Τουρισμός – «Δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνο τους Βρετανούς»

epa08897488 A passenger sits while waiting to board his flight at Linate airport, near Milan, northern Italy, 21 December 2020. Concerned about a new and more contagious strain of the coronavirus, the Italian government, like many other European countries, has imposed a ban on all passenger flights to and from Britain. EPA/MATTEO BAZZI

Προγραμματίζονται πτήσεις από άλλες χώρες από τέλη Μαρτίου

 

Μπορεί η Βρετανία να είναι παραδοσιακά ο μεγαλύτερος αιμοδότης του κυπριακού τουρισμού, ωστόσο η βιομηχανία δεν μπορεί να περιμένει μόνο την άφιξη των Βρετανών. Αυτό δήλωσε χθες η Ανώτερη Διευθύντρια Επικοινωνίας και Αεροπορικής Ανάπτυξης της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, η οποία σημείωσε ότι ο προγραμματισμός του πτητικού προγράμματος κινείται σε αυτό το πλαίσιο. Με χθεσινές της δηλώσεις, η κα Κουρούπη σημείωσε ότι μπορεί μεν η Βρετανία και η Ρωσία και σε δεύτερο βαθμό το Ισραήλ να παραμένουν οι ουσιαστικότερες αγορές, ωστόσο υπέδειξε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διαθεσιμότητα θέσεων από άλλες χώρες μικρότερης εμβέλειας που φέρνουν τουρίστες στην Κύπρο. Τα προηγούμενα χρόνια, όπως σημείωσε, είχε γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να μπουν πτήσεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και παρόμοιος προγραμματισμός υπάρχει και φέτος. Μάλιστα, πτήσεις από διάφορες χώρες θα ξεκινήσουν από την τελευταία εβδομάδα του Μάρτη. «Δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 17 Μαΐου όταν θα αρχίσουν να έρχονται οι Βρετανοί, υπάρχουν πολλές άλλες πτήσεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης», παρατήρησε η αξιωματούχος της Hermes.

Η κα Κουρούπη σημείωσε ότι τα στοιχεία των αφίξεων για τον Φεβρουάριο είναι απογοητευτικά αφού οι συνολικές αφίξεις περιορίστηκαν σε ποσοστό 6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019 που είναι η αμέσως προηγούμενη χρονιά πριν την πανδημία. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 30 χιλιάδες επιβάτες, που είναι πρωτόγνωρα χαμηλός αριθμός, σχολίασε η εκπρόσωπος της Hermes. Ταυτόχρονα όμως, εξέφρασε την ελπίδα η αυξητική τάση που ήδη παρατηρείται από την 1η Μαρτίου να παραμείνει, χωρίς φυσικά να παραλείψει να ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία.

Με τα σημερινά δεδομένα, προς το τέλος Μαρτίου αρχίζουν να επανέρχονται σιγά-σιγά κάποια προγράμματα ευρωπαϊκών πτήσεων, όπως από Δανία, Γερμανία, Φινλανδία και Πολωνία.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα-κλειδί που είναι η Βρετανία, η ημερομηνία ορόσημο είναι η 17η Μαΐου, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Hermes.

Αναφορικά με την κατηγοριοποίηση των χωρών, σημείωσε πως η αναθεώρηση των κατηγοριών των διαφόρων χωρών θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα θα αλλάζουν κατηγορία, αλλά εβδομαδιαίως θα ανακοινώνεται πού βρίσκεται η κάθε χώρα.

Τέλος, παρατήρησε ότι η πρόθεση είναι από την 1η Απριλίου αρκετές χώρες που βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη, περιλαμβανομένης και της Βρετανίας, να κατηγοριοποιηθούν σε μία από τις τρεις κατηγορίες, δηλαδή πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.