Τουριστική βιοµηχανία και έλλειψη προσωπικού

Του Νεόφυτου Ττιμινή*

Το µεγαλύτερο θέµα που απασχολεί την αγορά εργασίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι µόνο είναι η έλλειψη εξειδικευµένου ανθρώπινου δυναµικού, ιδιαίτερα στην Επισιτιστική Βιοµηχανία (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήµατα ταχυφαγίας, µουσικοχορευτικά κέντρα κ.λπ.).

Στο νησί µας τα πρώτα σηµάδια παρουσιάστηκαν το 2018 και έπιασε στον ύπνο τους φορείς που ασχολούνται µε τον τουρισµό.

Το πρόβληµα όµως µεγαλώνει. Η εντατικοποίηση της εργασίας και η βεβαρηµένη κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις λόγω της επίθεσης των εργοδοτών στις συλλογικές συµβάσεις και τα κεκτηµένα των εργαζοµένων, εξοστρακίζουν επαγγελµατίες του κλάδου και εγκαταλείπουν τη βιοµηχανία. Και οι φωνές των εργοδοτών για εισαγωγή εργαζοµένων από τρίτες χώρες αυξάνονται.

Οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήµατος και ειδικά της ΠΕΟ ήταν συγκεκριµένες. Να εφαρµοστούν οι συλλογικές συµβάσεις εργασίας και να ανοίξει η συζήτηση µε τη συµµετοχή όλων των φορέων του τουρισµού για να παρθούν οι αποφάσεις οι οποίες θα κάνουν το επάγγελµα του µάγειρα, του σερβιτόρου, της καµαριέρας, του υπάλληλου υποδοχής και των άλλων ειδικοτήτων στην τουριστική και επισιτιστική βιοµηχανία, πιο ελκυστικό.

Θυµίζουµε ότι το 2019 είχαµε ρεκόρ αφίξεων τουριστών. Όλοι (πλην των εξαντληµένων εργαζοµένων) έτριβαν τα χέρια τους από τα κέρδη και σε κάποιες των περιπτώσεων από τα υπερκέρδη. Και ξαφνικά η πανδηµία τον Μάρτη του 2020 µας προσγείωσε ανώµαλα. Λόγω των ορθών χειρισµών του Υπουργείου Εργασίας σε συνεννόηση µε τις συντεχνίες, ιδιαίτερα µε συγκεκριµένες εισηγήσεις της ΠΕΟ, εφαρµόστηκαν ειδικά µέτρα για την επιδότηση της εργασίας. Με τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκαν οι απολύσεις εργαζοµένων στον κλάδο. ∆ηµιουργήθηκε όµως µια µεγάλη τρύπα περίπου 5.000 επιπρόσθετων κενών θέσεων εργασίας, αφού Ευρωπαίοι εργαζόµενοι επέστρεψαν στις χώρες τους.

Φτάνοντας στο σήµερα βλέπουµε ότι η εφαρµογή της Στρατηγικής Απασχόλησης Εργαζοµένων από Τρίτες Χώρες δεν λύνει τα προβλήµατα στις ελλείψεις εξειδικευµένου προσωπικού. Οι αρνητικές επιπτώσεις της Στρατηγικής Απασχόλησης που αποφάσισε η προηγούµενη κυβέρνηση λίγες µέρες πριν τις εκλογές και την οποία εφαρµόζει η παρούσα κυβέρνηση χωρίς αλλαγές, είναι πολλές και θα τις δούµε στο επόµενο χρονικό διάστηµα.

Το πρώτο «σοβαρό µέτρο» ενθάρρυνσης των νέων µας να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ήταν η ενσωµάτωση του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ. Η διάλυση ουσιαστικά του ΑΞΙΚ! Αντί να ενισχύσουµε την εκπαίδευση και την κατάρτιση των φοιτητών µας ως οι µελλοντικοί εργαζόµενοι που θα στελεχώσουν την Επισιτιστική Βιοµηχανία, µε απόφαση της κυβέρνησης µπήκε ουσιαστικά λουκέτο στο µοναδικό ∆ηµόσιο ∆ευτεροβάθµιο Εκπαιδευτικό Ίδρυµα του τόπου, το οποίο κατάρτισε τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελµατιών που στελεχώνουν σήµερα τον κλάδο.

Επιτέλους, θα πρέπει οι αρµόδιοι φορείς του τουρισµού να συζητήσουν τους τρόπους µε τους οποίους προσεγγίζουµε το ζήτηµα των µαθητών, σπουδαστών, αλλά και των νόµιµων φοιτητών από Τρίτες Χώρες. Η σωστή πρακτική εξάσκηση, η αντιµισθία τους πρέπει να τεθούν σε νέα βάση. Πρέπει να σταµατήσουν οι εργοδότες να τους βλέπουν ως φτηνή εργατική δύναµη που αντικαθιστούν έµπειρους εργαζοµένους.

Επίσης, οι καθηγητές τους, τα ίδια τα κολέγια, οι Σχολές, να καταγγέλλουν τους κακούς εργοδότες και να µη στέλνουν για πρακτική εξάσκηση τους νέους µας.

Και επιτέλους το παραµύθι ότι οι µαθητές – φοιτητές µας είναι τεµπέληδες ή και ότι µπαίνουν οι αδύνατοι µαθητές στο επάγγελµα, πρέπει να σταµατήσει.

Οι εργοδότες που έχουν όραµα και σταθερές διαδικασίες επενδύουν στους νέους µας και σε αρκετές περιπτώσεις βλέπουµε την ανέλιξή τους. ∆υστυχώς, αυτό συµβαίνει σε λίγους καλούς εργοδότες, κυρίως στην ξενοδοχειακή βιοµηχανία. Στους χώρους εστίασης το επάγγελµα είναι προσωρινό. ∆εν παραµένουν στη βιοµηχανία λόγω των κακών πρακτικών που εφαρµόζονται από τους εργοδότες.

Η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ αναδεικνύει συνεχώς το θέµα της λήψης µέτρων για να δοθεί από τους αρµόδιους φορείς η απαιτούµενη σηµασία για να µην έρθουµε την επόµενη χρονιά να συζητάµε τα ίδια και τα ίδια. Εµείς δεν στεκόµαστε µε σταυρωµένα χέρια. Προχωρούµε έµπρακτα µε συγκεκριµένες δράσεις. Αφού επισκεφτήκαµε Ξενοδοχειακές Σχολές, κολέγια, πανεπιστήµια και συµµετείχαµε σε συζητήσεις και συνέδρια έχουµε διαµορφώσει απόψεις και συγκεκριµένες θέσεις, οι οποίες θα κατατεθούν σύντοµα στον δηµόσιο διάλογο.

*Γενικός Γραµµατέας ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy