Τουρκάλα δημοσιογράφος αποκάλεσε την ΤΜΤ παράνομη οργάνωση – Αντιδράσεις σε κατεχόμενα και Τουρκία

Μια τοποθέτηση γνωστής Τουρκάλας αντιπολιτευόμενης δημοσιογράφου, η οποία αφορά την οργάνωση «ΤΜΤ», προκάλεσε αντιδράσεις στα κατεχόμενα.

Η Τουρκάλα δημοσιογράφος Αϊσενούρ Αρσλάν δήλωσε ότι η «ΤΜΤ» είναι μια «ημι-παράνομη» οργάνωση, η οποία στην παρελθόν ήταν γνωστή για τις εκτελέσεις αντιφρονούντων.

Στην τοποθέτηση της κ. Αρσλάν, για την οποία στην Τουρκία οι αρχές ξεκίνησαν δικαστική έρευνα, αντέδρασε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ. Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν την περίοδο 1955-1958 στην Κύπρο, ο κ. Τατάρ σε σχετική τοποθέτηση του ανέφερε ότι «η TMT δεν ήταν μια επιθετική οργάνωση, αλλά μια αντιστασιακή οργάνωση που υπερασπίστηκε και προστάτευσε» τους Τ/κ.

Στρέφοντας την προσοχή του στα γεγονότα που ακολούθησαν τον Δεκέμβριο του 1963, ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι «η TMT πρόβαλε και πάλι αντίσταση. Τα στελέχη της TMT,  οι γιοι του  λαού,  έπεσαν στην γη για να προστατεύσουν την τιμή και την αξιοπρέπεια του Τούρκου». Επίσης, ανέφερε ότι «ο στόχος των ισχυρισμών, της συκοφαντίας και των ψεμάτων κατά της TMT είναι η επισκίαση και δυσφήμιση» του αγώνα των Τ/κ.

Για το ίδιο θέμα, καταδικάζοντας την τοποθέτηση της κ. Αρσλάν, ο «πρωθυπουργός» Φαίζ Σουτζούογλου ανέφερε ότι τα σχόλια της δημοσιογράφου «έχουν ανοίξει μια βαθιά πληγή στο ανθεκτικό πνεύμα του τουρκοκυπριακού λαού».

Τέλος, ο «σύλλογος πολεμιστών ΤΜΤ», απευθύνθηκε στην Τουρκάλα δημοσιογράφο με μια «ανοιχτή επιστολή», στην οποία ισχυρίζεται ότι «η TMT, όπως δείχνει και η ονομασία της, ήταν μια αντιστασιακή οργάνωση που δεν πραγματοποίησε επιθέσεις σε πολιτικά πρόσωπα, περιουσίες ή οικισμούς κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά αντιστάθηκε σε επιθέσεις».

Τσαβούσογλου: «Σύμβολο της αντίστασης των Τ/Κ η ΤΜΤ»

Σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι ΤΡΤ Haber, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «χθες το βράδυ σε ένα πρόγραμμα είδαμε ένα σχόλιο για την ΤΜΤ που μας στεναχώρησε. Θέλω να πιστεύω ότι έγινε ένα μεγάλο σφάλμα, πραγματικά. Επειδή η ΤΜΤ είναι είναι το σύμβολο της αντίστασης των Τ/Κ. Το να συνδέεται η ΤΜΤ με την μαφία, τις δολοφονίες μας στεναχωρεί όλους».

Η Κύπρος, ανέφερε, «είναι μια εθνική υπόθεση. Μπορεί να έχουμε διαφορές απόψεων σε άλλα θέματα. Η υπόθεση της Κύπρου είναι υπόθεση όλων μας, και των Τ/Κ και της Τουρκίας».

Γι αυτό, πρόσθεσε, «όταν χθες το βράδυ είδα αυτό το σχόλιο εγώ αρχικά δεν το πίστεψα. Ελπίζω να υπάρξει διόρθωση γιατί προκάλεσε αγανάκτηση τόσο στην Τουρκία όσο και στην τδβκ αυτό το σχόλιο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.