Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση»

«Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση», δήλωσε η εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Αμυνας, Πινάρ Κάρα, λέγοντας ότι «η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ειρήνη στην Κύπρο».


Κατηγόρησε μάλιστα την Ελλάδα ότι «βλάπτει το πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ” και την κάλεσε “να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της».

Σε δηλώσεις της, είπε ότι «θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση».

Πρόσθεσε ότι «με τις συμφωνίες εγγυήσεων βρισκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ειρήνη, την ηρεμία και την ασφάλεια στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».


Για την Ελλάδα, η Πινάρ Κάρα υποστήριξε ότι παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Αθήνα «συνεχίζει τις ενέργειές της, που υποβαθμίζουν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς του ανατολικού Αιγαίου, σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της που καθορίζονται από διεθνείς συμφωνίες».

Υποστήριξε ότι από τις αρχές του 2021 η Ελλάδα έχει κάνει 2.061 πάνω από νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

«Γίνονται απαραίτητες προσπάθειες δια της διπλωματικής οδού κατά της παράνομης, προκλητικής και επιθετικής στάσης της Ελλάδας και δίνεται η απαραίτητη απάντηση στο πεδίο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας. Και πάλι, η στάση της Ελλάδας να συνάπτει συμμαχίες εντός του ΝΑΤΟ αναζητώντας υποστήριξη και οπλισμό βλάπτει τόσο το πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ όσο και τις διμερείς σχέσεις. Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη, παράνομη στάση και τις προσπάθειές της να εμπλέξει τρίτα μέρη σε προβλήματα, καθώς και να επιδείξει ειλικρινή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων βάσει του διεθνούς δικαίου, μέσω διαλόγου και ειρηνικών μεθόδων στην βάση των σχέσεων καλής γειτονίας», ανέφερε.


Για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, κ. Καρά επιβεβαίωσε ότι οι αντιπροσωπείες των ΥΠΑΜ των δύο πλευρών πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση στην Άγκυρα όπου και συζήτησαν το ζήτημα των  F-35.

«Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε. Και οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις προοπτικές και τις δικές τους θέσεις. Η δεύτερη συνάντηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον εντός μερικών μηνών. Στις συνομιλίες συζητούνται μέθοδοι επίλυσης των προβλημάτων», είπε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.