Τουρκία και ΗΑΕ δρομολογούν περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Αμπντάλλα Μπιν Ζάγιεντ Αλ-Ναχιάν, πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως ανακοινώθηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι οι δύο υπουργοί, στο επίκεντρο των συνομιλιών τους ήταν η διευθέτηση των όρων που θα περιλαμβάνει διμερής συμφωνία εμπορικής συνεργασίας, με στόχο να υπογραφεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι τα ΗΑΕ είναι ο σημαντικός οικονομικός εταίρος της Τουρκίας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου. «Κατά το 2021 ο όγκος των συναλλαγών της Τουρκίας με τα ΗΑΕ έφτασε στα 10 δισ. δολάρια και ο στόχος που θέτουμε είναι η αύξηση στα 15 δισ. δολάριο», πρόσθεσε.

Σε πολιτικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Εμιρατινό ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Λιβύη – ένα ζήτημα με το οποίο Τουρκία και ΗΑΕ υιοθετούν διαφορετικές απόψεις – λέγοντας ότι «δεν θα ήταν σωστό να κόβονται οι σχέσεις με κάθε χώρα που υπάρχουν διαφωνίες για κάποιο ζήτημα».

Από την πλευρά του, ο Εμιρατινός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η περαιτέρω αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία θα ωφελήσει και τις δύο χώρες. Πρόσθεσε ότι «εκδηλώνεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά της Τουρκίας εκ μέρους Εμιρατινών εταιρειών, ιδίων στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και του κλάδου των σιδηροδρόμων».

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Εμιρατινός Υπουργός Εξωτερικών εξήρε τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου ομολόγου του στην Παλαιστινιακή Αρχή και στο Ισραήλ, τονίζοντας τη σημασία συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.