Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Συνελήφθη ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Συλλήψεις αποστράτων ναυάρχων ξεκίνησαν νωρίς το πρωί στην Τουρκία έπειτα από την κοινή δήλωση των 103 για τη Σύμβαση του Μοντρέ, ανάμεσά τους και ο πατέρας της “Γαλάζιας Πατρίδας” Τζεμ Γκιουντερίζ. Άλλοι απόστρατοι ναύαρχοι κλήθηκαν για κατάθεση.
Στο πλαίσιο της έρευνας εναντίον των απόστρατων ναυάρχων, στις 6.00 το πρωί ξεκίνησαν οι πρώτες συλλήψεις. Η σύζυγος του Τζεμ Γκιουντερίζ στον λογαριασμό της στο τουίτερ έγραψε ότι, “πριν από λίγο, στις 6.30 το πρωί, αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σπίτι μας. Ο Τζεμ συνελήφθη”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας Άγκυρας έχει ξεκινήσει “αυτεπάγγελτη έρευνα για το έγκλημα” και αποφασίστηκε η σύλληψη 10 υπόπτων προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων, ενώ για άλλους 4 αποφασίστηκε να κληθούν να καταθέσουν εντός 3 ημερών χωρίς να τεθούν υπό κράτηση λόγω προχωρημένης ηλικίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν συλληφθεί όλοι οι ύποπτοι.

Gynai

Ο Γκιουρντενίζ ήταν μεταξύ των 104 απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν κοινή δήλωση ζητώντας από την κυβέρνηση να μην αγγίξει την συνθήκη του Μοντρέ, αλλά και να μην απομακρυνθεί από τις θεμελιώδεις αρχές του Κεμαλικού κράτους, εμμέσως επικρίνοντας τη διείσδυση του Ισλάμ στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ήταν εκείνος που πρώτος το 2006 αναφέρθηκε στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζοντας και αναλύοντας την θεωρία του στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») όπου παρουσιάζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.