Τουρκία: Ρόλο-κλειδί στο πολιτικό γίγνεσθαι διαδραµατίζει η Μεράλ Ακσενέρ

Ο εθνικισµός που κυριαρχεί αναγκάζει την αντιπολίτευση να ακροβατεί ανάµεσα σε εθνικισµό και µετριοπάθεια

Του ειδικού µας συνεργάτη Βαγγέλη Αρεταίου

Την παράταση της ανάπτυξης των τουρκικών στρατευµάτων στη Λιβύη για επιπλέον 18 µήνες ενέκρινε την περασµένη βδοµάδα η τουρκική Εθνοσυνέλευση, ύστερα από πρόταση που υποβλήθηκε από την τουρκική προεδρία κατόπιν αιτήµατος για στρατιωτική βοήθεια από την αναγνωρισµένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης στις 13 Ιουνίου.

Το Καλό Κόµµα (ΙΥΙ) της Μεράλ Ακσενέρ που είχε συνταχθεί στο παρελθόν για το ζήτηµα αυτό µε το Ρεπουµπλικανικό Λαϊκό Κόµµα (CHP) και είχε ψηφίσει κατά της πρώτης παράτασης, την περασµένη βδοµάδα άλλαξε στάση και ψήφισε υπέρ, συντασσόµενο µε το ΑΚΡ και το Κόµµα της Εθνικιστικής ∆ράσης (ΜΗΡ), σε αντίθεση µε το CHP που ψήφισε πάλι κατά. Εναντίον της παράτασης ψήφισε και πάλι το φιλοκουρδικό Κόµµα της ∆ηµοκρατίας των Λαών (HDP).

Το IYI δήλωσε µάλιστα ότι η αλλαγή της στάσης του σχετίζεται µε τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η διαφοροποίηση του ΙΥΙ από το CHP έρχεται σε µια ιδιαίτερα κρίσιµη στιγµή για τις ζυµώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της αντιπολίτευσης, η οποία προσπαθεί να συντονιστεί τόσο στο φλέγον ζήτηµα της επιλογής κοινού υποψηφίου στις επερχόµενες προεδρικές εκλογές, όσο και στα ζητήµατα της οικονοµίας και της εξωτερικής πολιτικής.

Η αντιπολίτευση δεν έχει ακόµα καταφέρει να συµφωνήσει στο όνοµα του κοινού υποψηφίου, παρ’ όλο που ο Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου του CHP αυτοπροβάλλεται ως ο κοινός υποψήφιος.

Στην Τουρκία εκτιµούν ότι η πραγµατική συνοχή και βιωσιµότητα της Εθνικής Συµµαχίας, που απαρτίζεται από το CHP, το ΙΥΙ και από αλλά τέσσερα πολύ µικρότερα κόµµατα, θα δοκιµαστεί στο θέµα του υποψηφίου και κανείς δεν προεξοφλεί σήµερα ότι θα υπάρξει σίγουρα µια συµφωνία στο ζήτηµα αυτό.

Η διαφορετική στάση ανάµεσα στα δύο βασικά κόµµατα της αντιπολίτευσης στο θέµα της Λιβύης ήρθε τη στιγµή που στην Άγκυρα υπάρχει φηµολογία περί «µεταγραφής» του δηµάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέµ Ιµάµογλου, από το CHP στο ΙΥΙ. Σύµφωνα µε Τούρκους αναλυτές, οι σχέσεις του αρχηγού του CHP Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου µε τον Εκρέµ Ιµάµογλου δεν είναι οι καλύτερες, ενώ η Μεράλ Ακσενέρ ποτέ δεν έκρυψε τη συµπάθεια της για τον δήµαρχο της Κωνσταντινούπολης.

Η αλλαγή στάσης του ΙΥΙ στο θέµα της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη έρχεται την ώρα που όλες οι δηµοσκοπήσεις καταγράφουν µια σταδιακή άνοδο του ΙΥΙ, το οποίο σε ορισµένες έγκριτες δηµοσκοπήσεις αγγίζει το 20%, προκαλώντας ανησυχία στο CHP, το οποίο βρίσκεται κατά µέσον όρο περίπου στο 25%.

Στροφή προς τα κεντροδεξιά από το Καλό Κόµµα (ΙΥΙ) της Μεράλ Ακσενέρ

Σύµφωνα µε δηµοσκόπους στην Άγκυρα µε τους οποίους συνοµιλεί η «Χαραυγή», η βασική πρόκληση του ΙΥΙ είναι να αλλάξει την εικόνα του ως εθνικιστικό κόµµα της Δεξιάς και να µεταφερθεί πιο πολύ στο κέντρο. Η Μεράλ Ακσενέρ, η οποία σήµερα θεωρείται από πολλούς στην Τουρκία ως ηγετική µορφή, προσπαθεί πράγµατι να κάνει αυτή τη στροφή προς τα κεντροδεξιά και να αφήσει πίσω της την εικόνα του ακροδεξιού κόµµατος. Ωστόσο, σύµφωνα µε αναλυτές στην Τουρκία, η στροφή αυτή δεν είναι εύκολη. Και αυτό πρώτον διότι το ΙΥΙ προέρχεται από το Κόµµα της Εθνικιστικής ∆ράσης (ΜΗΡ), αλλά και διότι ένα µεγάλο µέρος των ψηφοφόρων του διακατέχονται από εθνικιστικά αισθήµατα.

Έτσι ερµηνεύουν στην Τουρκία και την αλλαγή στάσης του ΙΥΙ στο θέµα της Λιβύης καθώς ο εθνικισµός που κυριαρχεί σήµερα αναγκάζει όλη την αντιπολίτευση, αλλά κυρίως το ΙΥΙ να ακροβατεί ανάµεσα σε εθνικισµό και µετριοπάθεια.

Ανάµεσα δηλαδή στο φόβο να χάσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους του από τη µια µεριά και τους πιο µετριοπαθείς εν δυνάµει ψηφοφόρους που βρίσκονται ανάµεσα στους αναποφάσιστους.

Το ΙΥΙ έχει ωστόσο καταφέρει να εδραιωθεί όσον αφορά την οικονοµία και, σύµφωνα µε Τούρκους παρατηρητές, η οµάδα αρµόδια για την οικονοµία του ΙΥΙ είναι µακράν καλύτερη από την αντίστοιχη οµάδα του CHP, ενώ είναι γνωστό στην Τουρκία ότι οι σχέσεις της Μεράλ Ακσενέρ µε τον πρώην «τσάρο» της τουρκικής οικονοµίας και σήµερα αρχηγό του µικρού κόµµατος DEVA, Αλί Μπαµπατζάν, δεν είναι καλές.

Η Μεράλ Ασκενέρ έχει σήµερα αναδειχθεί ως ιδιαίτερα αποτελεσµατική και ικανή αρχηγός κόµµατος και πολλοί είναι αυτοί στην Τουρκία που εκτιµούν ότι στο αµέσως επόµενο διάστηµα, πριν αλλά και µετά τις εκλογές, θα διαδραµατίσει ρόλο-κλειδί στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.