Τουρκικό ΥΠΕΞ: Με επιτυχία έκλεισαν κάποια σημεία Θετικής Ατζέντας με Ελλάδα

Με επιτυχία έκλεισαν κάποια σημεία του Σχεδίου Θετικής Ατζέντας Τουρκίας – Ελλάδας, ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από τη συνάντηση σήμερα στην Άγκυρα των Υφυπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας, Μπουράκ Ακτσαπάρ και Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη. Όπως αναφέρει, σε άλλα σημεία σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος.

Αναφέρει, επίσης, ότι «στη συνάντηση υπήρξε λεπτομερής ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε 25 σημεία του καταλόγου της θετικής ατζέντας, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, της ναυτιλίας, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και του περιβάλλοντος».

Σημειώνεται ότι πολλά σημεία έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, αναφέρει και προσθέτει πως «ικανοποιητική πρόοδος έχει επίσης επιτευχθεί σε ορισμένα άλλα σημεία του καταλόγου».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «οι συζητήσεις αφορούσαν επίσης ένα πλαίσιο για την οριστικοποίηση των σχετικών συμφωνιών που θα μπορούσαν να υπογραφούν κατά την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου».

Υπό το πρίσμα της αξιοσημείωτης προόδου που επιτεύχθηκε σε αυτή την ενεργό και συνεχιζόμενη διαδικασία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν περαιτέρω τομείς συνεργασίας στο πλαίσιο του θετικού θεματολογίου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πρόσθετα πεδία συνεργασίας θα περιληφθούν στη Θετική Ατζέντα Ελλάδας-Τουρκίας

Την απόφαση των δύο χωρών να περιλάβουν πρόσθετα πεδία συνεργασίας στις συνομιλίες για τη Θετική Ατζέντα Ελλάδας-Τουρκίας, ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές, μετά τη συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη και του Τούρκου ομολόγου του, Πρέσβη Μπουράκ Ακσαπάρ, στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση των δύο Υφυπουργών Εξωτερικών, στο πλαίσιο της 4ης Συνάντησης Θετικής Ατζέντας, έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις 25 θεματικές της Θετικής Ατζέντας.

Οι θεματικές στις οποίες έχει επιτευχθεί πρόοδος, όπως σημειώνεται στην κοινή δήλωση των δύο πλευρών, είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, των ναυτιλιακών υποθέσεων, των ΤΠΕ, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και του περιβάλλοντος.

«Σημειώθηκε ότι πολλά θέματα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος σε αρκετά άλλα», αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η συνάντηση έθεσε, επίσης, το πλαίσιο για την οριστικοποίηση σχετικών συμφωνιών που θα μπορούσαν να υπογραφούν κατά την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Δεδομένης της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί σε αυτή τη δυναμική και διαρκή διαδικασία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν πρόσθετα πεδία συνεργασίας στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας», καταλήγει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy