Τουρκία: Πέραν των 42.300 οι νεκροί από τους σεισμούς – «Ασυνήθιστη» σεισμική δραστηριότητα στην Ανατολία

Οι απώλειες ζωής στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας έφτασαν τις 42.310, ενώ ο αριθμός των ατόμων που απομακρύνθηκαν από την περιοχή έφτασε τις 448.018.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σταρ», επί του παρόντος, στην περιοχή εργάζονται 14.740 άτομα προσωπικού έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν τις εργασίες τους στα συντρίμμια των τουρκικών πόλεων.

Συνολικά 242.392 άτομα από την Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD), την αστυνομία, τη χωροφυλακή και άλλες υπηρεσίες του τουρκικού στρατού καθώς και εθελοντές εργάζονται στις σεισμικές ζώνες.

Συνολικά 13.700 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εκσκαφέων, ρυμουλκών, γερανών, μπουλντόζες, φορτηγά, τράκτορες, ρυμουλκούμενα, γκρέιντερ, φορτηγά με κενό και παρόμοια μηχανήματα εργασίας εργάζονται στη ζώνη καταστροφής.

Τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας, των Χερσαίων Δυνάμεων, του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και της Γενικής Διοίκησης Χωροφυλακής, της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας, του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών πραγματοποίησαν 11 χιλιάδες 907 πτήσεις στα πλαίσια της «αερογέφυρας» που έχει δημιουργηθεί για την παράδοση προσωπικού και υλικών στην σεισμόπληκτη περιοχή.

Συνολικά 38 πλοία αναπτύχθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος για την παράδοση προσωπικού, υλικών και τη διακομιδή στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση 301 χιλιάδων 289 σκηνών που στάλθηκαν από υπουργεία, αρμόδιους φορείς και οργανισμούς, διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμούς στις περιοχές που επλήγησαν σοβαρά από τον σεισμό. Στην περιοχή δημιουργήθηκαν 6 χιλιάδες 375 προσωρινές κατοικίες

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των καταστροφών, αναπτύχθηκαν 4 κινητά κέντρα κοινωνικών υπηρεσιών στις πόλεις Μάρας, Αντιόχεια, Οσμάνιγιε και Μαλάτεια. Ψυχοκοινωνική υποστήριξη παρασχέθηκε συνολικά σε 698 χιλιάδες 244 άτομα.

«Παρατηρούνται διαδικασίες που δεν έχουν συνηθίσει οι γεωεπιστήμες»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Σταρ», ο Γενικός Διευθυντής της AFAD για τους σεισμούς και τον μετριασμό των κινδύνων Δρ. Ορχάν Τατάρ ανακοίνωσε ότι ο σεισμός με επίκεντρο την Αντιόχεια ήταν ανεξάρτητος από τους σεισμούς με επίκεντρο το Μαράς, καθώς πρόκειται για έναν σεισμό που προήλθε από το ρήγμα της Αντιόχειας.

Υπενθυμίζοντας ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,4 Ρίχτερ, ο κ. Τατάρ ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 116 σεισμοί με επίκεντρο την Αντιόχεια, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν 5,8 Ρίχτερ.

«Αν λάβουμε υπόψη τρεις ξεχωριστούς σεισμούς, ο συνολικός αριθμός των μετασεισμών που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι 7.242. Από αυτούς τους 7.242 μετασεισμούς, οι 41 από αυτούς είναι μεταξύ 5 και 6 βαθμών και οι 450 από αυτούς είναι μεταξύ 4 και 5 βαθμών. Επομένως, σεισμοί αυτού του μεγέθους μπορούν να γίνουν αισθητοί από όλους τους πολίτες της περιοχής μας. Πέρα από αυτό, οι μετασεισμοί μεγέθους 5 και άνω μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές σε κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Για το λόγο αυτό, ζητάμε και πάλι από τους πολίτες μας να μείνουν μακριά από τέτοια κτίρια» είπε.

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν δευτερογενείς κίνδυνοι καταστροφών σε ορισμένους οικισμούς μετά τον χθεσινό σεισμό, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν κάποια περιστατικά όπως πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις σε ορισμένες περιοχές και οικισμούς.

«Χθες, εκδώσαμε επίσης προειδοποίηση για τσουνάμι για πρώτη φορά μετά τους σεισμούς που βιώσαμε τις τελευταίες 16 ημέρες. Πρόκειται για μια συνηθισμένη προειδοποίηση. Θα ήθελα να το τονίσω αυτό, διότι πρέπει να κάνουμε αυτή την προειδοποίηση ειδικά σε σεισμούς συγκεκριμένου μεγέθους που συμβαίνουν στην ξηρά, 100 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της χώρας από την ακτή. Ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την έκδοση αυτής της προειδοποίησης στην Τουρκία είναι το Παρατηρητήριο Καντίλλι και το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Ως AFAD, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση του κοινού εκδίδουμε αυτή την προειδοποίηση. Ως εκ τούτου, η προειδοποίηση αυτή παρέμεινε ενεργή για περίπου 2 ώρες χθες. Ωστόσο, όταν αποδείχθηκε αργότερα ότι δεν υπήρχε τέτοιος κίνδυνος, ακυρώσαμε αυτή την προειδοποίηση».

Υπενθυμίζοντας ότι έχουν περάσει 16 ημέρες από τους σεισμούς με επίκεντρο το Μάρας, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι «παρατηρούνται διαδικασίες σχηματισμού σεισμών που δεν έχουν συνηθίσει οι γεωεπιστήμες και ότι οι σεισμοί αυτοί συμβαίνουν ο ένας μετά τον άλλο με πολλαπλούς μηχανισμούς και κυρίως πυροδοτώντας ο ένας του άλλο».

Τέλος, ο κ. Τατάρ σημείωσε ότι οι σεισμοί με επίκεντρο το Μάρας είχαν ως αποτέλεσμα να «σπάσουν» πέντε ξεχωριστά τμήματα ρήγματος στη ζώνη ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας, δημιουργώντας ένα επιφανειακό ρήγμα και ρήγμα μήκους 400 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα μετατοπίσεις έως και 7,2-7,3 μέτρα στο φλοιό της γης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy