Μετά τους New York Times, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχθηκε νέο ράπισμα από τους Financial Times

 

Θέση για το μεγάλο σκάνδαλο που συνταράσσει την Ελλάδα, αλλά και για την επιστολή της Αθήνας που προκάλεσε αντιδράσεις, πήρε χθες Πέμπτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Κρίστιαν Βίγκαρντ κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης δήλωσε σχετικά ότι «η Επιτροπή έστειλε επιστολή στις ελληνικές Αρχές στις 29 Ιουλίου, σε συνέχεια προηγούμενων αναφορών σχετικά με τη χρήση spyware στην Ελλάδα, κάτι το οποίο επισημαίνεται και στην έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου, τον Ιούλιο του 2022. Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία όπως και με τα άλλα κράτη-μέλη για τα οποία έχουν γίνει αναφορές για χρήση spyware».

Αναφερόμενος στην απαντητική επιστολή της Αθήνας, την οποία αποκάλυψε την Τετάρτη το Politico και έφερε νέο ορυμαγδό αντιδράσεων εντός Ελλάδας, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι η Κομισιόν έχει λάβει την απάντηση και την εξετάζει, για να προσθέσει ότι η Επιτροπή θέλει να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με την αναφορά χρήσης spyware, όπως το Pegasus ή το Predator και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων προστασίας δεδομένων της ΕΕ και του εθνικού πλαισίου ασφάλειας. «Αυτό ζητήσαμε και λάβαμε μια απάντηση για αυτά τα θέματα. Σε αυτό το στάδιο το εξετάζουμε και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά αυτό το θέμα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Εξάλλου, ερωτηθείσα ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα της Επιτροπής, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Ντάνα Σπίναν, απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της απάντησης των ελληνικών Αρχών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής.

Ο Κ. Βίγκαρντ επεσήμανε, τέλος, ότι η εθνική ασφάλεια είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών, ωστόσο τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν το σχετικό δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της νομολογίας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, όταν διασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια.

Σημειώνεται πως μετά τα τελευταία «χτυπήματα» από New York Times και Politico, που δημιούργησαν πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου και έφεραν αήθεις επιθέσεις και στοχοποίηση δημοσιογράφων, ήρθε η σειρά των Financial Times να ασχοληθούν με το σκάνδαλο.

Σε χθεσινό ρεπορτάζ της η εφημερίδα επισημαίνει ότι αυξάνεται η πίεση προς τον Πρωθυπουργό και κάνει λόγο για «οξύ πολιτικό πρόβλημα».

Η έγκυρη εφημερίδα παρουσιάζει το σκάνδαλο υποκλοπών της ΕΥΠ με κορύφωση την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ καταγράφει τα ερωτήματα που είχαν δημιουργηθεί από την περίοδο της εκλογής Μητσοτάκη, όταν πήρε υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ και έβαλε ως επικεφαλής τον Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.