Η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Το νομοσχέδιο για την έγκριση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πέρασε χθες το βράδυ η τουρκική εθνοσυνέλευση με 276 ψήφους υπέρ, πριν διαλυθεί για τις εκλογές της 14ης Μαίου.

«Καλώς ήλθατε στο ΝΑΤΟ», ήταν η πρώτη αντίδραση τουΑκίφ Τσαγατάι Κιλίτς, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Ο Bουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ουνάλ Τσεβικόζ δήλωσε ότι «θα ήθελα να ελπίζω πως το γεγονός ότι δεν εγκρίνεται σήμερα η Σουηδία μαζί με τη Φινλανδία δεν προκαλεί δυσαρέσκεια στον σουηδικό λαό».

Ελπίζουμε, πρόσθεσε, «ότι στο μέλλον θα υπάρξει μια εξέλιξη που δεν θα βλάψει τη φιλία μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας, θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη και η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

Διότι, είπε, «τα τελευταία δέκα χρόνια, η Σουηδία ήταν ένα από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία έδειξε τον μεγαλύτερο αγώνα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπερασπίστηκε περισσότερο την Τουρκία. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό».

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κόμματος, Χισιάρ Οζσόι είπε ότι «ποτέ δεν ψηφίζουμε ‘ναι’ σε μια στρατιωτική συμφωνία, λέμε πάντα ‘όχι’».

Αυτή, ανέφερε, «είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε αυτό σε μια στρατιωτική συμφωνία. Μέχρι στιγμής τους καταψηφίζαμε όλους. Αλλά αυτή τη φορά αποφασίσαμε να μην συμμετάσχουμε σε αυτήν την ψηφοφορία, επειδή θεωρήσαμε νόμιμες τις ανησυχίες της Φινλανδίας για την ασφάλεια και δεν θέλαμε να πούμε ούτε ‘όχι’».

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση του AKP δυστυχώς μετέτρεψε το δικαίωμα του βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σε εργαλείο εκβιασμού και απειλής. Δεν το εγκρίνουμε αυτό, το έχουμε πει πολλές φορές».

Θεωρούμε, είπε, «άσχημο, λάθος και παράνομο το παζάρι να πούμε ‘ναι’ στην ένταξη στο ΝΑΤΟ σε αντάλλαγμα για την έκδοση Κούρδων και αντιπολιτευόμενων συγγραφέων, πολιτικών και δημοσιογράφων σε αυτές τις χώρες στην Τουρκία με το όνομα ‘τρομοκράτες’. Η κυβέρνηση του AKP αναγκάζει τη Σουηδία να παραβιάζει τόσο το εθνικό της δίκαιο όσο και το διεθνές δίκαιο».

Εκ μέρους του Κόμματος IYI, ο αναπληρωτής πρόεδρος και εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Αχμέτ Καμίλ Εροζάν ανέφερε πως «αν η Τουρκία δεν είχε γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το 2023 του 21ου αιώνα και είχαμε υποβάλει αίτηση σήμερα, η ένταξη μας θα είχε συζητηθεί γιατί δεν πληρούσαμε όλα αυτά τα κριτήρια».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy