Τουλάχιστον δεν πανηγύρισαν με κόκκινες σημαίες πάνω στα διπλοκάμπινα

«Το έργο όμως το έχω ξαναδεί και ξέρω απ’ έξω θέμα και πλοκή, πριν φύγεις τότε κάτι σου είχα πει…» τραγουδάει η Νατάσα Θεοδωρίδου και τους καλτ, πλέον στίχους δεν τους έλαβαν υπόψη οι ψηφοφόροι τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών ψηφίζοντας Νίκο Χριστοδουλίδη και δίνοντας λευκή επιταγή στα κόμματα που τον στηρίζουν.

Δεν είναι προεκλογικός Νοέμβρης όπου τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ ήθελαν να γλυκάνουν τους ψηφοφόρους ψηφίζοντας τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων, άσχετα αν ο υποψήφιός τους τότε είχε άλλη άποψη. Με τη θετική ψήφο τότε όλων των βουλευτών, πλην αυτών του ΔΗΣΥ, η Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από μια πολύωρη συζήτηση, ενέκρινε την τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων.

Η προτεινόμενη αναστολή αφορούσε την κύρια κατοικία του χρεώστη, η εκτιμώμενη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350.000, την επαγγελματική στέγη του χρεώστη με ετήσιο κύκλο εργασιών, που δεν υπερβαίνει τις €750.000, το αγροτεμάχιο του χρεώστη, η εκτιμώμενη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100.000.

Ύστερα από το προεκλογικό καρναβάλι, έπεσαν οι φιλολαϊκές μάσκες και τα κόμματα που είχαν ξεσκιστεί να μιλούν με την κοινωνία άφησαν άπλετο χώρο να συνεχίσουν οι τράπεζες να επιτίθενται στους δανειολήπτες. Οι ίδιες τράπεζες οι οποίες ανακοίνωσαν κέρδη και επιπλέον κέρδη με τις αυξήσεις του επιτοκίου που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εδώ ένα χρόνο είχε κατέβει στην «κοινωνία των πολιτών» και ήξερε, λέει, τον πόνο και το τι θέλει η κοινωνία. Ξέρετε, είναι τα ίδια τα κόμματα που «δεν κρύφτηκαν πίσω από το δάκτυλό τους» και με τη «δύναμη της δικής σου ψήφου» ψήφισαν «ξεκάθαρα» κάτι που φαινόταν ως κωλοσυρμαθκιά της κουφής: ότι έκαναν τα πάντα για μια καρέκλα.

Μόλις την Πέμπτη, μετεκλογικά πάντα, ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ [με την ανοχή της ΕΔΕΚ] και με τη βοήθεια του ΔΗΣΥ άνοιξαν το δρόμο για τις εκποιήσεις της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Πήγαν περίπατο οι φιλολαϊκές ανησυχίες του Νοέμβρη.

Θυμάστε που σε ένα από τα τελευταία debate ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέμιζε κόλλες με «έτοιμα νομοσχέδια»;

Μεταξύ των υποτιθέμενων έτοιμων νομοσχεδίων που ανέμιζε στα μούτρα μας ήταν και για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επειδή, όπως έλεγε, «όλα ήταν έτοιμα για να αναλάβει από την 1η του Μάρτη», όταν ο λαός τον ψηφίσει.

Την Πέμπτη στη Βουλή τα κόμματα που τον υποστηρίζουν πάντως δεν έφεραν κανένα «έτοιμο νομοσχέδιο» για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το ερώτημα που παραμένει είναι τι έγραφαν οι κόλλες που ανέμιζε.

Εξάλλου, να εκποιεί η τράπεζα το σπίτι σου στο 20% της αξίας του είναι καλυτέρευση των δεικτών της τράπεζας, ενώ να «παγώνουν» οι εκποιήσεις είναι βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας, όλοι το ξέρουν αυτό.

Ναι, αλλά ως πρώτη είδηση σε κάποια δελτία την περασμένη εβδομάδα είναι ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης πήγε σε πρότυπο δημοτικό σχολείο (τα άλλα με τους μετανάστες είναι πολύ μπανάλ για την εικόνα του) και δέχτηκε ερωτήσεις από τους μαθητές. Στο τέλος μάλιστα έβγαλε και σέλφι μαζί τους. Το επικοινωνιακό κομμάτι το έχει Πρόεδρος: γύρω-γύρω καταστροφή, εκεί που είναι ο Πρόεδρος άνοιξη.

Βέβαια, ας μη σπέρνουμε κακεντρέχειες. Το σημαντικό είναι άλλο, ότι ο γείτονάς σου δεν πανηγύρισε με κόκκινες σημαίες πάνω στα διπλοκάμπινα τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Ευτυχώς.

Παναγιώτης Πενταλιώτης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy