Στο τραπέζι με τους μεγάλους…

Του Τάσου Περδίου

Ακόμα και για ένα φανατικό οπαδό της Λίβερπουλ, όπως ο γράφων, το γεγονός ότι μια ομάδα τόσο μεγάλη όσο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέλεξε την πόλη μου για τη διαμονή της, με γεμίζει με υπερηφάνεια. Και μαζί με κάποιες άλλες σημαντικότατες εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, δείχνει ότι η Λάρνακα είναι σε θέση πια να παρουσιαστεί στο τραπέζι με τους υψηλούς καλεσμένους και να έχει θέση σ’ αυτό το τραπέζι.

Στη Λάρνακα του 2010, δεν υπήρχε ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο να επέλεγε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στον κόσμο να διαμείνει στην πόλη.  Πολύ απλά επειδή η πόλη δεν διέθετε ξενοδοχειακή μονάδα του επιπέδου που επιλέγουν τέτοια clubs για τις διεθνείς τους υποχρεώσεις. Τώρα τα διαθέτει.

Τα τελευταία μερικά χρόνια, η Λάρνακα αρχίζει να φωνάζει ότι ανήκει στο τραπέζι με τους μεγάλους αντί στο παροιμιώδες τραπεζάκι στο οποίο κάθονται οι μικροί στις οικογενειακές και φιλικές συνάξεις.

Η Λάρνακα ετοιμάζεται πυρετωδώς για να διεκδικήσει το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2030. Για να είναι σε θέση να υποβάλει φάκελο διεκδίκησης με αξιώσεις, πληροί πια κάποια κριτήρια τα οποία δεν πληρούσε στο παρελθόν όπως καινούργιους πολιτιστικούς χώρους και υποδομές με τις οποίες μπορεί να σταθεί επάξια σ’ έναν τέτοιο διεθνή διαγωνισμό. Η Λάρνακα με την ανακαινισμένη Λέσχη, το ανακαινισμένο Κοινοτικό Κέντρο, τον ανακαινισμένο Δημοτικό Κήπο, το αναπαλαιωμένο συγκρότημα Ζουχουρί και πάει λέγοντας, δεν είναι η πόλη που ήταν πριν 5 χρόνια όταν δεν είχε θέση σε τέτοια διεκδίκηση.

Την περασμένη Πέμπτη, υπογράφηκε η συμφωνία ίδρυσης γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο, το οποίο θα στεγαστεί στη Λάρνακα. Η Λάρνακα πριν μερικά χρόνια δεν ήταν σε θέση να αξιώνει τέτοιες τιμές επειδή δεν ήταν σε θέση να προσφέρει τα απαραίτητα για τέτοιες τιμές.

Αυτά που έγιναν στην πόλη του Ζήνωνα τα τελευταία χρόνια και αυτά που σχεδιάζονται τα αμέσως επόμενα χρόνια, δεν είναι για να τα υποτιμάς ούτε για να τα προσπερνάς με μικροκομματικές παρωπίδες, ωσάν και δεν τα βλέπεις περνώντας. Η πόλη πάντα είχε τις προοπτικές και τις βάσεις για να μπορέσει να ξεκολλήσει από την αφάνεια στην οποία ήταν καταδικασμένη για πολλά χρόνια. Η Λάρνακα ήταν και πριν η πόλη με την ιστορία των τεσσάρων χιλιάδων χρόνων, με τον απίστευτο αρχαιολογικό, ιστορικό και αρχιτεκτονικό πλούτο, με το λιμάνι, με το αεροδρόμιο, με την ανεκμετάλλευτη δημόσια περιουσία.

Αυτά πάντα τα είχε. Εκείνο που δεν είχε ήταν ηγεσία να τα ξεκλειδώσει. Τώρα την έχει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy