Στη σύλληψη του Δημάρχου της Diyarbakir, Yıldız Çetin, προχώρησαν οι Αρχές στην Τουρκία, περιοχή η οποία είναι Κούρδικη.

Να σημειώσουμε ότι οι εκλελεγμένοι δήμαρχοι στις περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου συγκεντρώνονται μεγάλοι πληθυσμοί Κούρδων και μεγάλα ποσοστά για το φιλοκουρδικό κόμμα HDP είχαν αντικατασταθεί πριν μερικές βδομάδες και διορίστηκαν εντολοδόχοι του Ερνγογάν.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, στον εκλελεγμένο δήμαρχο του Diyarbakir απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu  είχε επικρίνει την κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης (AKP) για την απομάκρυνση των τεσσάρων εκλελεγμένων  δημάρχων του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP)  και το διορισμό εντολοδόχων.

“Η απομάκρυνση των δημάρχων και ο διορισμός εντολοδόχων στη θέση τους είναι αντίθετη στη δημοκρατία”, δήλωσε ο Kılıçdaroğlu , μιλώντας στο κοινοβούλιο. “Ένας από τους πρώτους κανόνες της δικαιοσύνης είναι η δημοκρατία, και ο σεβασμός στη βούληση του λαού”, δήλωσε.

Διερωτήθηκε για ποιο λόγο διεξήχθησαν εκλογές αφού οι εκλελεγμένοι δήμαρχοι απομακρύνθηκαν και επεσήμανε ότι αν ήταν εγκληματίες θα είχαν συλληφθεί.