Τουρκοκύπριοι: Δεν παραιτούνται από το όνειρο επανένωσης – Αντιδράσεις για πρωτόκολλο με Τουρκία

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των Τ/κυπρίων για το νέο οικονοµικό πρωτόκολλο µεταξύ Τουρκίας και κατεχοµένων. Τα δύο µέρη υπογράφουν κάθε χρόνο τέτοιο πρωτόκολλο, όµως η ιδιοµορφία του φετινού έγκειται στο ότι περιλαµβάνει και πολιτικά µέτρα, όπως µεταξύ άλλων είναι ο περιορισµός στην έκφραση, στα συνδικαλιστικά δικαιώµατα και στο δικαίωµα της διαµαρτυρίας.

Η Άγκυρα σφίγγει όλο και περισσότερο τον κλοιό για τους Τ/κύπριους µε το νέο οικονοµικό πρωτόκολλο που υπογράφηκε µε την ηγεσία των Τ/κυπρίων.

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ο τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι το πρωτόκολλο επιβεβαιώνει αυτό που ξεκίνησε από το 2017, ότι δηλαδή η Τουρκία έχει αποφασίσει ότι το τ/κυπριακό πολιτικό σύστηµα όπως διαµορφώθηκε µετά την τουρκική εισβολή του 1974, δεν µπορεί πλέον να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση που η τουρκική κυβέρνηση θέλει να επιβάλει.

Περιθωριοποιούνται οι Τ/κύπριοι

Ουσιαστικά περιθωριοποιείται πλήρως ο τ/κυπριακός πολιτικός παράγοντας, είτε έχει δεξιές αποκλίσεις είτε εντάσσεται στο ευρύτερο µέτωπο της Αριστεράς. Το ίδιο το τουρκικό κράτος κάνει την παρουσία του έντονη δίπλα, πλέον, από την ε/κυπριακή κοινότητα.

Ο τρόπος µε τον οποίο διαχειρίζεται η τουρκική πλευρά το Βαρώσι, ο τρόπος µε τον οποίο αποφασίζει να διαχειριστεί τις πολιτιστικές υποθέσεις της τ/κυπριακής κοινότητας, ο τρόπος µε τον οποίο τώρα επεµβαίνει σε οργανωμένες δοµές όπως είναι τα συνδικάτα, καθώς και ο τρόπος µε τον οποίο εξελέγη ο Ερσίν Τατάρ, δείχνει ότι δεν θεωρεί πλέον ούτε καν την τ/κυπριακή δεξιά ως ικανοποιητική µορφή πολιτικής δραστηριότητας για έναν κοινωνικό µετασχηµατισµό.

Για παράδειγµα, η πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόµενα αποκτά πλέον έναν πρωταγωνιστικό ρόλο όπως δεν τον έχουµε δει ποτέ προηγουµένως στην ιστορία της εξέλιξης των κατεχοµένων από το 1974 µέχρι σήµερα, µε ρόλο πειθάρχησης και ελέγχου των δυνάµεων εκείνων που είναι µέχρι σήµερα ανυπάκουες και απείθαρχες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την έκφραση της κυπριακής ταυτότητας.

Στο ίδιο µήκος κύµατος ήταν και οι δηλώσεις της προέδρου του Κόµµατος Κοινοτικής ∆ηµοκρατίας, Μινέ Ατλί, η οποία σε συνέντευξή της στον «Άστρα» τόνισε ότι οι Τ/κ εκτιμούν ότι η Άγκυρα θέλει να µετατρέψει τα κατεχόµενα σε Τουρκία κι αυτό το αποδεικνύει µε το τελευταίο πρωτόκολλο.

Περιορισµός των ελευθεριών

Η Μινέ Ατλί σηµείωσε ότι πρωτόκολλο οικονοµικής φύσης υπογράφεται κάθε χρόνο, όµως το φετινό είναι διαφορετικό, αφού περιέχει και ρήτρες που αφορούν την πολιτική ζωή. Όπως ανέφερε, υπάρχει π.χ. πρόνοια που απαγορεύει την άσκηση κριτικής προς τον «πρόεδρο». Μέχρι τώρα υπήρχε σχετικός νόµος, ο οποίος απαγόρευε την εξύβριση του «προέδρου», αλλά ήταν ανενεργός.

Όµως, µετά την επέµβαση της Άγκυρας στις τελευταίες εκλογές, αλλά και στη γενική συνέλευση του Κόµµατος Εθνικής Ενότητας, συµµάχου της Άγκυρας, και µε την εκλογή Τατάρ ο νόµος ενεργοποιήθηκε. Γι’ αυτό το λόγο η επικεφαλής του Κόµµατος Κοινοτικής ∆ικαιοσύνης βρέθηκε την περασµένη βδοµάδα στο δικαστήριο κατηγορούµενη από τον Ερσίν Τατάρ ότι τον χαρακτήρισε άτιµο και ανήθικο.

Όλα αυτά, µαζί µε τον περιορισµό της ελευθερίας του Τύπου, τη «ρύθµιση» των κινητοποιήσεων και των διαδηλώσεων κλ.π., δείχνουν ότι η σηµερινή τ/κυπριακή ηγεσία φοβάται την αντιπολίτευση, γι’ αυτό και προσπαθούν να την εκφοβίσουν µε διάφορους τρόπους. Φτάνουν στο σηµείο, πρόσθεσε, να οδηγούν κόσµο στο δικαστήριο για ασήµαντες πολιτικές αφορµές ή να του απαγορεύουν την είσοδο στην Τουρκία για πολιτικούς λόγους.

Η Μινέ Ατλί είπε ακόµη ότι εδώ και αρκετό καιρό γίνεται επίθεση ενάντια στην ελευθερία του λόγου των Τ/κυπρίων, των οποίων τα δικαιώµατα είναι µέρος του ευρωπαϊκού δικαίου.

Ο Νίκος Μούδουρος σηµείωσε ότι όλα αυτά που βλέπουµε, µε τις δικαστικές διώξεις αλλά και µε την απαγόρευση εισόδου συγκεκριµένων Τ/κυπρίων στην Τουρκία για τις πολιτικές τους απόψεις, δείχνουν ότι η Τουρκία αποφάσισε να περιθωριοποιήσει πλήρως εκείνη τη φλέβα της τ/κυπριακής κοινότητας που κρατούσε ζωντανή την ιδέα ότι Ε/κ και Τ/κ µπορούν να συνεργαστούν.

Πρόσθεσε ότι η επέµβαση της Άγκυρας στα κατεχόµενα αφορά τον πυρήνα της τ/κ κοινότητας, που είναι η Αριστερά, και εστιάζει ιδιαίτερα στην καταστολή εκείνων των δυνάµεων που υποστηρίζουν την ιδέα της οµοσπονδιακής λύσης. Παράλληλα όµως παρατηρείται και µια αποκοπή του πυρήνα της τ/κ ∆εξιάς από την επίσης παραδοσιακή φλέβα του τ/κ εθνικισµού, ο οποίος φρόντιζε να κρατά κάποιες αποστάσεις από την Άγκυρα, προβάλλοντας τον τ/κυπριακό χαρακτήρα της κοινότητας.

Έκκληση στους Ε/κυπρίους να στηρίξουν τους Τ/κυπρίους

Οι Τ/κύπριοι δίνουν έναν αγώνα ζωής, ανέφερε η Μινέ Ατλί και ζήτησε από τους Ε/κύπριους να στηρίξουν τον αγώνα τους και ιδιαίτερα την προσπάθεια λύσης, διότι αν δεν ξαναζωντανέψει η διαδικασία, σε λίγο δεν θα υπάρχουν Τ/κύπριοι για να συνοµιλήσουν µε τους Ε/κυπρίους. Πρόσθεσε ότι µέχρι τώρα όσες προσπάθειες κι αν έκανε η Τουρκία για να ελέγξει τα κατεχόµενα, οι Τ/κύπριοι κατάφερναν να αντιστέκονται. Τώρα µε το νέο πρωτόκολλο δεν θα υπάρχουν πλέον περιθώρια!

Τα κυριότερα σημεία του πρωτοκόλλου

Κατά γενική οµολογία, το πρωτόκολλο ουσιαστικά καθιστά τα κατεχόµενα πλήρως εξαρτώµενα από την Τουρκία. Το κυριότερο σηµείο αντιπαράθεσης αφορά τόσο τις πρόνοιες για την οικονοµία όσο και τις πρόνοιες για την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του Τύπου, τα συνδικαλιστικά δικαιώµατα και τη ρύθµιση των κινητοποιήσεων.

Στο οικονοµικό κοµµάτι, ανάµεσα σ’ άλλα προνοείται ότι δεν θα υπάρχουν πλέον οι περιορισµοί που υπήρχαν µέχρι τώρα για το τουρκικό κεφάλαιο, πράγµα που σηµαίνει ότι απειλείται και το τουρκοκυπριακό κεφάλαιο, αλλά σε προέκταση και το ελληνοκυπριακό κεφάλαιο, όπως σηµείωσε η Μινέ Ατλί. Κι αυτό διότι ανοίγει διάπλατα το δρόµο σε Τούρκους «επενδυτές» για να βάλουν χέρι στην οικονοµία, κυρίως στα έργα ανάπτυξης.

Στο πολιτικό κοµµάτι ανοίγει ο δρόµος για πολιτογραφήσεις εποίκων χωρίς περιορισµούς. Προνοείται επίσης η κοινή γραµµή σε όλους τους τοµείς που πηγάζουν από κοινές ιστορικές, πολιτιστικές, γλωσσικές, θρησκευτικές και πνευµατικές αξίες, συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας στους τοµείς της άµυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής, και στη χρήση των υπόγειων και υπέργειων φυσικών πόρων µεταξύ των δύο µερών.

Περιλαµβάνονται επίσης η απαγόρευση έκφρασης διαφορετικής άποψης προς τις πολιτικές της Τουρκίας, καθώς και πρόνοιες για παρεµπόδιση των πολιτικών και ιδεολογικών δραστηριοτήτων των συντεχνιών για µη συνδικαλιστικούς λόγους, όπως π.χ. το Κυπριακό.

Περιλαµβάνεται επίσης «κεφάλαιο» για την περίκλειστη περιοχή της Αµµοχώστου, κάτι που δείχνει ότι οι παράνοµες ενέργειες στο Βαρώσι θα συνεχιστούν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy