Τράνταξε η αγορά, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στα «μαξιλαράκια»

Στον 20ό μήνα εισήλθε το φαινόμενο με τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες τράνταξαν την αγορά ανατρέποντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες βρήκαν ουρανοκατέβατα κέρδη (στον τομέα της ενέργειας λόγω της ακρίβειας και στον χρηματοπιστωτικό τομέα λόγω της αύξησης των επιτοκίων), καθώς και το κράτος, το οποίο είδε τα έσοδά του να αυξάνονται κατά 1 δις ευρώ λόγω, κυρίως των φόρων επί των αυξημένων τιμών. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επιμένει στα «μαξιλαράκια» αντί της στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν χθες από τη Στατιστική Υπηρεσία, τον Νοέμβριο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,1%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σημειώνεται επίσης ότι με βάση την ανάλυση των στοιχείων ανά οικονομική κατηγορία, ο βασικός μοχλός που οδήγησε στην αύξηση του Δείκτη είναι ο τομέας της «Ενέργειας» (+21.4%), ενώ ακολούθησαν ο τομέας «Τρόφιμα-Αλκοολούχα Ποτά-Καπνός» (+11,7%), τα «Μη Ενεργειακά Βιομηχανικά Προϊόντα» (5,2%) και οι «Υπηρεσίες» (+5.1%).

Οι αυξήσεις οι οποίες επιβλήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες ανά κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών είναι οι ακόλουθες:

  • Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά: +15,1%
  • Αλκοολούχα ποτά και καπνός: +2,2%
  • Ένδυση και υπόδηση: +0,2%
  • Στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός, υγραέριο και καύσιμα: +17,6%
  • Επίπλωση, οικιακός εξοπλισμός, και προϊόντα καθαρισμού: +6,8%
  • Υγεία: +0,8%
  • Μεταφορές: +9,4%
  • Επικοινωνίες: -2,5%
  • Αναψυχή και πολιτισμός: +5%
  • Εκπαίδευση: +1,8%
  • Εστιατόρια και ξενοδοχεία: 8,2%
  • Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: 5,4%

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Νοέμβριο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα μειώθηκε κατά 0,4%. Αναφέρεται επίσης ότι για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου σημειώθηκε αύξηση 8,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αναφέρεται επίσης ότι συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2021, οι κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (17,6%), Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (15,1%) και Μεταφορές (9,4%) παρουσίασαν τις μεγαλύτερες μεταβολές.

Ακόμη, αναφέρεται ότι σε σχέση με τον Οκτώβριο 2022, η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφηκε στην κατηγορία Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (-2,5%).

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (21,9%) και Μεταφορές (14,7%).

Επίσης, αναφέρεται ότι η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2021 παρατηρήθηκε στην κατηγορία Ενέργεια με ποσοστό 21,4%, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφηκε στην κατηγορία Υπηρεσίες (-1,7%).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy