Τράπεζες και Εταιρίες Εξαγοράς πιστώσεων αγνοούν τον κώδικα συμπεριφοράς για τους δανειολήπτες

Τράπεζες και Εταιρίες Εξαγοράς πιστώσεων δεν εφαρμόζουν τον κώδικας συμπεριφοράς του 2015 για τους δανειολήπτες, τόνισε στον Άστρα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Κώστας Μελάς.

Μιλώντας στη Πρωινή Έκδοση του Άστρα ο πρόεδρος του ΣΙΠΡΟΔΑΤ Κώστας Μελάς ανέφερε ότι παρά τις γραπτές συστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, πριν από ένα χρόνο, οι εταιρίες εξαγοράς και οι εταιρίες διαχείρισης πιστώσεων σε σχέση με τις χρεώσεις για τις αναδιαρθρώσεις και τις πιέσεις για εκποιήσεις.

Όπως εξήγησε, μεταξύ άλλων δεν αφαιρούν τις παράνομες χρεώσεις, φορτώνοντας τα δάνεια των δανειοληπτών με τέτοιες χρεώσεις.

Ερωτηθείς για το ρόλο τα Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Μελάς είπε ότι εκτός από συστάσεις, μπορεί να επιβάλει πρόστιμο και μάλιστα αρκετά ψηλό. Σύμφωνα με πληροφορίες του, είπε, οι τράπεζες δέχονται τις συστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας διότι είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν τις συστάσεις, κάτι που δεν είναι υποχρεωτικό για τις εταιρίες εξαγοράς πιστώσεων.
Σημείωσε ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια θα μειωθούν μόνο μέσα από αναδιαρθρώσεις.

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσει τα κυβερνητικά νομοσχέδια που συζητούνται τώρα στη Βουλή και αφορούν εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων για τον χειρισμό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Όπως εξήγησε στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα ο βουλευτής Άντρος Καυκαλιάς, στην ουσία αυτά τα νομοσχέδια στοχεύουν στην ενίσχυση των τραπεζών και των δορυφόρων τους στριμώχνοντας περισσότερο τους δανειολήπτες.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, πρόσθεσε, είναι εάν η κατάθεση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων έρχεται εκ των υστέρων για να καλύψει τις ατασθαλίες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε, δεν ήταν σε θέση να δώσουν εξηγήσεις για διάφορα θέματα ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.
Υπενθύμισε ότι το νομικό πλαίσιο της κυβέρνησης όπως εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής το 2018, έδινε το πάνω χέρι στις τράπεζες και στις εταιρίες διαχείρισης δανείων.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκκος Λεωνίδου δήλωσε στον Άστρα ότι το κράτος και η Κεντρική Τράπεζα αδυνατούν να ελέγξουν κάποιες συμπεριφορές τραπεζών και των εταιριών εξαγοράς πιστώσεων και με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή στόχος είναι να διασφαλιστεί η τήρηση των κανονισμών και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των δανειοληπτών.

Τα δικαιώματα των δανειοληπτών, πρόσθεσε, θα διασφαλιστούν μέσα από την εφαρμογή των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των πλευρών και από τα διάφορα ταμεία και τις εταιρίες εξαγοράς πιστώσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.