Τέλη Απριλίου έχει οριστεί το χρονοδιάγραμμα για επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας σε σχέση με τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιατρούς του Δημοσίου. Χθες οι συντεχνίες των κυβερνητικών ιατρών συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, αλλά και τον ΟΚΥπΥ, μετά την πρωτοβουλία του υπουργού ώστε να λυθεί το ζήτημα και να προχωρήσει ο διάλογος μεταξύ ιατρών και ΟΚΥπΥ. Μάλιστα ο Υπουργός Υγείας κατέθεσε και μια πρόταση ως μεσολαβητική για να μπορέσει να λειτουργήσει η Β’ φάση του ΓεΣΥ χωρίς κωλύματα. Η τελική πρόταση η οποία θα αποτελέσει αποτέλεσμα εντατικού διαλόγου μεταξύ ιατρών και ΟΚΥπΥ αναμένεται να περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα τόσο για την εξωνοσοκομειακή όσο και για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Τι προτείνει ο Υπουργός Υγείας

Αναλυτικά ο Υπουργός Υγείας πρότεινε όπως παραμείνουν σε εφαρμογή μέχρι τις 31 Μαΐου τα πιλοτικά προγράμματα. Παράλληλα, εντός Φεβρουαρίου θα πρέπει να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις σε σχέση με την απόφαση του ΟΚΥπΥ για τα κίνητρα των ειδικών γιατρών, όπως αυτή είχε εγκριθεί πριν τα Χριστούγεννα και μόλις δοθούν οι διευκρινίσεις να αρχίσει η εφαρμογή της και να πληρώνονται σε εκείνη τη βάση οι ειδικοί γιατροί. Ταυτόχρονα θα αρχίσει διάλογος ο οποίος θα αφορά τα κίνητρα τόσο για την ενδονοσοκομειακή όσο και για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και παράλληλα για την πρωτοβάθμια, αφού λήγει το σχέδιο κινήτρων που εφαρμόζεται τώρα. Ο υπουργός έθεσε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του διαλόγου και την επίτευξη συνολικής συμφωνίας μέχρι το τέλος Απριλίου. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, αναμένεται και από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να παραχωρήσει στον ΟΚΥπΥ όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να μπορέσουν να γίνουν υπολογισμοί των εσόδων ώστε και τα κίνητρα που θα δοθούν να είναι μέσα στα πλαίσια αυτά. Η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα έχει αναδρομική ισχύ.

Θετικές ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ

Θετική πάντως είναι η στάση της ηγεσίας των ιατρών του Δημοσίου μετά και τα χθεσινά δεδομένα. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, μάς ανέφερε πως η συντεχνία θα είναι παρούσα στο διάλογο, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τα χρονοδιαγράμματα εκφράζοντας την ευχή όπως αυτά υλοποιηθούν αυτή τη φορά. Είναι σημαντικό, εξήγησε ο κ. Κούμας, να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα αφού πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πριν τον Μάιο και σίγουρα πριν την έναρξη της Β’ φάσης του ΓεΣΥ. Ικανοποίηση για τα χρονοδιαγράμματα, καθώς και για την αναδρομική ισχύ των συμφωνηθέντων εξέφρασε και ο πρόεδρος του κλάδου ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλής Χριστοφίδης. Να υπενθυμίσουμε πως το σχέδιο παροχής κινήτρων που είχε υποβάλει ο ΟΚΥπΥ είχε απορριφθεί από τους ιατρούς του Δημοσίου, οι οποίοι είχαν κατέλθει και σε στάση εργασίας, ενώ προειδοποιούσαν και με κλιμάκωση των μέτρων σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία η οποία να τους ικανοποιεί. Η ΠΑΣΥΚΙ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να μεσολαβήσει για την έναρξη διαλόγου με τον ΟΚΥπΥ, κάτι που έπραξε κατά τη χθεσινή συνάντηση των εμπλεκόμενων πλευρών. Μάλιστα η ΠΑΣΥΚΙ είχε ξεκαθαρίσει πως δεν αποδέχεται το πιλοτικό πρόγραμμα υπερωριακής απασχόλησης των ιατρών να περιλαμβάνεται στο σχέδιο κινήτρων. Στη βάση του υφιστάμενου σχεδίου κινήτρων οι αμοιβές των ειδικών γιατρών κυμαίνονται από 105.000 μέχρι 110.000 ευρώ το χρόνο (μηνιαίες αποδοχές πλέον τα κίνητρα).

Ελένη Κωνσταντίνου