Τουρκία: Σκλήρυνση των θέσεων του Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Σηµαντικό µέρος των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΑΚΡ είναι σήµερα βαθιά δυσαρεστηµένο

Του ειδικού μας συνεργάτη Βαγγέλη Αρεταίου


Η μεγάλη αγορά του Εμίνονου, η εμπορική καρδιά της Κωνσταντινούπολης δίπλα στον Κεράτιο, έχει αισθητά λιγότερο κόσμο από ό,τι συνήθως. Κάνει κρύο, αλλά ο ήλιος ρίχνει φως παντού. «Η αγορά είναι άδεια, ο κόσμος δεν έχει λεφτά πια και τα κρατάει για να τρώει», μας λέει ένας μεσήλικας έμπορος που κάθεται άπραγος στην είσοδο του μικρού του καταστήματος που πουλάει φτηνά οικιακά σκεύη.

«Η λίρα χάνει κάθε μέρα έναντι του δολαρίου και του ευρώ και ο πληθωρισμός καλπάζει, η κατάστασή μας γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθημερινά. ∆εν ξέρω πού θα πάει όλο αυτό, αλλά δεν πάει καθόλου καλά», λέει και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση μάς διαβεβαιώνει ότι θα περάσουμε μερικούς δύσκολους μήνες, αλλά ότι μετά όλα θα αρχίζουν να πηγαίνουν καλύτερα. ∆εν είμαι όμως καθόλου σίγουρος γι’ αυτό». Και αποφεύγει να πει περισσότερα.

Εδώ και βδομάδες η τουρκική λίρα βυθίζεται καθημερινά όλο και πιο κάτω έναντι του ξένου συναλλάγματος, ενώ τα πάντα ακριβαίνουν.


Στα σοκάκια του Εμίνονου, με τον λίγο κόσμο, ξαφνικά μια μεγάλη ουρά έξω από ένα κατάστημα που πουλάει καφέ. «Ένα κιλό καφέ έκανε στις αρχές του χρόνου 30 λίρες, σήμερα κάνει 150 λίρες και σίγουρα θα αυξηθεί κι άλλο. Γι’ αυτό περιμένω, να αγοράσω πριν ανεβεί, γιατί κάθε μέρα μπορεί να δούμε νέες αυξήσεις», λέει μια ηλικιωμένη γυναίκα που περιμένει στωικά στην ουρά.

Η βάση για τον τουρκικό καφέ είναι εισαγόμενος καφές από τη Βραζιλία που έχει ακριβύνει ούτως ή άλλως, αλλά με την υποτίμηση της λίρας ο καφές αρχίζει να γίνεται ακριβό είδος για τον μέσο Τούρκο. Αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα βασικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας και εγχώριας παραγωγής: ότι οι πρώτες ύλες και τα μηχανήματα παραγωγής έρχονται από το εξωτερικό και συνεπώς η κατάρρευση της τουρκικής λίρας τα κάνει ακόμα πιο ακριβά.

Περπατώντας στις «ισλαμικές» περιοχές παράλληλα με τον Κεράτιο, το Φανάρι, το Μπαλάτ και το Εγιούπ, στα στόματα όλων είναι η ακρίβεια και οι δυσκολίες που αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Στο Εγιούπ, μια παραδοσιακή «ισλαμική» περιοχή της μικρομεσαίας και της εργατικής τάξης που είδαν τα εισοδήματά τους αλλά και το κοινωνικό τους στάτους να αναβαθμίζονται τις τελευταίες δυο δεκαετίες χάρη στο ΑΚΡ και τον Ταγίπ Ερντογάν, κόσμος πολύς στους δρόμους, αλλά τα πρόσωπα μοιάζουν συνοφρυωμένα.


Τα λαϊκά σουπερμάρκετ στην περιοχή χαμηλώνουν όσο μπορούν τις τιμές, αλλά ο πληθωρισμός ροκανίζει καθημερινά τα εισοδήματα και την αγοραστική αξία της λίρας.

«∆ύσκολα, πολύ δύσκολα. Έχω λιγότερους πελάτες και τα βερνίκια που χρησιμοποιώ γίνονται όλο και πιο ακριβά», λέει ένας λούστρος που πλησιάζει τα εξήντα. Το γυάλισμα των απλών παπουτσιών κοστίζει δεκαπέντε λίρες, σχεδόν ένα ευρώ. ∆ουλεύει κάθε μέρα εκτός από κάποιες Κυριακές. Έχει και μια μικρή σύνταξη. «Ίσα-ίσα που τα βγάζουμε πέρα με τη γυναίκα μου και τα δυο μου παιδιά, ευτυχώς τα παιδιά είναι πια μεγάλα, δουλεύουν και φέρνουν κι αυτά κάτι στο σπίτι».

«Παλιά ψήφιζα το ΜΗΡ, μετά ψήφιζα για χρόνια το ΑΚΡ, αλλά στις επόμενες εκλογές δεν θα ψηφίσω κανέναν, δεν πιστεύω πια σε κανέναν», ψιθυρίζει ανάβοντας ένα τσιγάρο.


Ένα σημαντικό μέρος των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΑΚΡ, συμπεριλαμβανομένων και των μεσοαστών και μεγαλοαστών «ισλαμιστών», είναι βαθιά δυσαρεστημένο από τις οικονομικές κυρίως πολιτικές της κυβέρνησης και παίρνουν αποστάσεις από το κυβερνών κόμμα, χωρίς όμως να είναι έτοιμοι να δώσουν την ψήφο τους στην αντιπολίτευση. Ωστόσο αν η κρίση συνεχίσει να βαθαίνει, όπως εκτιμά η συντηρητική πλειοψηφία των αναλυτών, η αποξένωση από το ΑΚΡ θα γίνει ακόμα πιο μεγάλη.

Η αντικατάσταση του απερχόμενου Υπουργού Οικονομικών από ένα πρόσωπο που ανήκει στον σκληρό πυρήνα του ΑΚΡ ερμηνεύεται ως σημάδι σκλήρυνσης των θέσεων του Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία, ενώ η δογματική πλέον επιμονή της κυβέρνησης και του ίδιου του Τούρκου Προέδρου εναντίον των επιτοκίων θεωρούνται πια δεδομένα που δεν θα αλλάξουν.

«Είμαστε στριμωγμένοι, αλλά η πολιτική του Προέδρου είναι σωστή, τα επιτόκια πρέπει να πέσουν. Και όταν πέσουν, τα πράγματα θα αρχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα. Πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή», λέει ένας καταστηματάρχης ρούχων στον κέντρο του Εγιούπ, που έχει ακόμα ακάθεκτη την πίστη του στις πολιτικές και τις επιλογές του Ταγίπ Ερντογάν.


Ωστόσο, το στοίχημα του Ταγίπ Ερντογάν να ρίξει τα επιτόκια και να φέρει μια γρήγορη ανάπτυξη βασισμένη στην πίστωση μέχρι τις εκλογές του 2023 είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο. Και αυτό γιατί όσο οι οικονομικές δύσκολες των Τούρκων πολιτών θα αυξάνονται, τόσο θα δοκιμάζεται και η πίστη των ψηφοφόρων του, αλλά κυρίως οι αντοχές ολόκληρης της κοινωνίας.

«Ο μισθός μου είναι πια κάτω από 1.000 ευρώ και όπως όλα δείχνουν θα πέσει κι άλλο. Η αγοραστική μας δύναμη εξανεμίζεται και θα χρειαστούν χρόνια και μεγάλες προσπάθειες για να επανέλθουμε σε μια τροχιά πραγματικής ανάκαμψης και πολιτικής σταθερότητας και ηρεμίας», λέει ένας καθηγητής πανεπιστημίου, αριστερών πεποιθήσεων, που για πρώτη φορά σκέφτεται να ψηφίσει το «κεμαλικό» Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στις επόμενες εκλογές.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.