Η τραγωδία των εκποιήσεων 

Του Κούλλη Πογιατζή* 

 

Απορροφώντας τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και του κουρέματος των καταθέσεων από την κυβέρνηση Αναστασιάδη  Συναγερμού, χιλιάδες συμπολίτες μας βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της απώλειας των περιουσιών τους. Χιλιάδες συμπολίτες μας βιώσαν μεγάλη έως καθολική απώλεια των εισοδημάτων τους, γεγονός που τους οδήγησε στο να αδυνατούν πλέον να είναι συνεπείς με τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα, οι απαιτήσεις των τραπεζών, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την οικονομική τους ισχύ, έθεσε τους δανειολήπτες σε δυσμενέστατη θέση και τους υποχρέωσε να δίνουν πραγματικό αγώνα για να μη χάσουν τις περιουσίες τους. 

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις έδειξαν η καθεμία σε ποιου το πλευρό τάσσονται και ποιου τα συμφέροντα πραγματικά εξυπηρετούν. Τόσο εντός Βουλής, όσο και εκτός με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, το ΑΚΕΛ έδωσε πραγματικές μάχες για να προστατευτεί όσο μεγαλύτερο ποσοστό δανειοληπτών ήταν δυνατό. Από την άλλη μεριά, προεξάρχοντας του κυβερνώντος κόμματος, άλλες πολιτικές δυνάμεις έθεσαν κατά κάποιον τρόπο υπό την προστασία τους τις τράπεζες, επικαλούμενοι διαρκώς το επιχείρημα/εκβιασμό της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και ενός δεύτερου κουρέματος για να μην ψηφιστούν εκείνες οι νομοθεσίες που θα προστάτευαν ουσιωδώς, τουλάχιστον, τους συνεπείς δανειολήπτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση και υπερψήφισαν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚδεν δίνει ουσιαστική προστασία σε όλους όσοι βρέθηκαν σε δεινή οικονομική κατάσταση και την ίδια ώρα προβλέπει ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί η τράπεζα να βρεθεί σε χειρότερη οικονομική θέση. Σε όλες του τις προσπάθειες να προστατεύσει τους δανειολήπτες, το ΑΚΕΛ έβρισκε απέναντί του κυρίως τον Δημοκρατικό Συναγερμό να βροντοφωνάζει: «Μη μου τις τράπεζες τάραττε». 

Οι νομοθετικές προσπάθειες του ΑΚΕΛ στη Βουλή είναι καταγεγραμμένες και αδιαμφισβήτητες. Προτάσεις για προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, με τις οποίες επιχειρείτο να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι οικονομικά συμπολίτες μας. Προτάσεις για αναστολή εκποίησης στις δύο αυτές κατηγορίες. Πρόταση για αναστολή εκποίησης πρώτης κατοικίας και παραχώρησης δικαιώματος προσφυγής του δανειολήπτη στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που αναγνωρίζεται η ύπαρξη καταχρηστικών ρητρών στο δάνειο.  

Όλος αυτός ο αγώνας που διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο στη Βουλή τα τελευταία χρόνια είναι μια ακόμη απόδειξη της σημασίας που έχουν αυτές οι βουλευτικές εκλογές. Η ισορροπία δυνάμεων έχει τεράστια σημασία. Μια επιπλέον βουλευτική έδρα μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά. Στον αγώνα που δίνουν χιλιάδες συμπολίτες μας για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και διατήρηση των περιουσιών τους έχουν συμπαραστάτη το ΑΚΕΛ. Ένα δυνατό ΑΚΕΛ στη Βουλή, θα είναι εγγύηση ότι τουλάχιστον θα δοθεί ο αγώνας. 

 

*Υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας, ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.