Τουρκία: Διασώστες και σκύλια από τη Βουλγαρία για να συνδράμουν στις έρευνες

Διασώστες ειδικοί στην ορεινή διάσωση και εκπαιδευμένοι σκύλοι έφτασαν τα χαράματα της Τετάρτης από τη Βουλγαρία στα Άδανα, με σκοπό να συμβάλουν στις έρευνες διάσωσης εγκλωβισμένων στα συντρίμμια στις σεισμόπληκτες περιοχές. Ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Ορεινών Διασώσεων ανέφερε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ομάδα διάσωσης έχει προγραμματίσει την αυτόνομη παραμονή της στην Τουρκία για πέντε ημέρες, με ενδεχόμενο αυτή να παραταθεί, αν κριθεί απαραίτητο.

Στην ομάδα συμμετέχουν 12 διασώστες μαζί με πέντε σκύλους, τη φροντίδα των οποίων αναλαμβάνουν αποκλειστικά τα μέλη της ομάδας. Οι Βούλγαροι διασώστες, όπως ανέφερε ο επικεφαλής τους, δεν θα διαθέτουν τηλέφωνα, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, αλλά θα επικοινωνούν μεταξύ τους με ασυρμάτους.

Μία δεύτερη ομάδα με 27 Βούλγαρους εθελοντές θα αναχωρήσει για τις πληγείσες περιοχές στην Τουρκία. Οι εθελοντές είναι μέλη ομάδων όπως οι Cave Rescue Bulgaria, Mayday unit, Plovdiv 11 και Emergency Rescue – Plovdiv. Όπως ανέφερε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο ένα μέλος του παραϊατρικού προσωπικού που συμμετέχει στην ομάδα, κάποιοι εκ των 27 είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για αντιμετώπιση συνθηκών μετά από σεισμούς, καθώς και για παροχή πρώτων βοηθειών.

Μεταξύ των εθελοντών, των οποίων οι ηλικίες είναι μεταξύ 20-50 ετών, βρίσκονται και γιατροί. Σημειώνεται, ακόμα, ότι οι εθελοντές είναι προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν ακραίες χειμερινές συνθήκες. Η ομάδα αναχωρεί από το Πλόβντιβ σήμερα και θα ταξιδέψει με λεωφορεία και τζιπ, μεταφέροντας φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό, εξοπλισμό διάσωσης και παραβολικό μικρόφωνο για την αναζήτηση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια.

Όπως ανέφερε ο εθελοντής, η κατάσταση στις σεισμόπληκτες περιοχές είναι περίπλοκη, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στη Συρία. «Έχουμε δει φωτογραφίες και βίντεο, υπάρχουν πολλά κατεστραμμένα κτίρια, πολλοί αγνοούμενοι, ενώ ο αριθμός των τραυματιών και νεκρών μεγαλώνει κάθε ώρα», είπε, προσθέτοντας ότι τα μέλη της ομάδας θα εργαστούν σε 24-ωρες βάρδιες, «γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμες σε τέτοιες περιπτώσεις».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.