Τουρκία: Η επιστολή 103 απόστρατων ναυάρχων άναψε «φωτιές» στον Ερντογάν

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε στην Άγκυρα κοινή δήλωση 103 απόστρατων ναυάρχων οι οποίοι καλούν την τουρκική κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να ακουμπήσει την Συνθήκη του Μοντρέ, ενώ την ίδια ώρα η εισαγγελία Άγκυρας ξεκίνησε δικαστική έρευνα εναντίον τους.

Η συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ είχε ξεκινήσει έπειτα από συνέντευξη του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σε τηλεοπτική εκπομπή ο οποίος είχε απαντήσει καταφατικά σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο Τούρκος Πρόεδρος θα μπορούσε να αποσύρει τη χώρα και από τη Συνθήκη του Μοντρέ έπειτα από την απόσυρση της από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης.

Στην κοινή δήλωσή τους που δημοσιεύθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου οι 103 απόστρατοι ναύαρχοι αναφέρουν ότι η συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ προκαλεί ανησυχία και ότι “τα τουρκικά Στενά που είναι από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες διόδους στον κόσμο διοικούνται υπό το καθεστώς διεθνών συμβάσεων”. Προστίθεται ότι η η Συνθήκη του Μοντρέ είναι μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία που ολοκληρώνει τη Συνθήκη της Λωζάνης επιστρέφοντας στην Τουρκια πλήρη κυρίαρχα δικαιώματα επί των Στενών της Καλλιπόλεως καθώς και της Θάλασσας του Μαρμαρά και επίσης προστατεύει την ασφάλεια των χωρών στην Μαύρη Θάλασσα”. Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ακόμη ότι “εξαιτίας αυτών των λόγων πρέπει να αποφεύγεται η συζήτηση για την Συνθήκη του Μοντρέ η οποία κατέχει σημαντική θέση στην επιβίωση της Τουρκίας και πρέπει να αποφεύγονται οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να φέρουν το θέμα στη δημόσια συζήτηση και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Τα κυβερνητικά στελέχη αντέδρασαν άμεσα στην κοινή αυτή δήλωση χαρακτηρίζοντας σιωπηρό πραξικόπημα την κίνηση των απόστρατων ναυάρχων. Πρώτος ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ ανέφερε ότι “το μεγάλο τουρκικό έθνος είναι ερωτευμένο με τη στολή, είναι τιμή κανείς να φορά τη στολή, είναι ακόμη μεγαλύτερη τιμή να κρατά αυτή την τιμή και μετά την αποστρατεία του. Εμείς πάντοτε θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη εκείνους είναι αφοσιωμένοι στη δημοκρατία, το κράτος και το έθνος, εκείνους που δεν έκαναν το βαθμό τους και τις στολές τους πολιτικό εργαλείο”.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε ότι “μια χούφτα στρατιωτικοί που μόνο πραξικοπήματα έκαναν στην δική τους περίοδο τους έκανε να περιπέσουν σε άθλια και γελοία θέση. Ας γνωρίζουν ότι το άγιο έθνος μας και οι εκπρόσωποί του δεν θα επιτρέψουν ποτέ αυτή την νοοτροπία. Να γνωρίζετε τα όριά σας και να καθίσετε στη θέση σας”.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν ανέφερε ότι “στις 15 Ιουλίου (κατά την απόπειρα πραξικοπήματος) αυτό το έθνος κατέδειξε σε όλους πώς νίκησε του επίδοξους πραξικοπηματίες. Ποιοι είστε εσείς; Μάθετε τη θέση σας. Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Τι δικαίωμα έχετε να κουνάτε το δάχτυλο στους νόμιμους εκπροσώπους της εθνικής βούλησης;”

Ο ακροδεξιός ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί προτείνει “να τους σχίσουν τα γαλόνια τους και να διακοπεί η σύνταξή τους”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy