Τουρισμός: Πιο βαρύ το πλήγμα για την Κύπρο

Έκθεση της ΕΕ για τις επιπτώσεις του πολέμου και των κυρώσεων

Η Κύπρος επηρεάζεται περισσότερο από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και τις συνεπακόλουθες κυρώσεις, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών.

Όπως επισημαίνεται, «οι πιο εκτεθειμένοι ευρωπαϊκοί προορισμοί» που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και τις συνεπακόλουθες κυρώσεις είναι κατά σειρά «η Κύπρος, το Μαυροβούνιο, η Λετονία, η Φινλανδία, η Εσθονία και η Λιθουανία, όπου οι Ρώσοι αποτελούσαν τουλάχιστον το 10% των συνολικών αφίξεων το 2019». Σημειώνεται μάλιστα ότι «η Κύπρος είναι σημαντικά εκτεθειμένη στη Ρωσία και μέσω αλυσίδων εφοδιασμού και επενδύσεων». Αναφέρεται ακόμη ότι οι πιο πάνω χώρες δεν αναμένεται να έχουν καμία βελτίωση για τον ρωσικό τουρισμό μακροχρόνια, καθώς και ότι οι ρωσικές αερογραμμές πιθανότατα θα τερματίσουν οριστικά σημαντικές συμφωνίες λόγω των κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας το 2019 οι αφίξεις από τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται στον πόλεμο και τις κυρώσεις ανήλθαν σε 899.023. Συγκεκριμένα, είχαμε 781.856 αφίξεις από τη Ρωσία, 95.031 από την Ουκρανία και 22.136 από τη Λευκορωσία.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών παραθέτει στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι το 2019 οι ρωσικές δαπάνες συνέβαλαν στο 34% των συνολικών εσόδων στο Μαυροβούνιο, στο 25% στην Κύπρο και στο 16% στη Λετονία. Αναφέρεται μάλιστα ότι «εάν οι κυρώσεις συνεχιστούν και στην πιο πολυσύχναστη καλοκαιρινή περίοδο, αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να δουν τις συνολικές τουριστικές δαπάνες να μειώνονται σημαντικά».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών, από τις εξελίξεις του πολέμου και των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θα επηρεαστούν και άλλοι δημοφιλείς προορισμοί στην Ευρώπη, οι οποίοι προσελκύουν μεγάλο αριθμό Ρώσων επισκεπτών, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Σημειώνεται ωστόσο ότι αυτοί οι προορισμοί είναι λιγότερο εκτεθειμένοι, επειδή η πλειοψηφία των επισκεπτών τους προέρχεται από άλλες χώρες.

Στοιχεία

Οι αφίξεις από τις χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο και τις κυρώσεις ανήλθαν σε 899.023 το 2019 (πριν την κρίση του κορονοϊού και τον πόλεμο). Συγκεκριμένα, είχαμε 781.856 αφίξεις από τη Ρωσία, 95.031 από την Ουκρανία και 22.136 από τη Λευκορωσία.

Κερδισμένη η Τουρκία

Εν τω μεταξύ, στην έκθεση -η οποία φαίνεται ότι συντάχθηκε πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων- αναφέρεται ότι ο τουρισμός στην Κύπρο επηρεάζεται και από το γεγονός ότι η Βρετανία βρίσκεται στην «κόκκινη λίστα». Αναφέρεται μάλιστα ότι αυτό ευνοεί την Τουρκία, η οποία είδε τις αφίξεις της να αυξάνονται κατά 16,4% σε σχέση με το 2019 και η οποία αναμένει ακόμη περισσότερες αφίξεις κατά τη θερινή περίοδο, κυρίως στην Αττάλεια και το Νταλαμάν.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy