Τουμαζής για ΘΟΚ: Απαράδεκτη η λογοκρισία καλλιτεχνικής έκφρασης – Για μεσαιωνικές καταστάσεις κάνει λόγο η Πόπη Αβραάμ

Η ελευθερία της έκφρασης προστατεύεται και η λογοκρισία σε κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης είναι παράνομη, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο υφυπουργός πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής, αναφερόμενος στην αφαίρεση από έργο παιδικής παράστασης του ΘΟΚ αναφοράς στην αγάπη μεταξύ παιδιών.

Δεν πρέπει, υπογράμμισε, σε καμία περίπτωση να λογοκρίνονται έργα από κανένα κλασσικό αριστούργημα όπως είναι η συγκεκριμένη παράσταση. Ο κος Τουμαζής επισήμανε ότι τα θεατρικά έργα είναι εκεί για να προάγουν την κριτική σκέψη και εκεί έρχεται η ευθύνη για την οικογένεια, τους παιδαγωγούς να συζητούν με τα παιδιά.

Ο υφυπουργός πολιτισμού ανέφερε ακόμη ότι σχεδόν σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν επιτροπές λογοκρισίας καθώς είναι ευθύνη των σχολείων και των γονιών να αποφασίσουν ποια παράσταση μπορούν να παρακολουθήσουν. Ο κος Τουμαζής είπε ότι στο υπουργείο παιδείας υπάρχει επιτροπή η οποία αποφασίζει ποιες παραστάσεις μπορούν να παρακολουθούν τα παιδιά και τόνισε ότι αυτές οι επιτροπές αν πρέπει να υπάρχουν πρέπει να απαρτίζονται από ειδικούς. Δεν επιτρέπεται να αφαιρούνται λέξεις από έργα τόνισε και πρόσθεσε ότι η έννοια της αγάπης είναι οικουμενική και πρέπει να στηρίζεται και όχι να ενοχοποιείται. Οι απόλυτες απόψεις δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα, υπέδειξε. Ανέφερε ότι ήδη συνομίλησε για το θέμα με τον υπουργό παιδείας και είπε ότι σήμερα και ο ΘΟΚ θα εκδώσει ανακοίνωση καθώς το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

Πόπη Αβραάμ: Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει επιτροπή διορισμένη που να λογοκρίνει μια παράσταση

Παρά την ύπαρξη νομοθεσίας που απαγορεύει τη λογοκρισία στη συγκεκριμένη περίπτωση της παιδικής παράστασης του ΘΟΚ είναι το κράτος που παρεμβαίνει και λογοκρίνει, τόνισε η ηθοποιός Πόπη Αβραάμ. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ επισήμανε ότι μπορεί νομοθετικά να έχουμε προχωρήσει όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο το θέμα είναι πώς αυτά εφαρμόζονται.

Η κα Αβραάμ υπέδειξε ότι σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει επιτροπή διορισμένη που να λογοκρίνει μια παράσταση πριν τη δουν τα παιδιά. Αυτά, ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι μεσαιωνικά πράγματα. Ανέφερε ακόμη ότι δεν πρέπει να εισακούεται η οπισθοδρομική άποψη κάποιων ανθρώπων αλλά οφείλουμε να πηγαίνουμε ένα βήμα μπροστά. Δεν θα προχωρήσουμε ποτέ μπροστά αν όποιος αντιδρά κάνουμε βήμα πίσω, τόνισε.
Επισήμανε ακόμη ότι η πληροφόρηση και η σωστή ένταξη των παιδιών μέσα στα σύγχρονα δεδομένα είναι πολύ σημαντική και τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται ο σκοταδισμός του νου που θεωρεί ότι πρέπει να πηγαίνουμε σύμφωνα με το ευαγγέλιο.

Η κα Αβραάμ υπογράμμισε ξανά ότι δεν γίνεται να υπάρχει επιτροπή λογοκρισίας στο υπουργείο παιδείας και ότι είναι οι γονείς και το σχολείο αποφασίζουν. Πρόσθεσε επίσης ότι αναμένει να πει ο ΘΟΚ με την ανακοίνωση του ότι ήταν λάθος να αφαιρέσει από την παράσταση τα συγκεκριμένα λόγια και να τα βάλει πίσω.

Το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης – εξαρτάται από το επίπεδο αποδοχής μιας κοινωνίας και από τη στιγμή μια ώριμη κοινωνία αντιλαμβάνεται αυτή τη διαφορετικότητα που είναι μέρος της ζωής μας αυτό δεν πρέπει να ενοχλεί, ανέφερε από την πλευρά της η επίτροπος διοίκησης Μαρία Λοττίδου. Υπέδειξε ότι στην περίπτωση του ΘΟΚ ενδεχομένως να υπάρχει παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy