Η πρόταση Ακκιντζί αποσυνδέει το θέμα του φυσικού αερίου με την λύση του κυπριακού και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που απορρίπτεται, σχολίασε ο Τουμάζος Τσιελεπής.              

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο επικεφαλής του γραφείου κυπριακού του ΑΚΕΛ τόνισε ότι το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνητρο και για τις 2 κοινότητες για να εργαστούν για λύση και για αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί η σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ.

Ο κύριος Τσιελεπής είπε ότι δεν έχει αμφιβολίες για την βούληση του κυρίου Ακκιντζί για λύση, αλλά αν γινόταν αποδεκτή η πρόταση του και μετά βρεθεί κάποιος άλλος στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, τότε θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα δεδομένα εις βάρος του κυπριακού.

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, εκτιμά ότι δεν πρέπει ο Πρόεδρος να πει απλώς όχι στην πρόταση Ακκιντζί αλλά ταυτόχρονα να υποβάλει μια πειστική αντιπρόταση που να απαντά στις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς και να γίνει αποδεκτή από την διεθνή κοινότητα.

Ο κύριος Τσιελεπής είπε ότι ΑΚΕΛ θα αποστείλει επιστολή στο Πρόεδρο Αναστασιάδη στην οποία θα του προτείνει συγκεκριμένες θέσεις που μπορεί να θέσει, χωρίς να ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι το κυπριακό πρέπει να οδηγηθεί εκ νέου στις ράγες της διαπραγμάτευσης, και πρόσθεσε ότι καταρρέει η πολιτική του προέδρου Αναστασιάδη που ακολουθεί τα τελευταία 2 χρόνια.

Ο Τουμάζος Τσιελεπής κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο να διερωτηθεί γιατί ο Γ.Γ των Η.Ε δεν πείθεται για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Γκράν Μοντάνα και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, διαφορετικά μπροστά μας θα έχουμε πιο ορατό το ενδεχόμενο της οριστικής διχοτόμησης.