Τουρκία: Τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν βρει το ρυθμό της συνεργασίας τους

Ανακοίνωσαν ένα κοινό πρόγραμμα τόσο για τις πολιτικές τους θέσεις στο εσωτερικό όσο και για την εξωτερική πολιτική

Του ειδικού μας συνεργάτη Βαγγέλη Αρεταίου

Με τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνούν σε ένα μεμοράντουμ συνεργασίας, σύμφωνα με το οποίο η τουρκική εξωτερική πολιτική θα επαναπροσανατολιστεί προς τη συνεργασία με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, και την κυβέρνηση να εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον ευρωπαϊκών χωρών και της Ουάσινγκτον, το προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία οδεύει προς πλήρη όξυνση.

Με αφορμή το κλείσιμο προξενείων στην Κωνσταντινούπολη, λόγω φόβων τρομοκρατικών επιθέσεων μετά το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία, η Άγκυρα κατηγορεί ευρωπαϊκές χώρες για ψυχολογική επίθεση, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται η ένταση στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.

Τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ανακοινώσουν ένα κοινό πρόγραμμα τόσο για τις πολιτικές τους θέσεις στο εσωτερικό όσο και στην εξωτερική πολιτική.

Το κείμενο, σύμφωνα με συνομιλητές της «Χαραυγής» στην Τουρκία, είναι προϊόν μεγάλων συγκλίσεων, οι οποίες καταδεικνύουν ότι τα έξι κόμματα έχουν βρει το ρυθμό της συνεργασίας τους. Αναμφισβήτητα, όπως λένε τα ίδια πρόσωπα, το κείμενο έχει πολλές ελλείψεις, αλλά είναι «το πρώτο βήμα» για τις μεγάλες αλλαγές που η αντιπολίτευση φιλοδοξεί να φέρει στην τουρκική πολιτική, κοινωνία αλλά και εξωτερική πολιτική.

Στο κεφάλαιο για την εξωτερική πολιτική και στην ειδική αναφορά στην Ελλάδα και το Αιγαίο εκλείπουν έννοιες που παραπέμπουν σε αναθεωρητικές πολιτικές, οι οποίες, μάλιστα, όπως για παράδειγμα η «Γαλάζια Πατρίδα», διατυπώθηκαν αρχικά από στρατιωτικούς μέσα από τους κόλπους της κεμαλικής αντιπολίτευσης κι όχι του ΑΚΡ, γεγονός που ερμηνεύεται από Τούρκους συνομιλητές της «Χαραυγής» ως σαφής ένδειξη απομάκρυνσης της αντιπολίτευσης από το δόγμα του «ερντογανικού αναθεωρητισμού».

Στο ίδιο κεφάλαιο γίνονται αναφορές για τη σημασία της επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επαναφορά μιας θεσμικής εξωτερικής πολιτικής, μακριά δηλαδή από την προσωποπαγή και χωρίς συνοχή εξωτερική πολιτική του Προέδρου Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι ζυμώσεις στους κόλπους των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης με τρία κυρίαρχα ζητήματα.

Πρώτο, την ανάδειξη του κοινού υποψηφίου, με συνομιλητές της «Χαραυγής» να εκτιμούν ότι η απόφαση θα ληφθεί στις 13 Φεβρουαρίου, κάτι που επιβεβαίωσε δημόσια και ο ίδιος ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), με τη Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος (ΙΥΙ) να είναι ο παράγοντας-κλειδί.

Δεύτερο κρίσιμο ζήτημα  είναι η επεξεργασία και η συμφωνία για τα κοινά ψηφοδέλτια των έξι κομμάτων, μια πολύ δύσκολη εξίσωση καθώς θα πρέπει να προσαρμοστούν στον νέο εκλογικό νόμο που υιοθέτησαν πέρσι το ΑΚΡ και οι εθνικιστές σύμμαχοί του στο ΜΗΡ.

Τρίτο ζήτημα θεωρείται η  επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει το συντονισμό της προεκλογικής εκστρατείας, με το όνομα της αριστερής Τζανάν Καφταντζίογλου του CHP να θεωρείται πιθανό.

Η Καφταντζίογλου είχε συντονίσει την προεκλογική εκστρατεία του Ιμάμογλου και θεωρείται ιδιαίτερα ικανή, αλλά τόσο στο CHP όσο και στο ΙΥΙ υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις λόγω των αριστερών της πεποιθήσεων.

Ο Κιλιτσντάρογλου θεωρείται ως το μεγάλο φαβορί, με την Αyse Sayin της τουρκόφωνης υπηρεσίας του BBC να εκτιμά ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Μανσούρ Γιαβάς υπέρ του και οι δικαστικές περιπέτειες του Εκρέμ Ιμάμογλου έχουν αυξήσει σημαντικά τις προοπτικές του αρχηγού του CHP να είναι ο κοινός υποψήφιος. Ωστόσο ο Οray Egin του αντιπολιτευόμενου ιστότοπου Haberturk έγραψε ότι «ο Ερντογάν θα κερδίσει ακόμα κι αν χάσει», εκτιμώντας ότι η αντιπολίτευση των έξι δεν έχει ακόμα κοινό πρόγραμμα για την οικονομία και παραθέτει παραδείγματα από την Ουγγαρία και το Ισραήλ, όπου η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές. Μια ασταθής και εύθραυστη κυβέρνηση των έξι θα επιτρέψει στον Ερντογάν να «ξεκουραστεί» μέχρι οι ψηφοφόροι να χτυπήσουν πάλι την πόρτα του για να τους σώσει, εκτιμά ο αρθρογράφος.

Καταλυτικός παράγοντας, κυρίως στις προεδρικές εκλογές, είναι οι Κούρδοι ψηφοφόροι του φιλοκουρδικού HDP, το οποίο βρίσκεται κάτω από αφόρητες πιέσεις της κυβέρνησης. Οι εκτιμήσεις στην Τουρκία είναι ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών η μεγάλη πλειοψηφία των Κούρδων θα στηρίξουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, ειδικά αν αυτός είναι ο Κιλιτσντάρογλου ή ο Εκρέμ Ιμάμογλου, καθιστώντας έτσι τις προοπτικές επανεκλογής του Ταγίπ Ερντογάν αβέβαιες.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy