Τους έριξε ψωµοτύρι… για θετική ψήφο στον προϋπολογισµό!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ξεκινά σήµερα η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισµού για το 2020. Το ΑΚΕΛ έχει ξεκάθαρη θέση. Η νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία του προϋπολογισµού δεν του επιτρέπει να τον εγκρίνει και θα τον καταψηφίσει. Το ΑΚΕΛ είναι η αξιωµατική αντιπολίτευση και η καταψήφιση του προϋπολογισµού είναι µήνυµα ότι δεν µπορεί να δώσει θετική ψήφο ή µε την ανοχή του (αποχή) να συνεχίσουν οι νεοφιλελεύθερες οικονοµικές πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν διευρύνει το χάσµα µεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Έχουν δηµιουργήσει τις µεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες στη σύγχρονη οικονοµία της Κύπρου. Ο παραγόµενος πλούτος καταλήγει στις τσέπες των ολίγων. Οι επιχειρηµατίες έχουν αυξήσει το µερίδιο των κερδών και υπερκερδών τους, ενώ οι εργαζόµενοι απώλεσαν εισοδήµατα από τους βασικούς τους µισθούς και πολλά ωφελήµατα. Μετά τον πάτο που έχει φθάσει η κυπριακή οικονοµία λόγω της παγκόσµιας οικονοµικής κρίσης και της χρηµατοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο, καταγράφονται σήµερα σηµάδια ανάπτυξης, η οποία βέβαια δεν έχει φθάσει αναλογικά στα επίπεδα που βρισκόµασταν ως χώρα πριν την οικονοµική κρίση.

Τα όποια κέρδη και πλεονάσµατα δεν µοιράζονται ακριβοδίκαια. Η πλειοψηφία του λαού µας θα συνεχίσει να υποφέρει και να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονοµική θέση. Χιλιάδες συµπολίτες µας δεν µπορούν να αποκτήσουν στέγη, δεν έχουν δουλειά και αξιοπρεπείς µισθούς. Αδυνατούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, ενώ οι απόφοιτοί µας µεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Τα νέα επίσης ζευγάρια δεν µπορούν να δηµιουργήσουν τις δικές τους οικογένειες και διαµένουν µαζί µε τους γονείς τους… Χιλιάδες συνταξιούχοι δεν έχουν αξιοπρεπή γηρατειά, όπως τους αξίζει. Οι ευάλωτες οµάδες του λαού µας αντιµετωπίζουν τα δικά τους προβλήµατα. Το ΑΚΕΛ λοιπόν καταψηφίζει αυτές τις αντιλαϊκές και αντικοινωνικές πολιτικές και το ερώτηµα είναι τι θα πράξουν τα υπόλοιπα κόµµατα της αντιπολίτευσης.

Τι θα πράξει το ∆ΗΚΟ και η Ε∆ΕΚ; Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τούς έριξε ψωµοτύρι, ικανοποιώντας τους επιµέρους αιτήµατα, αυξάνοντας κάποια κονδύλια για χαµηλοσυνταξιούχους και για 2-3 έργα ανάπτυξης. Θα πιάσει το δόλωµα ώστε το ∆ΗΚΟ να δώσει θετική ψήφο στον προϋπολογισµό; Πάντως, ιστορικά το ∆ΗΚΟ πίστευε σε ένα διαφορετικό δρόµο στα θέµατα της οικονοµίας.

Πίστευε στη µεικτή οικονοµία, στην ύπαρξη των οργανισµών ∆ηµοσίου ∆ικαίου (ΑΗΚ, ΑΛΚ, CYTA), στην κοινωνική δικαιοσύνη. Μήπως σήµερα είναι πιο κοντά σε ακραίες συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτές εκφράζονται από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ;

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.