Τουλάχιστον έξι νεκροί από τη σεισμική δραστηριότητα στην Αντιόχεια

Η νέα σεισμική δραστηριότητα τη Δευτέρα στην Αντιόχεια άφησε πίσω της τουλάχιστον έξι νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Τούρκος ειδικός αναφέρει ότι πρόκειται για κύρια σεισμική δραστηριότητα που πυροδότησαν οι προηγούμενοι μεγάλοι σεισμοί και προειδοποιεί για νέους ισχυρούς σεισμούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σταρ» και τη διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών σημειώθηκε στην περιοχή Ντεφνέ της Αντιόχειας χθες το βράδυ στις 20.04. Τον πρώτο σεισμό ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών στην περιοχή Σαμάνταγ 3 λεπτά αργότερα. Ο σεισμός στην περιοχή Ντεφνέ είχε εστιακό βάθος 16,74 χιλιομέτρων και ο σεισμός με έδρα το Σαμάνταγ εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων. Τους δυο αρχικούς σεισμούς ακολούθησε στην περιοχή έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

Το πρωί της Τρίτης η AFAD ανακοίνωσε ότι μετά τους νέους σεισμούς στην Αντιόχεια, 294 πολίτες, 18 εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, έχουν τεθεί υπό περίθαλψη από μονάδες υγείας σε διάφορα νοσοκομεία της γύρω περιοχής. Οι νέοι σεισμοί άφησαν πίσω τους έξι νεκρούς.

Ο Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι 95 άτομα που νοσηλεύονταν σε τρία νοσοκομεία της Αντιόχειας μεταφέρθηκαν στα Άδανα.

Εν τω μεταξύ, μια έγκυος γυναίκα από τη Συρία έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι στο νοσοκομείο πεδίου όπου μεταφέρθηκε μετά τους νέους σεισμούς στην Αντιόχεια.

Το πρωί της Τρίτης τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πληροφορίες για πολυκατοικίες που κατέρρευσαν στην Αντιόχεια ως αποτέλεσμα της νέας σεισμικής δραστηριότητας. Επίσης, χθες το βράδυ καταστράφηκε το κτίριο που στεγάζει την νομαρχία καθώς και μια γέφυρα που οδηγεί στο νοσοκομείο που παρέχει τις πρώτες βοήθειες στους σεισμόπληκτους.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η σκέψη του είναι στους ανθρώπους της Τουρκίας και της Συρίας που βιώνουν νέους σεισμούς και ανακοίνωσε ότι ο ΟΗΕ «είναι έτοιμος να παράσχει πρόσθετη βοήθεια».

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι ανησυχούν βαθιά για τον σεισμό των 6,4 βαθμών και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την υποστήριξή τους σε αυτό το πλαίσιο.

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή Τουϊσούζ

Σύμφωνα με την «Σταρ», ο γεωλόγος καθηγητής Οκάν Τουϊσούζ, δήλωσε ότι ο νέος μεγάλος σεισμός στην Αντιόχεια δεν είναι μετασεισμός. «Υπάρχει ένα ρήγμα που απλώνεται από την Αντιόχεια μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σεισμολογίας τον δίνει ως 6,6 Ρίχτερ. Ήταν το σημείο όπου το σπασμένο ρήγμα συσσώρευσε πίεση», δήλωσε ο Τούρκος καθηγητής.

Ο Τούρκος ειδικός πρόσθεσε ότι «το ρήγμα Γκιοκσούν-Σαβρούν είναι μια περιοχή που μπορεί να δημιουργήσει ξανά σεισμούς. Εκεί γίνεται ένας σεισμός κάθε μερικές χιλιάδες χρόνια, αλλά οι ισορροπίες έχουν αλλάξει δραστικά. Βόρεια του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου, η περιοχή Μπινγκιόλ-Παλού είναι επίσης μια περιοχή όπου συσσωρεύεται πίεση και θα ενεργοποιηθεί. Είναι απαραίτητο να είστε προσεκτικοί σε αυτές τις περιοχές. Ο σεισμός 6,4 είναι ένα ρήγμα που ανεβαίνει στην επιφάνεια και δημιουργεί επιφανειακά ρήγματα. Μπορεί να υπάρξει και άλλος ένας τέτοιος σεισμός μεταξύ της Αντιόχειας και του Σαμάνταγ».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy