Δεν τους αγγίζει η ακρίβεια

Της Ελένης Μαύρου

Η ακρίβεια σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες δεν αποτυπώνεται μόνο στην αγωνία των ανθρώπων που προσπαθούν κάθε βδομάδα, κάθε μήνα, να τα φέρουν εις πέρας, αλλά και στα ψυχρά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Μόλις πριν λίγες μέρες η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου ανακοίνωσε ακόμα μια αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουλίου κατά 10,6% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Η αύξηση για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 φτάνει το 7,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι αυξήσεις στην ενέργεια και τις μεταφορές είναι τρομακτικές.

Την ίδια μέρα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης 2021, σύμφωνα με τα οποία 154 χιλιάδες άνθρωποι (17,3% του πληθυσμού) αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας.

Ψιλά γράμματα για τους κυβερνώντες, που όχι μόνο δεν βλέπουν πρόβλημα, αλλά θέλουν κιόλας να μας πείσουν ότι σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εμείς… καλά την έχουμε!

Δεν είναι, όμως, δύσκολο να αντιληφθεί κανείς, ακόμα και οι κυβερνώντες (αν ήθελαν), ότι είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων για στήριξη των εργαζομένων που έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης.

Αντί αυτού, καταφεύγουν στην παρελθοντολογία και τη διαστρέβλωση σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την εμμονή της κυβέρνησης Συναγερμού εναντίον κάθε πρωτοβουλίας που στόχο έχει την ανακούφιση της κοινωνίας από τη λαίλαπα της ακρίβειας.

Ενδεικτική είναι η αντίδρασή τους στη δημοσιοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης της Γερμανίας να μειώσει τον ΦΠΑ από το 19% στο 7% μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Αντίθετα, όμως, με τις αιτιάσεις που επιστρατεύουν, η απόφαση επιβεβαιώνει αυτό που υποδεικνύει το ΑΚΕΛ εδώ και καιρό: ότι το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και μια σειρά από αποφάσεις της Ε.Ε. δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν πολιτικές για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια σε βασικά αγαθά και σε πρώτες ύλες. Και ήδη μια σειρά από κράτη-μέλη, πέραν της Γερμανίας, εφαρμόζουν συγκεκριμένα μέτρα.

Στην Κύπρο η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέτρα που να στηρίζουν το εισόδημα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και όχι μόνο αρνείται, αλλά εμποδίζει και εκείνα τα μέτρα που πήρε η πλειοψηφία της Βουλής. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο για τους νόμους που μειώνουν το ΦΠΑ στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό.

Αν δεν κρύβονται πίσω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ωραιοποιούν την κατάσταση ή επικαλούνται το δημοσιονομικό κόστος, την ώρα που το κράτος έχει ήδη αυξημένα έσοδα ύψους 690 εκατομμυρίων ευρώ από την αύξηση των τιμών (στοιχεία Στατιστικής Υπηρεσίας για την περίοδο Γενάρη – Ιουνίου 2022).

Αρνούνται, μάλιστα, πεισματικά να συζητήσουν την πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, παραπέμποντας τη συζήτηση στις… αρχές του 2023!

Όταν πρόκειται για μέτρα που ανακουφίζουν τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά και τις ευάλωτες ομάδες, η κυβέρνηση βρίσκει και εφευρίσκει κάθε είδους δικαιολογίες, νομικισμούς και ανακρίβειες για να τα αποφύγει. Όταν πρόκειται για τις τράπεζες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, βρίσκουν λύσεις και τρόπους σε μια νύχτα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.