Τουρκία: Απεργία εργαζομένων στον τομέα της υγείας για τους κακούς μισθούς και τις σκληρές συνθήκες εργασίας

Μονοήμερη στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη, πέντε συνδικαλιστικές οργανώσεις της Τουρκίας, οι οποίες εκπροσωπούν πέραν των 250.000 εργαζομένων στον τομέα της υγείας, γιατρούς και άλλο ιατρικό προσωπικό, διαμαρτυρόμενες για τους κακούς μισθούς και τις σκληρές συνθήκες εργασίας, εν μέσω της κατάρρευσης του τουρκικού νομίσματος, ενώ κάλεσαν την τουρκική Κυβέρνηση σε παραίτηση.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, νοσηλευτών, ιατρικού προσωπικού και βοηθών ιατρικών εργαστηρίων συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, και κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Το ιατρικό προσωπικό και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας συμμετείχε στην απεργία, σύμφωνα με την μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση του κλάδου, τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο (TTB).

Η Τουρκία καταγράφει το τελευταίο διάστημα περίπου 20.000 νέα κρούσματα COVID-19 και 180 θανάτους την ημέρα, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Fahrettin Koca.

Το Σάββατο, ο Υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι έξι περιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον έχουν εντοπιστεί στην Τουρκία.

«Θέλουμε να ζήσουμε και να κάνουμε τους άλλους να ζήσουν», «Δωρεάν και ίση υγειονομική περίθαλψη για όλους» και «Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας παραπονέθηκαν για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν να τα βγάλουν πέρα, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη, ενώ η λίρα έχασε τη μισή της αξία έναντι του δολαρίου μόνο το 2021.

“Το Υπουργείο Υγείας δεν τηρεί τις υποσχέσεις του. Απαιτούμε αύξηση μισθών ισάξια τουλάχιστον με τον πληθωρισμό. Απαιτούμε να αναγνωριστεί ο κορωνοϊός ως επαγγελματική ασθένεια”, δήλωσε ένας εργαζόμενος στο εργαστήριο Aydin Erol που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Η οργάνωση TTB αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι όλο και πιο απογοητευμένοι με τον χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού από την τουρκική Κυβέρνηση, την έλλειψη διαφάνειας στα στοιχεία για τις λοιμώξεις και τους θανάτους λόγω COVID-19 και με τα μέτρα που λαμβάνονται για προστασία του προσωπικού.

Πολλοί επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα λόγω των χαμηλών μισθών, των πολλών ωρών εργασίας και του κινδύνου βίας, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι περισσότεροι από 100.000 γιατροί έχουν δεχθεί σωματικές και φραστικές επιθέσεις τα τελευταία 11 χρόνια και τουλάχιστον 10 έχουν σκοτωθεί από ασθενείς.

“Η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τη βία κατά των εργαζομένων. Δεν αισθανόμαστε ασφαλείς στα νοσοκομεία”, δήλωσε ένας γιατρός που παρευρέθηκε στη διαμαρτυρία, λέγοντας ότι οι συνάδελφοί του αναζητούν τρόπους να μετακομίσουν στο εξωτερικό.

«Οι απεργίες θα συνεχιστούν και οι παραιτήσεις από τα δημόσια νοσοκομεία θα αυξηθούν», προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.