Τουρκία: Βαθιά αποξένωση των καθεστωτικών ελίτ από την κοινωνία

Του ειδικού μας συνεργάτη
Ευάγγελου Αρεταίου

Για μια διαρκή και βαθιά αποξένωση των καθεστωτικών ελίτ από την υπόλοιπη κοινωνία και τις ανάγκες της κάνουν λόγο αναλυτές και δημοσιογράφοι στην Τουρκία με αφορμή το καλοκαιρινό προεδρικό θέρετρο στη Μαρμαρίδα.

Το θέρετρο, το οποίο ο αντιπολιτευόμενος τύπος έχει ήδη ονομάσει «θερινό παλάτι», κόστισε 74 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευθεί τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς του ότι προβαίνουν σε τεράστια έξοδα την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δυσκολεύεται όλο και πιο πολύ οικονομικά.

Σύμφωνα με αναλυτές και δημοσκόπους, η στάση των καθεστωτικών ελίτ να προβαίνουν σε μια διαρκή επίδειξη πλούτου αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα για το ΑΚΡ και τον Τούρκο Πρόεδρο.

Το θερινό «παλάτι»

Οι φωτογραφίες του υπερπολυτελούς ανακτόρου στη Μαρμαρίδα έκαναν το γύρο του αντιπολιτευόμενου Τύπου και αμέσως προβλήθηκε η αντίθεση ανάμεσα στην πολυτέλεια του θερέτρου με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Υποστηρικτές του καθεστώτος προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν ότι το θέρετρο είναι απαραίτητο για την ασφάλεια του Προέδρου, υπενθυμίζοντας ότι τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, ο Ταγίπ Ερντογάν παραθέριζε σε ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα όπου κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του από τους πραξικοπηματίες.

Τα επιχειρήματα ωστόσο αυτά δεν φαίνονται να πείθουν το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται διαρκώς, ενώ η αγοραστική αξία της τουρκικής λίρας εξασθενεί αργά αλλά σταθερά.

Μαζί με το καλοκαιρινό θέρετρο, εικόνες και σχόλια για το στιλ ζωής της Εμινέ Ερντογάν ξανάρχονται στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής, καθώς η σύζυγος του Προέδρου επικρίνεται από τους αντιφρονούντες για το ακριβό της ντύσιμο και γούστα.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς του για «υποκρισία», ενώ αυξάνονται οι ειδήσεις και πληροφορίες για το στιλ ζωής των καθεστωτικών ελίτ.

Αποξένωση

Το όλο ζήτημα μετατρέπεται πλέον σε μια βασική πρόκληση για το ΑΚΡ και τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχική φιλοσοφία του κόμματος και του ισλαμισμού όπως το ΑΚΡ φιλοδοξούσε να διακηρύξει. Επιπλέον, η αποξένωση αυτή από την κοινωνία και τις ανάγκες της πλήττει ακόμα περισσότερο τη νομιμοποίηση του ΑΚΡ στα μάτια των Τούρκων πολιτών στερώντας ένα πολύ σημαντικό ηθικό πλεονέκτημα που για χρόνια το κόμμα και ο Τούρκος Πρόεδρος είχαν έναντι της αντιπολίτευσης.

Η αποξένωση από την κοινωνία είναι παραδοσιακά στην Τουρκία ένας από τους βασικότερους παράγοντες εξασθένισης των πολιτικών κομμάτων, όπως καταδεικνύει η πολιτική και κοινωνική ιστορία τόσο των κομμάτων της Δεξιάς, όπως το Δημοκρατικό Κόμμα του Αντνάν Μεντερές και το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Τουργκούτ Οζάλ, όσο και των κομμάτων της Αριστεράς, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Η χρονική και κοινωνική συγκυρία είναι αρνητικές για το ΑΚΡ και τον Τούρκο Πρόεδρο καθώς ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος των υποστηρικτών του κόμματος δυσκολεύεται από την κακή οικονομική κατάσταση, ενώ παράλληλα οι εθνικιστές σύμμαχοί τους του ΜΗΡ δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των υποστηρικτών τους προέρχονται από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση, παρ’ όλες τις αδυναμίες της, εμφανίζεται να έχει όλο και μεγαλύτερη επικοινωνία με την κοινωνία και να δύναται να αφουγκράζεται πολύ καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν τις ανάγκες και τις προσδοκίες των Τούρκων πολιτών.

Όλες οι δημοσκοπήσεις σήμερα παγιώνουν μια εκλογική δυναμική υπέρ της αντιπολίτευσης, έστω και οριακά ενώ οι προσδοκίες των πολιτών για την οικονομία εξακολουθούν να παραμένουν ιδιαίτερα δυσοίωνες.

Φόβος αλλαγών

Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν ότι το ΑΚΡ και οι καθεστωτικές ελίτ πολύ δύσκολα θα αλλάξουν πορεία πλεύσης και αυτό διότι δεν έχουν σήμερα άλλη επιλογή από το να συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν όλα να ήταν καλά και κανονικά.

Ο φόβος της «μη κανονικότητας» κυριαρχεί πλέον στους κόλπους του καθεστώτος, σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, καθώς οποιαδήποτε ένδειξη αλλαγής ή αστάθειας εκλαμβάνεται ως άμεση απειλή.

Οι εκτιμήσεις αυτές συνάδουν και με τα όσα εκτιμούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αναλυτές που σημειώνουν ότι στις Βρυξέλλες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν αναμένουν πια κάποια ουσιαστική αλλαγή πορείας του καθεστώτος Ερντογάν, ούτε στο εξωτερικό ούτε στο εσωτερικό.

Η επιμονή των καθεστωτικών ελίτ στον τρόπο ζωής τους αποτελεί πλέον βασικό συστατικό της πολιτικής και κοινωνικής τους συμπεριφοράς, εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές που σημειώνουν ότι όσο η χώρα θα πλησιάζει στις επόμενες εκλογές, το θέμα αυτό κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα μεγάλο μειονέκτημα για το ΑΚΡ και τον Ταγίπ Ερντογάν.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy