Τουρισμός σε ψηφιακό και εικονικό επίπεδο στη Λάρνακα

Παρουσιάστηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα ψηφιοποίησης από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και τον Οργανισμό Νεολαίας

 

Πρόσβαση σε δομημένη πληροφόρηση
Ο τέταρτος πυλώνας του Virtual Larnaka περιλαμβάνει τη διαδραστική περιήγηση μουσείων της Λάρνακας σε μορφή 360° με πληροφορίες για επιλεχθέντα εκθέματα. Στην Α’ φάση περιλαμβάνονται τα μουσεία: Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Λάρνακας, Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής Λιβαδιών, Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας. Το καινοτόμο αυτό εργαλείο βασίζεται σε σύγχρονη τεχνολογία και προσφέρει την ευκαιρία εικονικής περιήγησης και πρόσβασης σε δομημένη πληροφόρηση που επαυξάνει την εμπειρία του τελικού χρήστη, όπως τρισδιάστατες αναπαραστάσεις χώρων και εκθεμάτων, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα.

 

Τουρισμό τελευταίας τεχνολογίας φιλοδοξούν να προσφέρουν οι ιθύνοντες μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα “Εικονική Λάρνακα”, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα την περασμένη Πέμπτη 21 Οκτωβρίου. Συντελεστές είναι η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας και του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τέσσερα καινοτόμα έργα τα οποία δημιουργούν ένα τεχνολογικό παζλ της διαδραστικής Λάρνακας με κοινό στόχο μια βιωματική διάσταση στην τουριστική εμπειρία. Συνδυάζοντας την τεχνολογία με την ιστορική έρευνα και την πλούσια ιστορία της Λάρνακας, δόθηκε ζωή σε σημαντικά σημεία αναφοράς του τουριστικού προϊόντος, ξεφεύγοντας από τον τετριμμένο τρόπο παροχής πληροφοριών.

Αγάλματα που μιλούν, τρισδιάστατη εικονική αναστήλωση του αρχαίου λιμανιού Κιτίου, εικονική πλοήγηση σε ναυάγια στο βυθό της Λάρνακας, διαδραστικές περιηγήσεις σε μουσεία και πληροφορίες για εκθέματα, είναι τα νέα έργα που παρουσιάστηκαν.

H πρωτοβουλία Larnaka Storytelling Statues αφορά την τοποθέτηση πινακίδων με κωδικούς QR. Ο επισκέπτης, σαρώνοντας τον κωδικό με το κινητό του τηλέφωνο και έχοντας συνδεθεί με το διαδίκτυο, δέχεται «τηλεφώνημα» από το άγαλμα, το οποίο διηγείται τη συναρπαστική ιστορία του. Ο αριθμός των ομιλούντων αγαλμάτων στην πόλη της Λάρνακας αυξήθηκε με την προσθήκη του αγάλματος του Λέοντα Σοφού στον ιερό ναό Αγ. Λαζάρου, του Μνημείου Αρμενίων, της προτομής του Τεύκρου Ανθία, του αγάλματος της Ειρήνης στον Δημοτικό Κήπο, καθώς και του Μακαρίου και της Σοφή Σιαμπόν, ενώ παράλληλα επεκτάθηκε και στην επαρχία με το άγαλμα της Καλλιπάτειρας στα Περβόλια. Επιπρόσθετα, συμπεριλήφθηκαν ομιλούντα αγάλματα που εκτίθενται σε μουσεία, όπως το Σταυρόσχημο Ειδώλιο στο μουσείο Πιερίδη και του Ιπποκράτη στο Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή.

Για πρώτη φορά στην Κύπρο αρχαία ερείπια αναστηλώνονται εικονικά σε τρισδιάστατη μορφή. Αξιοποιώντας την τεχνολογία virtual reality, ο χρήστης μπορεί να ανακαλύψει πώς έμοιαζε το αρχαίο λιμάνι του Κιτίου πριν 2.500 χιλιάδες χρόνια. Ένα σημαντικό στοιχείο του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας αποτελεί ο καταδυτικός της πλούτος και συνεπώς παρουσιάστηκε το υπό εξέλιξη έργο των υποβρύχιων καταδυτικών διαδρομών που περιλαμβάνει τα ναυάγια Ζηνοβία, Ελπίδα, LEF1, καθώς και τους υφάλους στην περιοχή Σκοπιά στη Ξυλοφάγου και τη Δωρίδα. Οι εν λόγω υποβρύχιες καταδυτικές διαδρομές θα περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία για το κάθε καταδυτικό σημείο και παρουσίαση των καταδυτικών διαδρομών σε virtual μορφή 360°.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.