Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν έχουν αξία οι δηλώσεις Ελλάδας για συμφωνία με Λιβύη

Καμία σημασία ή αξία δεν έχουν οι δηλώσεις της Ελλάδας για το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν χθες Τουρκία και Λιβύη, δηλώνει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές αξιώσεις. Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί και την ΕΕ ότι στηρίζει τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου Ελλάδας και ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη χθες (3 Οκτωβρίου) μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων, δεν έχουν καμία σημασία ή αξία για τη χώρα μας».

«Η αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετη τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ. Οι προσπάθειες της Ελλάδας, να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της για την θαλάσσια δικαιοδοσία και τις περιοχές αδειοδότησης που έχει ανακοινώσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η στήριξη της ΕΕ στα μαξιμαλιστικά αιτήματά της Ελλάδας και τη στάση της που αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και παρεμποδίζει τα διεθνή δικαστικά ένδικα μέσα είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών».

«Ως εκ τούτου, καλούμε τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνουν τα όρια και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.