Με παράνομη Navtex ο σταθμός της Αττάλειας δεσμεύει από σήμερα μέχρι και τις 24 Μαΐου, θαλάσσια περιοχή εντός του οικοπέδου 8 της κυπριακής ΑΟΖ .

Θα γίνει νέα παράνομη γεώτρηση από το Yavuz.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι το Γιαβούζ θα προχωρήσει σήμερα στον στόχο Λευκωσία-1 για νέα γεώτρηση.

Ο συγκεκριμένος στόχος είναι εντός του τεμαχίου 8, που η Κυπριακή Δημοκρατία παραχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI.

Εξάλλου το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωση του σημειώνει ότι το EastMed Gas Forum απέχει από την πραγματικότητα.

Τονίζεται ότι αυτού του είδους τα μορφώματα που ιδρύονται ενάντια στην Τουρκία και τους Τ/κ δεν συμβάλουν στην ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή.

Η Άγκυρα σημειώνει επίσης ότι καμιά πρωτοβουλία στην οποία δεν θα συμμετέχει η Τουρκία και οι Τ/κ, δεν μπορεί να πετύχει.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε στο Τουίτερ ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί δεν στρέφονται εναντίον της Τουρκίας και ούτε αποκλείεται οποιαδήποτε χώρα που σέβεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της χωρών.