Τουρκικό ΥΠΕΞ για Αγία Σοφία: Η Ελλάδα να απαλλαγεί από τα «ιστορικά κόμπλεξ»Την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ καλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ με γραπτή του ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι η αντιδράσεις της Αθήνας μετά από κάθε ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία είναι μάταιες και χωρίς αποτέλεσμα.

Στη δήλωση του ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει ότι μετά από κάθε ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, η Ελλάδα εξακολουθεί να προβαίνει σε δηλώσεις που είναι μάταιες και χωρίς αποτέλεσμα.

“Σε μια περίοδο που το κάλεσμα για προσευχή ακούγεται στους μιναρέδες της Ευρώπης και η σημασία της αρχής του αμοιβαίου σεβασμού γίνεται κατανοητή, η Ελλάδα, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της και ενοχλείται από την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία συνιστά ένα παράδειγμα της ψυχολογίας στην οποία βρίσκεται η χώρα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται “οι προσπάθειες κύκλων να σιωπήσουν το κάλεσμα για προσευχή που ηχεί επί αιώνες στη ‘Δυτική Θράκη’ με το πρόσχημα της επιδημίας του κορωνοϊού, παραμένουν νωπές στη μνήμη”.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “η Τουρκία δεν ενήργησε κατά παράβαση της παγκόσμια μνημειακής ιδιότητα της Αγίας Σοφίας, ούτε της Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς”. Χάρις στη σχολαστικότητα και τη φροντίδα που επέδειξε η Τουρκία στις ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες αποτελούν στοιχείο κληρονομιάς, αυτά τα έργα έχουν φτάσει στις σημερινές γενιές”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας ότι “η Αγία Σοφία θα παραμείνει μία σημαντική αξία της Τουρκίας και της ανθρωπότητας και θα συνεχίσει να προστατεύεται.Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ”.