Τράπεζες Κύπριων καταθετών και ξένων μετόχων

Από τα συνολικά 38 τραπεζικά ιδρύματα μόλις 2 βρίσκονται σε κυπριακά χέρια, αλλά το 74,21% των καταθέσεων προέρχεται από κατοίκους του εσωτερικού

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Από τα συνολικά 38 τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία λειτουργούν στην Κύπρο μόλις δύο βρίσκονται σε κυπριακά χέρια (Συνεργατισμός και Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης – ΟΧΣ), ενώ τα υπόλοιπα ελέγχονται σε μεγάλο ποσοστό από ξένους.

Από την άλλη, το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται κατά βάση στους Κυπρίους, αφού το 74,21% των καταθέσεων προέρχεται από κατοίκους του εσωτερικού. Η εικόνα του τραπεζικού συστήματος τέσσερα χρόνια μετά τα γεγονότα του 2013 και τις μεγάλες ανατροπές οι οποίες επήλθαν, είναι ότι οι τράπεζες είναι πλέον «κτήμα» Κύπριων καταθετών και ξένων μετόχων.

Σύμφωνα με το Μητρώο της Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο λειτουργούν σήμερα συνολικά 38 τραπεζικά ιδρύματα, εκ των οποίων τα οκτώ είναι εγχώρια, τρεις θυγατρικές τραπεζών από την Ελλάδα, δύο θυγατρικές τραπεζών από χώρες εκτός της ΕΕ, οκτώ υποκαταστήματα τραπεζών από χώρες μέλη της ΕΕ, 15 υποκαταστήματα τραπεζών από χώρες εκτός της ΕΕ και δύο γραφεία αντιπροσωπείας.

Μετοχική σύνθεση

Η λίστα με τις εγχώριες τράπεζες περιλαμβάνει την Τράπεζα Κύπρου, τον Συνεργατισμό, την Ελληνική Τράπεζα, τη Russian Commercial Bank – RCB, την Ancoria Bank, την CDB Βank (Τράπεζα Αναπτύξεως), τον ΟΧΣ και την Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της κάθε τράπεζας, στην Τράπεζα Κύπρου ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Lamesa Holding S.A. (συνδεδεμένη με τη Renova Group) με ποσοστό 9,9% (άμεσο 3,5% και έμμεσο 6,4%). Ακολουθεί η Cyprus Popular Bank Public Co Ltd (πρώην Λαϊκή) με ποσοστό 9,6%. Το ποσοστό της Λαϊκής το διαχειρίζεται η Αρχή Εξυγίανσης, αλλά σύντομα αναμένεται να πωληθεί και αυτό σε τρίτους κατά πάσα πιθανότητα και πάλι σε ξένους επενδυτές. Ο επόμενος μεγάλος μέτοχος στην τράπεζα είναι η TD Asset Management, με ποσοστό 5,2%, ενώ ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με ποσοστό 5,0% και η WL Ross με ποσοστό 1,6%.

Στην Ελληνική ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η CPB FBO Third Point Hellenic Recovery Fund LP με ποσοστό 26,2%, ενώ ακολουθούν η Wargaming Group με ποσοστό 24,92%, η Δήμητρα Επενδυτική με 10,02% και η Bank of Cyprus Public CO LTD Omnibus Accounts – NR (αφορά τη συμμετοχή της EBRD) με 5,38%.

Στην RCB ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η VTB Bank με ποσοστό 46,29%, ενώ ακολουθούν η Crendaro Investments Limited με ποσοστό 33,86% και η Otkritie Financial Corporation Bank με ποσοστό 19,85%.

Στην Ancoria ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο επενδυτής Sievert Larsson με ποσοστό 40,5%, ενώ ακολουθούν το ταμείο Sievert Larsson Scholarship Foundation με ποσοστό 19,21% και η Ancoria Insurance με ποσοστό 20%.

Στην CDB ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η εταιρεία Path Holdings με ποσοστό 20,26%, ενώ ακολουθούν η Leon Investment S.A. με ποσοστό 20,26%, ο Κωνσταντίνος Σιακόλας με ποσοστό 16,2%, η Delphis Investments με ποσοστό 14,55%, ο Λεωνίδας Ιωάννου με ποσοστό 14,55%, η Intergaz με ποσοστό 10,13%, η CLR Investment Fund Public με ποσοστό 2,69%, η Emerging Financial Partners με ποσοστό 1,10%, ο Αντώνης Γερολέμου με ποσοστό 0,13% και ο Πανίκος Κατσούρης με ποσοστό 0,13%.

Στην Τράπεζα Πειραιώς ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Maurise Sehnaoui, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας επενδυτών. Ο Maurise Sehnaoui είναι επίσης ο μεγαλομέτοχος της USB. Η εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Τα δύο τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία βρίσκονται σε κυπριακά χέρια, είναι ο Συνεργατισμός ο οποίος είναι υπό κρατικοποίηση και ο ΟΧΣ που είναι κρατικός.

Στην Κύπρο λειτουργούν επίσης τρεις θυγατρικές πιστωτικών ιδρυμάτων από χώρες της ΕΕ (Alpha Bank Cyprus, Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος Κύπρου και Eurobank Cyprus), καθώς και δύο θυγατρικές πιστωτικών ιδρυμάτων χωρών εκτός της ΕΕ (Societe Generale Bank – Cyprus και USB Bank). Επίσης, λειτουργούν οκτώ υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων από χώρες της ΕΕ (AS Expobank, Banque SBA, Barclays Bank PLC, Central Cooperative Bank PLC, EFG Bank (Luxembourg) SA, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, First Investment Bank και Saxo Bank), καθώς και 15 υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων από χώρες εκτός της ΕΕ (Arab Jordan Investment Bank SA, Bank of Beirut SAL, BankΜed SAL, Banque BEMO SAL, BBAC SAL, BLOM Bank SAL, Byblos Bank SAL, Credit Libanais SAL, IBL Bank sal, Jordan Ahli Bank plc, Jordan Kuwait Bank PLC, Lebanon and Gulf Bank SAL, Promsvyazbank PJSC, Public joint-stock company AVTOVAZBANK και Public Joint-Stock Company Commercial Bank “Privatbank”).

Ακόμη, στην Κύπρο λειτουργούν 2 γραφεία αντιπροσωπείας (Atlasmont Banka AD και Bank Zenit – Public Joint Stock Company).

Καταθετική σύνθεση
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο του 2016 οι συνολικές καταθέσεις ανήλθαν στα 48,998 εκατ. ευρώ. Από αυτά ποσό ύψους 36,360 εκατ. ευρώ (74,21%) αφορά κατοίκους Κύπρου, 3,198 εκατ. ευρώ (6,53%) κατοίκους άλλων κρατών-μελών της ΕΕ και 9,439 εκατ. ευρώ (19,26%) κατοίκους κρατών εκτός της ΕΕ. Επίσης τα συνολικά δάνεια ανήλθαν στα 53,919 εκατ. ευρώ. Από αυτά ποσό ύψους 45,395 εκατ. ευρώ (84,19%) αφορά κατοίκους Κύπρου, 1,439 εκατ. ευρώ (2,67%) κατοίκους κρατών εκτός της ΕΕ και 7,084 εκατ. ευρώ (13,14%) κατοίκους κρατών εκτός της ΕΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy