Τουρισμός: Έχουμε ήδη χάσει το πρώτο εξάμηνο – Παρακινδυνευμένες οι όποιες προβλέψεις

Έχουμε ήδη χάσει το πρώτο εξάμηνο και οι όποιες προβλέψεις για τη συνέχεια είναι παρακινδυνευμένες 

Του
Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Δεν μπορούν να γίνουν υπολογισμοί ή και προβλέψεις με επαρκή ασφάλεια για τον αριθμό των επισκεπτών που θα καταφθάσουν στην Κύπρο κατά το τρέχον έτος.

Η κάθοδος των επισκεπτών δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου, καθώς η επιδημιολογική εικόνα των υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ επιδρά αμφίδρομα.

Όσον αφορά το άνοιγμα των καταλυμάτων για τους Κυπρίους, αναμένεται να λάβει χώρα αρχές Μαΐου, καθώς στην παρούσα χρονική περίοδο εφαρμόζεται το παράλογο μέτρο της απαγόρευσης στους Κύπριους πολίτες να διαμένουν στα ξενοδοχεία του τόπου.

Παράλληλα, το Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν θα δεχθεί να φορτωθούν κι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, οι οποίοι εδώ και 13 μήνες έχουν υποστεί τον μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

 

Σάββας Περδίος: Τα δεδομένα είναι αρκετά ρευστά για πολλές χώρες

«Ο στόχος που είχε τεθεί από τον Σεπτέμβρη του 2020 ήταν μέχρι τον Απρίλιο η Κύπρος να είναι έτοιμη να δεχθεί τουρίστες, γεγονός το οποίο έχει επιτευχθεί μετά από πολλές προσπάθειες σε συντονισμό με τα Υπουργεία Μεταφορών και Υγείας», ανέφερε στη «Χαραυγή» ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος. Ερωτηθείς ποιοι είναι οι στόχοι που έχουν τεθεί για τον αριθμό των αφίξεων για το 2021, ο υφυπουργός απάντησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο και παρακινδυνευμένο να προβούμε σε προβλέψεις.

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μπορούμε να δεχθούμε επισκέπτες, παρ’ όλη τη γενική επιδημιολογική κατάσταση που ισχύει στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, εξαρτόμαστε από τις ταξιδιωτικές οδηγίες που εκδίδουν οι άλλες χώρες», τόνισε και παρατήρησε πως τα δεδομένα είναι αρκετά ρευστά για πολλές χώρες.

«Κάποιες επαναφέρουν lockdown, ενώ δεν είναι λίγες αυτές που δεν έχουν ακόμη επιτρέψει στους πολίτες τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό», είπε. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν μπορούν να γίνουν υπολογισμοί ή και προβλέψεις με επαρκή ασφάλεια. «Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι οι βασικές μας αγορές, όπως η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που ως επί το πλείστον κινούνται μέσω οργανωτών ταξιδιών, φαίνεται ότι θα κινηθούν από τον Ιούνιο και μετά. Μέχρι τότε δεν αναμένεται μεγάλο κύμα τουρισμού», πρόσθεσε. Μέσα την πανδημία, ανέφερε ο υφυπουργός, «μας δόθηκε η ευκαιρία να εστιάσουμε και σε αγορές της κεντρικής και της δυτικής Ευρώπης, αλλά και από αραβικές χώρες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νέα δρομολόγια από και προς Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Τσεχία, Ολλανδία και τις χώρες της Σκανδιναβίας».

Όσον αφορά το μαζικό εμβολιασμό για τα άτομα που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού, ο υφυπουργός δήλωσε ότι οι τελικές αποφάσεις εξαρτώνται από το Υπουργείο Υγείας.

 

Λευτέρης Γεωργιάδης: Οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα βρίσκονται σε δύσκολη θέση

«Είναι αντιληπτό ότι οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση εδώ και πολλούς μήνες και πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα», ανέφερε στη «Χαραυγή» ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής (ΣΥΞΚΑ) ΠΕΟ, Λευτέρης Γεωργιάδης. Υπογράμμισε ότι ήδη έχουμε χάσει το πρώτο εξάμηνο και ευελπιστούμε να καλυτερεύσουν τα δεδομένα με την ολοκλήρωση των εμβολιασμών και την ταυτόχρονη διαφοροποίηση της κατηγοριοποίησης της Κύπρου από τις διάφορες χώρες που διαχρονικά στέλνουν τους περισσότερους τουρίστες.

Τόνισε ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα επιμένει στη θέση που έχει από την έναρξη της πανδημίας, δηλαδή δεν θα δεχθεί να φορτωθούν και άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων συνεχίζοντας την οικονομική στήριξή τους για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, ενώ όσον αφορά την ύπαρξη κρούσεων από μερίδα ξενοδόχων για κάποιες διαφοροποιήσεις σε μισθούς και ωφελήματα της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων, ξεκαθάρισε πως για την ΠΕΟ είναι εκτός πραγματικότητας και ούτε θα εισέλθει σε τέτοια συζήτηση. «Παρά το γεγονός ότι η τουριστική βιομηχανία δεν εργάστηκε στο μέγιστο βαθμό κατά το περασμένο έτος, εντούτοις με τη στήριξη που έτυχαν οι επιχειρήσεις από το κράτος δεν τίθεται θέμα για οποιεσδήποτε αλλαγές στα ωφελήματα των εργαζομένων. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κατοχυρωθούν και να βελτιωθούν», εξήγησε.

Σημείωσε επίσης ότι μετά από ενέργειες της ΠΕΟ έχει διευκρινιστεί από το Υπουργείο Εργασίας και έχει υποδειχθεί σε όλους τους εργοδότες ότι οι υπάλληλοι που εργάζονταν έστω με καθεστώς εποχιακής εργασίας, έχοντας συμπληρώσει 30 μήνες εργασίας, θεωρούνται μόνιμο προσωπικό και ως εκ τούτου έχουν δηλωθεί στα διάφορα σχέδια στήριξης. «Είναι μία σημαντική αλλαγή προς όφελος των εργαζομένων, η οποία πρέπει να διατηρηθεί για όση περίοδο απαιτείται, έως ότου επανέλθει στους κανονικούς του ρυθμούς ο τουρισμός», τόνισε.

 

Χάρης Παπαχαραλάμπους: Το ιδανικότερο σενάριο είναι οι κρατήσεις να αγγίξουν το 50%

«Σε αυτή τη χρονική περίοδο βρισκόμαστε μεταξύ 30-35% πληρότητας, σε σύγκριση με τις κρατήσεις τουριστικών καταλυμάτων κατά το 2019», επεσήμανε στη «X» o εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους. Τόνισε ότι από τον τρέχοντα μήνα μέχρι και ένα μέρος του Ιουνίου θεωρούνται χαμένοι μήνες, τουλάχιστον από τις πλείστες αγορές, που ως εκ τούτου δημιουργεί ένα μεγάλο κενό και παρατήρησε ότι το ιδανικότερο σενάριο είναι οι κρατήσεις να αγγίξουν το 50% στο σύνολό τους, σε σύγκριση με το 2019, καθώς θεωρεί ότι με την πάροδο του χρόνου θα σμικρύνεται και η μείωση.

Ερωτηθείς από ποιες χώρες προέρχονται οι τουρίστες που έχουν ήδη προβεί σε κράτηση, ο κ. Παπαχαραλάμπους απάντησε ότι προέρχονται κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο (από Ιούλιο και ένθεν) και μετά ακολουθούν η ισραηλινή και η ρωσική αγορά, ενώ οι υπόλοιπες αγορές κινούνται σε ρηχά νερά. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», υπογράμμισε ο κ. Παπαχαραλάμπους, «είναι η επιδημιολογική μας εικόνα και την κατηγοριοποίηση της Κύπρου από τις άλλες χώρες». Αναφερόμενος στη χωρίς περιορισμούς διακίνηση των τουριστών, δηλαδή στη μη χρήση sms, γνωστοποίησε ότι ο Σύνδεσμος τάσσεται υπέρ. «Θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε ή όχι τον τουρισμό. Θα έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο εάν πούμε στους τουρίστες ότι θα έχουν στη διάθεσή τους δύο sms. Τι να έρθουν να κάνουν με έξι ώρες μάξιμουμ διακίνηση;» εξήγησε. Τέλος, σημείωσε ότι οι τουρίστες δεν συντείνουν στην αύξηση των κρουσμάτων, καθώς δεν έχουν στενές επαφές, τείνοντας να περιορίζουν την κοινωνική τους αλληλεπίδραση με τα άτομα που έρχονται μαζί από την εκάστοτε χώρα.

 

Χάρης Λοϊζίδης: Ευελπιστούμε ότι θα ανοίξουν γύρω στο 70-80% των ξενοδοχείων

«Στην παρούσα χρονική περίοδο πρέπει να πείσουμε τις αγορές ότι είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε, γεγονός που αφορά την Πολιτεία, τους τουριστικούς εταίρους, αλλά και το Υφυπουργείο Τουρισμού», ανέφερε στη «Χ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης. Ερωτηθείς πόσα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει ήδη τις πόρτες τους, ο κ. Λοϊζίδης απάντησε ότι είναι αρκετά λίγα, «όμως με την πάροδο του χρόνου και μέχρι την κορύφωση της τουριστικής σεζόν ευελπιστούμε ότι θα ανοίξουν γύρω στο 70-80%».

Όσον αφορά το άνοιγμα των ξενοδοχείων για Κυπρίους, τόνισε ότι αναμένεται να γίνει λίγες μέρες πριν το Πάσχα ή λίγες μέρες μετά τις εορτές, με τον καθοριστικότερο παράγοντα να είναι η επιδημιολογική κατάσταση. Κάλεσε τους συμπολίτες μας να τηρούν τα μέτρα που ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου θα καθορίσει και σε ποια κατηγορία θα ενταχθεί από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη.

«Μπορεί εμείς να έχουμε μία χώρα στην πράσινη κατηγορία, παράλληλα όμως με την επιστροφή των επισκεπτών στην πατρίδα τους να υποχρεούνται να εισέλθουν σε καραντίνα. Οπόταν μπορούμε να πούμε ότι θα λειτουργήσει αμφίδρομα η επιδημιολογική μας κατάσταση», παρατήρησε

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.