Τρέχουν να «µαντρίσουν» τους συναγερµικούς ψηφοφόρους υπέρ της υποψηφιότητας Αβέρωφ

  • Ασφυκτικό πρέσινγκ από την Πινδάρου προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος δήλωσε δηµόσια ότι ενδιαφέρεται για τις προεδρικές εκλογές, αλλά θα πάρει τις αποφάσεις του τέλος της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού. Πληροφορίες φέρουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιδεικνύει «ανοχή» σε υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη… ∆εν είναι τυχαίο που δεν παρευρέθηκε ούτε ο κ. Αναστασιάδης στη συνεδρία του Π.Γ. του ∆ΗΣΥ

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Η πρόθεση του Υπουργού Εξωτερικών και µέλους του ∆ΗΣΥ, Νίκου Χριστοδουλίδη, να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές του 2023, παρακάµπτοντας τις κοµµατικές διεργασίες που ελέγχονται από τον πρόεδρο του ∆ΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος, όπως φαίνεται, θα είναι ο επίσηµος υποψήφιος του κόµµατος, προκάλεσε εσωκοµµατική αναστάτωση στο ∆ΗΣΥ.

Κάτι που διαφάνηκε στη συνεδρία του Π.Γ. του ∆ΗΣΥ την περασµένη Τετάρτη, το οποίο επισπεύδει τις διαδικασίες φοβούµενο για εσωστρέφεια. Το Π.Γ. του ∆ΗΣΥ αποφάσισε µέχρι τις 10 Ιανουαρίου να υποβληθούν οι υποψηφιότητες, ενώ στις 12 Μαρτίου 2022 θα συνέλθει το Ανώτατο Συµβούλιο του κόµµατος, το οποίο αναµένεται να δώσει το προεδρικό χρίσµα του υποψηφίου στον Αβέρωφ.

Η ανησυχία στην Πινδάρου είναι κατά πόσο ο κ. Χριστοδουλίδης θα διεκδικήσει τις εκλογές ως «ανεξάρτητος» υποψήφιος, χωρίς να βάζει το όνοµά του στις εσωκοµµατικές διεργασίες. Σε µια προσπάθεια ωστόσο να «µαντρίσουν» τους συναγερµικούς ψηφοφόρους υπέρ της υποψηφιότητας Αβέρωφ, το Π.Γ. του ∆ΗΣΥ αποφάσισε την περασµένη Τετάρτη «να αποκλείσει στήριξη προσώπου που θα επιλέξει να λειτουργήσει εκτός των δηµοκρατικών του διαδικασιών».

Σε περίπτωση λοιπόν που ο κ. Χριστοδουλίδης υποβάλει υποψηφιότητα εκτός των κοµµατικών διαδικασιών, θα δεχθεί την πολεµική της ηγεσίας του ∆ΗΣΥ. Την περασµένη Τετάρτη στη συνεδρία του Π.Γ. πήραν το λόγο πρωτοκλασάτα στελέχη του ∆ΗΣΥ και της κυβέρνησης, όπως ο Χάρης Γεωργιάδης και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, αντίστοιχα, αφήνοντας εµµέσως πλην σαφώς αιχµές εναντίον των κινήσεων του κ. Χριστοδουλίδη, µε αναφορές για «υποκρισία» και για «παρέµβαση» στο έργο άλλων υπουργών.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση Αβέρωφ ότι δεν θα επιτρέψει «διχόνοια και ταξικότητα» εντός του ∆ΗΣΥ και ούτε θα «αφήσει η παράταξη να γίνει κέντρο προσωπικών φιλοδοξιών, είτε σηµαία ευκαιρίας για τον οποιονδήποτε»… δαχτυλοδείχνοντας τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε δύο «στρατόπεδα» στον ΔΗΣΥ

Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες µας, οµάδα δευτεροκλασάτων στελεχών στην Πινδάρου, αλλά µε διασυνδέσεις µε το Προεδρικό, όπως για παράδειγµα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μ. Πελεκάνος, ο πρώην βουλευτής του ∆ΗΣΥ Σ. Σαµψών, καθώς και οι νυν υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης Κ. Καδής, Χ. Πετρίδης, Β. Πάλµας, Φώτης Φωτίου, φαίνεται να ευνοούν υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, θεωρώντας ότι η υποψηφιότητα Αβέρωφ δεν είναι εκλέξιµη.

Από την άλλη, η ηγετική οµάδα του ∆ΗΣΥ, µε τους Αβέρωφ Νεοφύτου, Χ. Γεωργιάδη, Ν. Τορναρίτη, Γ. Γεωργίου, Μ. Σοφοκλέους, όπως και τα κυβερνητικά στελέχη Κ. Πετρίδης, Γ. Καρούσος, Ζέτα Αιµιλιανίδου, Αναστασία Ανθούση, τάσσονται ανοικτά στο πλευρό του Αβέρωφ, θεωρώντας ότι οι θέσεις Ν. Χριστοδουλίδη είναι πιο κοντά στις θέσεις των κοµµάτων (Ε∆ΕΚ, ΕΛΑΜ, Αλληλεγγύης) παρά στις επίσηµες θέσεις του ∆ΗΣΥ. Εκείνο που φοβάται η ηγετική οµάδα του ∆ΗΣΥ είναι ότι ο κ. Χριστοδουλίδης έχει ερείσµατα στη βάση του ∆ΗΣΥ…

Επιστολή Χριστοδουλίδη που δεν στηρίχθηκε από κανένα!

Ο Ν. Χριστοδουλίδης είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο του ∆ΗΣΥ, η οποία διαβάστηκε στο Πολιτικό Γραφείο την περασµένη Τετάρτη, µε την οποία δικαιολογούσε την απουσία του από τη συνεδρία λόγω ειληµµένων υποχρεώσεων, όπως αναφέρει, προβάλλοντας ταυτόχρονα και τους λόγους που δεν πρέπει να ληφθούν τώρα αποφάσεις. Η µακρά προεκλογική εκστρατεία, αναφέρει στην επιστολή του, θα είναι σε βάρος του κυβερνητικού έργου, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν τέλος της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού.

Το «παράξενο» είναι ότι η θέση αυτή δεν στηρίχθηκε από κανένα µέλος του Πολιτικού Γραφείου και αυτό προφανώς λόγω του κλίµατος που δηµιουργήθηκε µε πυρά ηγετικών στελεχών εναντίον του κ. Χριστοδουλίδη.

Όταν ο κ. Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε δηµόσια εάν θα παραιτηθεί από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών για να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές, ανέφερε ότι «όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα τα δούµε όλα». Σε άλλη ερώτηση, εάν αποφάσισε να κατέλθει ανεξάρτητος ή θα διεκδικήσει το χρίσµα µέσα από τις εσωκοµµατικές διαδικασίες, γνωρίζοντας πως ο κοµµατικός µηχανισµός ελέγχεται από τους Αβέρωφ Νεοφύτου – Χάρη Γεωργιάδη, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι διαδικασίες των κοµµάτων είναι απόλυτα σεβαστές, αλλά υπάρχει το θέµα τι αναµένει ο κόσµος από εµάς. Υπάρχουν πολλά άλλα δεδοµένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως οι συνεργασίες, η εκλεξιµότητα κ.λπ.»

Καθαρόαιµος συναγερµικός… από τον καιρό της ΝΕΔΗΣΥ

Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν έκρυψε ότι προέρχεται από τις τάξεις του ∆ΗΣΥ. Σε παρατήρηση ότι διαδίδεται ότι άρχισε την καριέρα του από το ∆ΗΚΟ, ο κ. Χριστοδουλίδης το διάψευσε κατηγορηµατικά, δηλώνοντας: «∆εν ισχύει σε καµία απολύτως περίπτωση και ο πρώτος που το γνωρίζει αυτό είναι ο πρόεδρος του κόµµατος. Να σας θυµίσω ότι ο πρόεδρος του κόµµατος προέρχεται από την ίδια επαρχία που προέρχοµαι και εγώ. Ήταν πρόεδρος της νεολαίας του ∆ΗΣΥ στην Πάφο όταν ήµουν κι εγώ».

Ο κ. Χριστοδουλίδης παραδέχθηκε ότι έχει συναντήσεις και επαφές µε οργανωµένα σύνολα και οµάδες ατόµων, υποστηρίζοντας ότι είναι κάτι που το έκανε διαχρονικά… Αρνήθηκε ωστόσο ότι η σύζυγός του, η οποία εργάζεται ως διπλωµάτης, η Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, έχει στήσει επιτελείο για την υποψηφιότητά του…

Ευνοεί και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη;

Σύµφωνα µε πηγές από την Πινδάρου, ο Αβέρωφ µετρά ήδη αντιδράσεις για την υποψηφιότητά του. Εάν διαπιστώσει ότι δεν έχει δυναµική, τότε δεν αποκλείεται να αναζητήσει τρίτη επιλογή εκτός κόµµατος.

Για το σκοπό αυτό, ο κ. Αβέρωφ βρίσκεται σε επαφές µε τον πρόεδρο του ∆ΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, για µια κοινή υποψηφιότητα και σε αυτή την περίπτωση είναι στο τραπέζι το όνοµα του δηµάρχου Λευκωσίας Κ. Γιωρκάτζη και άλλα ονόµατα… Σε περίπτωση που το ∆ΗΚΟ κάνει άλλες επιλογές, τότε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δεν αποκλείεται να κάνει κίνηση µατ στους Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη, στηρίζοντας, για παράδειγµα, µια υποψηφιότητα Χρήστου Στυλιανίδη.

Ωστόσο σε πηγαδάκια συναγερµικών στελεχών ακούγεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ µια υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, µπορεί να συγκεντρώσει ένα σηµαντικό εκλογικό ποσοστό από την εθνικιστική και άκρα δεξιά του ∆ΗΣΥ, αλλά και από τον πολιτικό χώρο του ∆ΗΚΟ, της Ε∆ΕΚ, του Κινήµατος Αλληλεγγύης και του ΕΛΑΜ.

Ο Αναστασιάδης πιστεύει ότι το ποσοστό αυτό θα µπορεί εύκολα να μεταφερθεί στο δεύτερο γύρο υπέρ της υποψηφιότητας Αβέρωφ. Πάντως η θέση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε συνειδητά να απουσιάζει από τη σηµαντική συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ∆ΗΣΥ την περασµένη Τετάρτη.

Με το νέο χρόνο οι αποφάσεις από τα υπόλοιπα κόµµατα

Στο µεταξύ, σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στα υπόλοιπα κόµµατα, οι αποφάσεις αναµένεται να ληφθούν µε το νέο χρόνο. Το ΑΚΕΛ βολιδοσκοπεί τις προθέσεις των υπόλοιπων κοµµάτων της αντιπολίτευσης εκτός του ΕΛΑΜ. Παρουσιάζεται έτοιµο να συζητήσει στη βάση προγραµµατικών θέσεων και συγκλίσεων για µια κοινά αποδεκτή υποψηφιότητα µε τα υπόλοιπα κόµµατα της αντιπολίτευσης µε προοπτικές εκλεξιµότητας. Ωστόσο δεν έχουν τεθεί οποιαδήποτε ονόµατα ακόµη στο τραπέζι.

Το ∆ΗΚΟ αναµένεται να ξεκαθαρίσει µετά από το συνέδριό του εάν θα πορευτεί µε το ΑΚΕΛ και τα κόµµατα της αντιπολίτευσης ή µε το κυβερνών ∆ΗΣΥ, ή εάν θα κατέλθει αυτόνοµα. Οι Οικολόγοι είναι έτοιµοι να συζητήσουν και να στηρίξουν µια κοινή προοδευτική υποψηφιότητα της αντιπολίτευσης, ζητώντας δεσµεύσεις για περιβαλλοντικά θέµατα.

Η Ε∆ΕΚ έχει σοβαρά εσωκοµµατικά προβλήµατα, µε τον πρόεδρο του κόµµατος, κ. Μ. Σιζόπουλο, να «φλερτάρει» µε τον Αβέρωφ Νεοφύτου!

Ακούγονται πολλά ονόµατα…

Για τις προεδρικές εκλογές, επίσηµα ή ανεπίσηµα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον και πρόθεση να είναι υποψήφιοι, ή απλά έχουν ακουστεί τα ονοµάτά τους, οι εξής: οι πρώην Υπουργοί Γιώργος Παµπορίδης, Μάριος Ηλιάδης και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο δικηγόρος Αχιλλέας ∆ηµητριάδης, ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ Χρήστος Στυλιανίδης, ο νυν πρύτανης του Πανεπιστηµίου Κύπρου Τ. Χριστοφίδης και ο πρώην πρύτανης Κ. Χριστοφίδης, ο επιχειρηµατίας Χρ. Πρωτοπαπάς, ο καθηγητής Α. Θεοφάνους, ο διαπραγµατευτής Α. Μαυρογιάννης, ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ∆ΗΚΟ Γ. Κολοκασίδης, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κ.α.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy