Τουρκοκυπριακά συνδικάτα και ΜΚΟ αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες

Πηγή φωτογραφίας: Yeniduzen

Ο πρόεδρος της Dev-is, Κοράλ Ασάμ, διαμηνύει ότι θα αντισταθούν μέχρι τέλους στο πρωτόκολλο που τους οδηγεί στον κοινωνικό αφανισμό

Από τους συνδικαλιστές μέχρι τους δημοσιογράφους, όλοι είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους

Έναν βιο αβίωτο ζούνε οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας μετά την άνοδο των τιμών, το οικονομικό πρωτόκολλο που υπογράφηκε με την Τουρκία και τις παρεμβάσεις στη βούλησή τους, ενώ η πρόσφατη απόφαση για εγκατάσταση 200 ανδρών των ειδικών δυνάμεων (ΜΑΤ) της Τουρκίας με αντιδιαδηλωτικό εξοπλισμό στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία, σε οίκημα που χρησιμοποιούσε ο «σύνδεσμος αγωνιστών» ώστε να επεμβαίνουν στην καταστολή πορειών και διαδηλώσεων, προδιαγράφει ακόμη πιο ζοφερό το μέλλον γι’ αυτούς. Πρόσφατα τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα βγήκαν στους δρόμους με κύριο σύνθημά τους «Χωρίς λεφτά, χωρίς βενζίνη!» Όλοι μαζί σαν μια γροθιά, κάτω από την ομπρέλα της Πλατφόρμας για την Κοινωνική Ύπαρξη, βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν εκ νέου για όλα όσα βιώνουν.

Ο πρόεδρος της Dev-is, Κοράλ Ασάμ, με δηλώσεις του στη «Χαραυγή» επισημαίνει πως η ζωή γίνεται αβίωτη και από άποψη οικονομίας αλλά και δημοκρατίας. «Ο ετήσιος πληθωρισμός λόγω της χρήσης της τουρκικής λίρας είναι 98,12%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, και 250% σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία. Όταν κοιτάμε τα επίσημα αρχεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το 70% των εργαζομένων εργάζεται με κατώτατο μισθό, αλλά ο κατώτατος μισθός είναι πολύ κάτω από το όριο της πείνας».

«Θα αντισταθούμε μέχρι τέλους»

Το πρωτόκολλο που υπογράφηκε με την Τουρκία, με την υπόσχεση λύσης στις οικονομικές δυσκολίες, μοιάζει, σύμφωνα με τον Κοράλ Ασάμ, σχεδόν με εθελοντική ενταξιακή συμφωνία και συνθηκολόγηση. «Είναι ένα έγγραφο παράδοσης που στοχεύει να επαναφέρει πολλά κέρδη τόσο από οικονομική όσο και από δημοκρατική άποψη και αποτελεί μεγάλη απειλή για την κοινωνική μας ύπαρξη. Οι συντεχνίες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που αγωνίζονται ενάντια στην τρέχουσα κατάσταση αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες. Ωστόσο τα προοδευτικά συνδικάτα και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι αποφασισμένες να αντισταθούν μέχρι τέλους σε αυτή τη συμφωνία που θα μας οδηγήσει στον κοινωνικό αφανισμό. Δεν θα είναι εύκολο να εφαρμόσουμε αυτό το πρωτόκολλο, το οποίο έχει στόχο να αποκαταστήσει τα δικαιώματά μας, πολλά από τα οποία κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα, και να μετατρέψει την τουρκοκυπριακή κοινότητα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα μέχρι την οικογενειακή μας δομή. Εφόσον γνώριζαν ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν θα δεχόταν αυτή την επιβολή, σχεδιάστηκαν αρχικά νομοθετικές αλλαγές για να φιμώσουν τα συνδικάτα και να περιοριστεί το δικαίωμα της κοινότητας να διαδηλώνει και να πορεύεται».

Δεν είναι τυχαίο, επισημαίνει ο Κοράλ Ασάμ, ότι αυτή την περίοδο έστειλαν στο «κοινοβούλιο» προτάσεις για «νόμους» που περιορίζουν την ελευθερία σκέψης και έκφρασης.

«Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να τρομάξουν και να φιμώσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα με ποινικούς νόμους, κάνουν λάθος. Όσοι επέβαλαν αυτό το πρωτόκολλο και όσοι το υπέγραψαν, να ξέρουν ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν θα φορέσει αυτό το πουκάμισο που δεν ταιριάζει στο σώμα και την ψυχή της».

Όσοι αντιστέκονται θα φυλακίζονται

Ο πρόεδρος της Dev-is στη συνέχεια αναφέρεται σε κάποια σημαντικά σημεία του εν λόγω πρωτοκόλλου που δεν αποδέχονται, αφού τα θεωρούν ως επικίνδυνα για την ύπαρξή τους.

«Μερικά σημαντικά στοιχεία του πρωτοκόλλου παράδοσης που θα θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική μας ύπαρξη και που δεν θα αποδεχτούμε ποτέ συνοψίζονται παρακάτω:

– Καταργούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων: Μετά τη λήξη της περιόδου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα τροποποιηθεί ο σχετικός “νόμος” και οι συλλογικές συμβάσεις θα ρυθμιστούν κατά τρόπο ώστε να μην μπορούν να παραταθούν.

– Τα συνδικάτα θα εξουδετερωθούν και όσοι αντιστέκονται θα φυλακίζονται: Θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων νομοθετικών ρυθμίσεων, για να αποτραπεί η εμπλοκή των συνδικάτων σε πολιτικές και ιδεολογικές δραστηριότητες που υπερβαίνουν τους ιδρυτικούς τους σκοπούς και να αποτραπούν τα συνδικαλιστικά προνόμια, εκτός από δραστηριότητες που έχουν να κάνουν μόνο με τα συνδικάτα.

– Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αποσιωπηθούν: Θα εξασφαλιστεί αποτελεσματική συνεργασία κατά της παραπληροφόρησης σε όλες τις πλατφόρμες επικοινωνίας, ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

– Θα αποτραπεί η χρήση του ευρώ: Η χρήση του εθνικού νομίσματος, της τουρκικής λίρας και των εθνικών συστημάτων πληρωμών θα επεκταθεί και η χρήση ξένου νομίσματος θα μειωθεί.

– Όλα θα δοθούν στους οπαδούς του ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) με το όνομα της ιδιωτικοποίησης: Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας θα αναδιαρθρωθεί με το διαχωρισμό της εταιρείας ηλεκτρισμού. Το λαχείο και τα λιμάνια θα ιδιωτικοποιηθούν.

– Θα δοθεί υπηκοότητα σε κάθε Τούρκο πολίτη που επιθυμεί και θα αυξηθεί η αφομοίωση και ο σφετερισμός της βούλησης: Θα διευκολυνθούν οι απαιτήσεις για πολιτογράφηση, προκειμένου να ενισχυθεί η αμοιβαία συνεργασία.

– Το κεφάλαιο της Τουρκίας θα αυξηθεί και το θρησκευτικό κεφάλαιο θα ενισχυθεί: Οι περιορισμοί στην απαίτηση των εγχώριων εταίρων και το ποσό του κεφαλαίου που απαιτείται για να επενδύσουν ξένοι θα αρθούν.

– Θα ακυρωθούν οι Τουρκοκύπριοι: Θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης για να αποκαλυφθούν τα ίχνη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο νησί, προκειμένου να εδραιωθεί η τουρκική παρουσία στο νησί.

-Θρησκευτικά και σοβινιστικά στοιχεία θα αναδειχθούν στην εκπαίδευση: Θα αλλάξει ο “νόμος” για τους εκπαιδευτικούς».

«Άλλαξε η καθημερινότητά μας»

«Όλη η καθημερινότητά μας έχει επηρεαστεί. Eίναι πολύ δύσκολο κάθε μέρα να προσπαθούμε έστω να αγοράσουμε τα βασικά. Το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων έχει αλλάξει», δηλώνει στη «Χαραυγή» η Σουρίγια, μητέρα 3 παιδιών. «Ξεκινούμε το πρωί από το σπίτι μας με ένα συγκεκριμένο ποσό στην τσέπη μας και όταν επιστρέφουμε πίσω το βράδυ δεν έχει μείνει τίποτα. Το να παντρευτείς ή να κάνεις παιδί έχει γίνει όνειρο και χρόνο με το χρόνο είναι κάτι το άπιαστο. Η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων όλα αυτά τα χρόνια είχε ένα μέσο όρο δύο παιδιά. Πλέον ο αριθμός αυτός έχει πέσει στο ένα παιδί και εκτιμώ ότι με την πάροδο του χρόνου δεν θα κάνουν παιδιά, γιατί τα έξοδα είναι πολύ μεγάλα. Αυξήσεις παντού σε ρούχα, παπούτσια, είδη σχολείου και φυσικά στα καύσιμα. Όλο και περισσότεροι νέοι Τουρκοκύπριοι δεν επιστρέφουν πίσω στην Κύπρο μετά τις σπουδές τους. Οι μισθοί έχουν μειωθεί, ο κατώτατος μισθός έχει πιάσει πάτο».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.