Ταμεία Προνοίας: Τροποποιήσεις κυβέρνησης για να ικανοποιηθούν οι εργοδότεςΥπαναχώρηση της διυπουργικής επιτροπής που ετοίμασε το νομοσχέδιο για τα Ταμεία Προνοίας, διαπιστώνει η ΠΕΟ.

Τρέχει η Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τους εργοδότες για τα Ταμεία Προνοίας

Ο γ.γ. της συνδικαλιστικής οργάνωσης Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα ότι ενώ η κυβέρνηση δήλωνε ότι ήθελε μια ενιαία πολιτική για τα Ταμεία Προνοίας, την υστάτη άλλαξε θέση και ζητά τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής για να επέλθουν αλλαγές, ώστε να ικανοποιηθούν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα βρεθεί αύριο για ψήφιση ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής.

Ο κ. Κυρίτσης εξήγησε ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις αντιτίθενται στην συμπερίληψη όλων των εργαζομένων μιας συμβαλλόμενης εταιρίας στο Ταμείο Προνοίας, θέλοντας να αξιοποιηθούν οι ιδιωτικές ασφάλειες.

Η ΠΕΟ εκφράζει την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά της για τις τροποποιήσεις που προωθεί η Κυβέρνηση, ύστερα από τις αντιδράσεις που εκδήλωσαν οι εργοδοτικές οργανώσεις, σε πρόνοιες του νομοσχεδίου που η ίδια ετοίμασε και κατέθεσε στη Βουλή για τα Ταμεία Προνοίας.

Με τις τροποποιήσεις που προωθούνται από τη μια διαγράφεται ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του νομοσχεδίου, αυτό της υποχρέωσης του εργοδότη εκεί και όπου λειτουργεί Ταμείο Προνοίας σ’ αυτό να συμπεριλαμβάνονται όλοι οι εργαζόμενοι και από την άλλη επιχειρείται να εισαχθεί με έναν αυθαίρετο και μονομερή τρόπο η φιλοσοφία της εξίσωσης των Ταμείων Προνοίας, τα οποία είναι αποτέλεσμα συλλογικών συμβάσεων, με τα προϊόντα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Το νομοσχέδιο πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή συζητήθηκε στο Συμβούλιο του Ταμείου Συνταξιοδοτικών Παροχών, όπου συντεχνίες και εργοδότες εξέφρασαν τις θέσεις τους. Άρα οι θέσεις των εργοδοτικών συνδέσμων ήταν γνωστές. Η στάση της Κυβέρνησης, η οποία υπαναχωρεί και προωθεί τροποποιήσεις επειδή οι εργοδοτικές οργανώσεις αντιδρούν και διαμαρτύρονται, δείχνει έναν μονόπλευρο προσανατολισμό ο οποίος εξ αντικειμένου διαβρώνει και τη λειτουργία του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου.

Αν η Κυβέρνηση θέλει να είναι συνεπής με αυτά που διακηρύσσει, ότι δηλαδή ο θεσμός των Ταμείων Προνοίας είναι ωφέλιμος και χρειάζεται να διευρυνθεί για να καταστεί δεύτερος συνταξιοδοτικός πυλώνας, τότε λογικά το πρώτο βήμα είναι εκεί και όπου λειτουργεί Ταμείο Προνοίας, η υποχρέωση του εργοδότη για εισφορά σ’ αυτό το ταμείο να ισχύει για όλους τους εργοδοτούμενους του και όχι για μερικούς.

Οι εργαζόμενοι παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από αυτό το πολύ σοβαρό θέμα αρχής για τις εργασιακές σχέσεις και αναμένουν και απαιτούν από τη Βουλή να λειτουργήσει ως Βουλή των πολλών και μη προνομιούχων και όχι ως Βουλή των εργοδοτών.

Βελτίωση των συντάξεων ζητούν οι συνταξιούχοι 

Την επιτακτική ανάγκη για βελτίωση των συντάξεων, ιδιαίτερα των χαμηλών, καθώς και την κατάργηση της μείωσης του 12% στους συνταξιούχους των 63 χρόνων, θέτει η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ).

Οι συνταξιούχοι θέτουν επιτακτικά την ανάγκη να βελτιωθούν οι συντάξεις, ιδιαίτερα οι χαμηλές, να καταργηθεί η μείωση του 12% στους συνταξιούχους των 63 χρόνων και να  αντιμετωπιστούν προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Απαίτησαν ακόμη από την Κυβέρνηση να επαναφέρει τα κριτήρια που ίσχυαν το 2012 για την παραχώρηση του πασχαλινού επιδόματος, διότι θεωρούν ότι είναι πολύ άδικο η πλειοψηφία των συνταξιούχων και χαμηλοσυνταξιούχων να μη δικαιούται το επίδομα.