παναγιώτης Πενταλιώτης

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.