Τουρισμός: Το πλήγμα της πανδημίας, η καινούργια μέθοδος κατηγοριοποίησης των χωρών και ο εμβολιασμός

Τον μήνα Δεκέμβριο και κάποιες εβδομάδες του Ιανουαρίου τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα σε ότι αφορά τον τουρισμό στην Κύπρο, εξαιτίας του κορωνοϊού ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Σάββας Περδίος είπε ότι πιθανώς να υπάρχουν κάποια ταξίδια στην Κύπρο κατά την περίοδο των γιορτών. Εξέφρασε δε την άποψη ότι και το 2021 δεν θα φτάσουμε τους αριθμούς του 2019 αλλά θα χρειαστούν δυο τρία χρόνια για να επανέλθουμε στα δεδομένα του 2019.

Kypros2

Σε σχέση με τη νέα κατηγοριοποίηση των χωρών, ο κ. Περδίος είπε ότι τους δίνεται το πράσινο φως για να ενημερώσουν τους οργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες στο εξωτερικό για να προγραμματιστούν και να ετοιμάσουν τα πλάνα τους για το καλοκαίρι του 2021. Πρόσθεσε ότι θα ενημερωθεί επισήμως και η ΕΕ από την κυβέρνηση ενδεχομένως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διασφαλίζει τη σταθερότητα στην κατηγοριοποίηση σημαντικών τουριστικά χωρών και όχι μόνο σε Βρετανία και Ρωσία.

Επίσης ο Σάββας Περδίος σημείωσε ότι ο εμβολιασμός αναπτερώνει λίγο το ηθικό του κόσμου ο οποίος θα νιώσει ότι είναι κοντά σε εμβόλιο και μεγαλύτερη πρόθεση για ταξίδι από τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Όπως είπε, είτε εμβολιαστούν εκατομμύρια άνθρωποι είτε ένα άτομο, ο τρόπος λειτουργίας του προορισμού θα είναι ο ίδιος σημειώνοντας ότι αυτή η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική. Πρόσθεσε ότι όταν τα πράγματα σταθεροποιηθούν, θα μπορέσουν να συζητήσουν την επαναφορά σημαντικών δρομολογίων για την Κύπρο λέγοντας ότι είναι ακόμα νωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Aerodromio

Ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ακόμα ότι η νέα κατηγοριοποίηση των χωρών θα βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες για να προγραμματίσουν τις πτήσεις τους. Σημείωσε δε ότι οι πιο δυνατές εταιρείες είναι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους όπως Ryanair, Easyjet και Wizzair, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα ρευστότητας. Όπως είπε η Κύπρος είχε την τύχη μέχρι σήμερα ότι οι αεροπορικές εταιρείες που είχαν πτητικό πρόγραμμα στην Κύπρο να μην χρεοκοπήσουν ελέω κορωνοϊού.

Παράλληλα, ο Σάββας Περδίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε τις επαφές με τους διοργανωτές ταξιδίων και ταξιδιωτικούς πράκτορες, λέγοντας ότι μέσα στον Ιανουάριο θα είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα.

Kypros

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα όπως εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, λέγοντας ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Όπως είπε ο τουρισμός παρόλο που είναι ευαίσθητος τομέας, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ανάκαμψη και να δώσει αναπνοές στις τσέπες του καθενός και της πολιτείας.

Το 2020 είναι η χειρότερη χρονιά από το 1974 ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ είπε ότι το σταθερό πρόγραμμα επιτρέπει στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τουρίστες να προγραμματιστούν και θα βοηθήσει την τουριστική ροή στην Κύπρο. Αυτό που θα αλλάξει αποτελεσματικά την κατάσταση, πρόσθεσε, είναι ο αποτελεσματικός εμβολιασμός για να μπορούν να κινούνται και να ταξιδεύουν πιο ελεύθερα οι πολίτες. Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι οι αρχές του 2021 θα είναι εξίσου άσχημα όπως το 2020, αλλά εξέφρασε την ελπίδα από τα μέσα του 2021 να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης στην τουριστική βιομηχανία. Παράλληλα είπε ότι αυτή τη στιγμή 9 ξενοδοχεία υπολειτουργούν στην Πάφο, λέγοντας ότι οι πληρότητες είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Περιφέρειας (ΕΤΑΠ) Αμμοχώστου Λάκης Αβρααμίδης ανέφερε ότι η επαρχία Αμμοχώστου έχει πληγεί περισσότερο από όλες τις περιοχές, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόσθεσε ότι η κατηγοροποίηση των χωρών όπως εξαγγέλθηκε προ ημερών θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Ο κ. Αβρααμίδης αναφέρθηκε στο νέο άνοιγμα στις αγορές, μέσω της νέας ηλεκτρονικής προβολής της επαρχίας Αμμοχώστου. Όπως είπε είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει στην προβολή της επαρχίας. Επίσης είπε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 4-5 ξενοδοχεία μικρής εμβέλειας καθώς θεώρησαν ότι τους συμφέρει οικονομικά από το να μείνουν κλειστά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy