Τούρκος ΥΠΑΜ: Θέλουμε να αναγνωριστεί η τουρκική παρουσία στην Κύπρο

Θέλουμε να αναγνωριστεί η τουρκική παρουσία στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, προσθέτοντας, “είμαστε αποφασισμένοι και σε αυτό”.

Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ εν πτήσει επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “η άποψη της Τουρκίας για λύση στην Κύπρο είναι ξεκάθαρη. Δύο ίσα, κυρίαρχα, ανεξάρτητα κράτη. Θέλουμε να αναγνωριστεί η τουρκική παρουσία στο νησί. Είμαστε αποφασισμένοι και σε αυτό. Για τη λύση πρέπει να το αποδεχτούν αυτό. Μιλάμε για ένα νησί που ζει σε ειρήνη και ηρεμία με αυτόν τον τρόπο. Βλέπουν το νησί σαν δικό τους. Βλέποντας την ιστορία, το νησί δεν ήταν ποτέ ιδιοκτησία των Ελλήνων”.

Δείτε την ιστορία και τους χάρτες


Για τα ελληνοτουρκικά, κ. Ακάρ υποστήριξε ότι “όλες οι ενέργειές μας είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά θέλουμε να τα λύσουμε με διαπραγματεύσεις. Όταν συναντήθηκα με τον Γερμανό Υπουργό Άμυνας, του είπα για τους ισχυρισμούς των Ελλήνων ότι η Τουρκία είναι επεκτατική, παρακαλώ δείτε την ιστορία και τους χάρτες, μιλάμε για μια χώρα που έχει τριπλασιαστεί από το 1832″.

Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι “προσπαθούν να μεταφέρουν τα προβλήματα Τουρκίας-Ελλάδας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ”. Ορισμένες δυτικές χώρες, υποστήριξε, “προσπαθούν να αναλάβουν ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο, ανεξαρτήτως μεγέθους ή ισχύος. Κάνουν τους χαριτωμένους στην Ελλάδα για να μπουν εδώ μέσα. Θέλουν να πουν ότι, υπάρχω στην ανατολική Μεσόγειο. Προσπαθούν να αγνοήσουν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας. Αυτά είναι πράγματα που παράγονται από ορισμένα πανεπιστήμια και πολιτικούς στην ΕΕ και δεν συνάδουν με τη νομοθεσία και τα έθιμα”.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο είπε ότι “η συμφωνία για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη είναι ένα σημαντικό βήμα. Αυτό ήταν και υπέρ της Λιβύης. Αυτό που έκανε η Ελλάδα με την Αίγυπτο είναι εντελώς εναντίον της Αιγύπτου. Προσπαθούν να κάνουν κάτι με χώρες της Μέσης Ανατολής, με τη Γαλλία. Λέμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα”.


Η Ελλάδα βλάπτει το ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος Υπουργός είπε “είμαστε σύμμαχοι του ΝΑΤΟ με την Ελλάδα. Μπορεί να γίνει διμερής αμυντική συμφωνία με άλλη χώρα στη συμμαχία στην οποία βρισκόμαστε; Η Ελλάδα το κάνει με τις ΗΠΑ, το κάνει με τη Γαλλία. Πρώτα από όλα βλάπτει το ΝΑΤΟ. Η ακεραιότητα του ΝΑΤΟ διαλύεται, οδηγώντας σε ρωγμές. Οι συμμαχίες που θα δημιουργηθούν μεταξύ των συμμάχων θα επηρεάσουν αρνητικά το όραμα του ΝΑΤΟ για το νέο περιβάλλον ασφαλείας της δεκαετίας του 2030. Η αλληλεγγύη και η ασφάλεια μεταξύ των συμμάχων αποτελούν τη βάση της επιτυχίας του ΝΑΤΟ. Το πρόβλημα λύνεται με ειρήνη, διάλογο και σχέσεις καλής γειτονίας, όχι με τέτοιες αναγκαστικές συμμαχίες και επιθετική ρητορική. Ας μιλήσουμε μαζί και ας λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ μας. Θέλουμε να το λύσουμε χωρίς να βλάψουμε το ΝΑΤΟ. Οι αμυντικές συμμαχίες της Ελλάδας είναι επίσης ανησυχητικές για το ΝΑΤΟ”.

Για την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “οι ΗΠΑ δεν είναι εκεί εναντίον μας. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι πρόκειται εξελίξεις με στόχο τις ασκήσεις. Παρακολουθούμε”.


Να διδαχθούν από την ιστορία

Για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “η Ελλάδα έχει υπερβολική αγάπη για τους εξοπλισμούς”.

Ισχυρίστηκε ότι “επιδιώκουν τον οπλισμό με την ενθάρρυνση και την κατεύθυνση της Γαλλίας. Ονειρεύονται. Αλλά αυτή η αγάπη είναι μια πολύ βλαβερή αγάπη. Δεν είναι δυνατόν να διασφαλίσουν οικονομική στήριξη για τα όπλα που αγόρασαν. Αυτό επιδεινώνει τις υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες του ελληνικού λαού. Αυτή η αγάπη για τον οπλισμό δεν χρησιμεύει σε κανέναν. Δεν έχει κανένα νόημα να είναι αριθμητικά ισοδύναμο με την Τουρκία ούτως ή άλλως. Γιατί τα μαθηματικά και η ιστορία είναι εκεί”.


Συνεχίζοντας είπε ότι “το 1919 ξεκίνησαν μια περιπέτεια με την ενθάρρυνση Βρετανών και Γάλλων. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: 9 Σεπτεμβρίου 1922. Οι Έλληνες να διδαχθούν από την ιστορία. Εμείς λέμε να υπάρχει ειρήνη αντί εξοπλισμοί. Ας συναντηθούν οι Υπουργοί Τουρισμού Τουρκίας και Ελλάδας, ας μιλήσουν για το πώς έρχονται περισσότεροι τουρίστες και πώς μπορούν να έρθουν. Είθε ο τουρκικός λαός και ο ελληνικός λαός να ζήσουν σε ευημερία”.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες του Υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι βρίσκονται σε στάδιο διαβούλευσης. “Είπαμε να μαζευτούμε ως στρατιωτικοί και να δουλέψουμε μαζί και το ξεκινήσαμε αυτό. Στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πήγαμε δύο φορές στην Αθήνα και μια φορά ήρθαν στην Άγκυρα. Κάναμε την πρόσκλησή μας για την τέταρτη επαφή μας, σας περιμένουμε στην Άγκυρα. Θέλουμε διάλογο, λέμε να μιλήσουμε. Αλλά υπάρχει το μίσος που εκτοξεύεται εκεί. Όταν αρχίζει η φιλία, κάποιος επεμβαίνει, η κατάσταση αλλάζει. Βλάπτουν τη φιλία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με τις συνεχείς προκλητικές ενέργειες και ρητορική τους. Δεν το επιτρέπουν αυτό”, υποστήριξε.

Η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκάτσιες


Ο Χουλούσι Ακάρ ισχυρίστηκε ότι “η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ο εγγυητής της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας και δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Επιπλέον, είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος για τους φίλους και συμμάχους της. Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα προκαλούν δυσκολίες στις χώρες τους, την περιοχή και την Τουρκία σύμφωνα με τις προσωπικές φιλοδοξίες τους. Μπλοκάρουν λύσεις. Στοχεύουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας, των ειρηνικών μεθόδων και του διαλόγου”.

“Η πιο ειλικρινής μας ευχή. Είναι ευθύνη του τουρκικού και του ελληνικού λαού να ζήσει με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια κάνοντας δίκαιη χρήση του πλούτου της περιοχής”, είπε ο Τούρκος Υπουργός και πρόσθεσε: “Ωστόσο, παρ` όλη την καλοπροαίρετη προσέγγισή μας, βλέπουμε ότι ο γείτονάς μας συνεχίζει να κάνει προβοκάτσια, παράνομες και επιθετικές δηλώσεις”

Συνεχίζεται ο διάλογος για F35


Για τις ΗΠΑ, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι “γίνονται συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών για τα F-35. Οκτώ χώρες αποχώρησαν από τη συνεργασία με το πρόσχημα των S-400. Και τα έξι αεροσκάφη που παραδόθηκαν προηγουμένως εξακολουθούν να βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχαμε συναντήσεις με την αμερικανική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα. Ο διάλογος και η δουλειά μας συνεχίζονται”.

Στην πραγματικότητα, είπε, “η παράδοση αεροπλάνων είναι μια κατάσταση που ωφελεί και το ΝΑΤΟ. Τα σύνορά μας είναι και σύνορα του ΝΑΤΟ. Εξασφαλίζουμε την ασφάλεια αυτών των χώρων. Γι` αυτό χρειαζόμαστε νέα αεροπλάνα. Με άλλα λόγια, η ενίσχυση της Τουρκίας είναι και υπέρ του ΝΑΤΟ. Το γνωρίζουν και οι ΗΠΑ. Εάν δεν μπορούμε να το λάβουμε, πρέπει να παρέχουμε αυτήν την ανάγκη από άλλες πηγές. Αυτή η προμήθεια είναι επίσης σημαντική από την άποψη της διαλειτουργικότητας με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, και είναι σαφές ότι εάν συμβεί, θα συμβάλει στη δύναμη της Συμμαχίας”, είπε, τέλος, ο Τούρκος Υπουργός.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.