Επιστολές και ψηφίσματα από τον Πρόεδρο και το ΑΚΕΛ

Πλήρης η επιβεβαίωση του χθεσινού δημοσιεύματος της «Χαραυγής» για διαβήματα από την κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της διεθνούς κοινότητας για να σωθεί η Αμμόχωστος. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε χθες στον «Άστρα» ότι έχει ετοιμασθεί προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο ήδη το ΑΚΕΛ συζήτησε με την ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και θα συζητηθεί και με άλλες πολιτικές ομάδες για να εγκριθεί ομόφωνα. Ετοιμάζονται επίσης επιστολές που θα αποσταλούν στον ΓΓ του ΟΗΕ, στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους θεσμούς της ΕΕ. Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ θα έχει επαφές και συναντήσεις με αξιωματούχους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ. Το ΑΚΕΛ διοργανώνει επίσης αυτή την Πέμπτη και ώρα 6 μ.μ. στη Δερύνεια, εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στις μεθοδεύσεις για εποικισμό των Βαρωσίων.

Τώρα τρέχουμε εκ των υστέρων για να προλάβουμε γεγονότα και εξελίξεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι με την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό θα σταματήσουν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε, δηλώνει ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, την ίδια ώρα που ο ΓΓ του ΟΗΕ λέει ότι δεν μπορεί να αρχίσουν οι συνομιλίες γιατί δεν έχει πεισθεί για την ετοιμότητα των δύο πλευρών. Αυτό, υπέδειξε, πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να κρύβονται τα προβλήματα κάτω από το χαλί, σημειώνοντας ακόμα ότι δεν πρέπει να μένει στο απυρόβλητο η Τουρκία.

Το ΔΗΚΟ με χθεσινή ανακοίνωσή του κατακεραυνώνει την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ για τη «μη έγκαιρη και λανθασμένη αξιολόγηση του κινδύνου», καθώς και την απουσία αποτρεπτικής διπλωματίας, που βρήκαν την Κυπριακή Δημοκρατία «απροετοίμαστη, έναντι της λεγόμενης “πρωτοβουλίας”, που παραβιάζει κατάφωρα τα σχετικά με την Αμμόχωστο, ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με πρώτο το ψήφισμα 550, καθώς και τη συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Σπύρου Κυπριανού – Ραούφ Ντενκτάς του 1977».

Ο αν. κυβ. εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, επιβεβαίωσε χθες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε την προηγούμενη βδομάδα επιστολές στους ηγέτες των χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, προς τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, αλλά και στους επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ -στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε αυτές τις επιστολές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την Αμμόχωστο, αλλά και στις σχετικές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν Τούρκοι αξιωματούχοι, «ενέργειες που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και υποσκάπτουν την όλη προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για εξεύρεση συνολικής λύσης» του Κυπριακού, επεσήμανε ο κ. Σεντώνας.

Κονδύλια αν υπηρετούν την επανένωση 

Ερωτηθείς ποια είναι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη σε σχέση με τα κονδύλια της ΕΕ προς τους Τ/κ, ο κ. Σεντώνας είπε πως ο Πρόεδρος κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας «ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αντίθετος ως προς την παραχώρηση των κονδυλίων αυτών, θα μπορούσε μάλιστα να συζητήσει και σχετική αύξησή τους, νοουμένου ότι τα κονδύλια αυτά υπηρετούν την επανένωση της χώρας, μέσω της εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».

Στο μεταξύ ο Τ/κ δικηγόρος Μουράτ Μετίν Χακκί, γνώστης υποθέσεων ε/κ προσφυγών στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», σε συνέντευξή του στη Γενί Ντουζέν, ανέφερε ότι πρέπει να αρχίσει η επιστροφή περιουσιών στην περίκλειστη πόλη στους ιδιοκτήτες του 1974 ή σε κληρονόμους αυτών.

Νίκη Κουλέρμου