Σήμερα αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα δύο άρθρα για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου, τα οποία θα μπορούσαν να παραπέμψουν τον Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη.

Αθώος δήλωσε εκ νέου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter εν όψει της συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων που θα αποφασίσει για την παραπομπή του η μη.

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα δύο άρθρα για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου, τα οποία θα μπορούσαν να παραπέμψουν τον Τραμπ σε δίκη.

«Απλώς θέλουν να τη φέρουν στον πρόεδρο. Δεν είχαν καμία πρόθεση να διεξαγάγουν σωστή έρευνα. Δεν μπορούσαν να βρουν εγκλήματα, έτσι έφτιαξαν μια αόριστη κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας και κατάχρηση του Κογκρέσου, την οποία κάθε κυβέρνηση εξ αρχής έχει διαπράξει» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο Twitter.

​«Μπορείτε να πιστέψετε πως θα τεθώ σήμερα υπό κατηγορία από τη ριζοσπαστική αριστερά, τους Δημοκρατικούς που δεν κάνουν τίποτα, ενώ δεν έχω κάνει τίποτα κακό! Απαίσιο πράγμα. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί σε κανέναν άλλο πρόεδρο», συνέχισε ο κ. Τραμπ και κάλεσε τους πολίτες να πουν μια προσευχή.

​Σε επιστολή του την Τρίτη προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι την Τρίτη, ο κ. Τραμπ έκανε λόγο για ανοιχτό πόλεμο στην αμερικανική δημοκρατία.

«Όλοι ξέρουν τι συμβαίνει πραγματικά» συνέχισε ο κ. Τραμπ και καταλόγισε στο Δημοκρατικό Κόμμα ότι «δεν επανήλθε ποτέ» από την ήττα του το 2016, κατηγορώντας το παράλληλα για «κομματική απόπειρα πραξικοπήματος».

Κατηγορίες Ρεπουμπλικάνων κατά Δημοκρατικών για κατάχρηση εξουσίας

Στην εκκίνηση της συνεδρίασης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 9 π.μ. ώρα Ουάσιγκτον, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Άντι Μπιγκς ζήτησε αναβολή της συζήτησης, πρόταση που δεν έγινε δεκτή κατόπιν ψηφοφορίας. Ωστόσο, η ψηφοφορία αυτή προκάλεσε καθυστέρηση της όλης διαδικασίας.

Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς για κατάχρηση εξουσίας μέσω ψηφίσματος, ενώ ανάλογες κινήσεις αναμένεται να ακολουθήσουν και εντός της ημέρας, σε μια προσπάθεια να εκφράσουν την αντίθεσή τους ενάντια στη διαδικασία.

Η πλειοψηφία του 435μελούς Σώματος πρέπει να υπερψηφίσει την παραπομπή του κ. Τραμπ, προτού προχωρήσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας. Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελείται σήμερα από 233 Δημοκρατικούς, 197 Δημοκρατικούς, 1 Ανεξάρτητο μέλος και έχει τέσσερις κενές θέσεις.

Εφόσον η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει παραπομπή, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία αναμένεται να ξεκινήσει την επίσημη δίκη, πιθανώς τις προσεχείς εβδομάδες.