Τρέχουν να καλύψουν το κενό στην εποπτεία µετά τις µεγάλες πυρκαγιές σε σωρούς ελαστικών

  • Το Τµήµα Περιβάλλοντος, ένα χρόνο µετά, ζητά την αγορά υπηρεσιών ενός Επιθεωρητή Περιβάλλοντος για την εποπτεία των εγκαταστάσεων στην περιοχή Καλαβασού και στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού
  • Στις 26 Μαΐου 2023, προκηρύχθηκε διαγωνισµός για πρόσληψη µε αγορά υπηρεσιών ενός Επιθεωρητή Περιβάλλοντος

Του Τάσου Περδίου

Η σύσταση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας απευθυνόταν προς το Τµήµα Περιβάλλοντος το οποίο καλείτο, ως αρµόδια Αρχή, να διενεργεί συστηµατικούς ελέγχους στα Συστήματα Διαχείρισης Αποβλήτων Ελαστικών (Σ∆ΑΕ), για να διασφαλίζει ότι τηρούνται οι όροι αδειοδότησης και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτούς.

Αυτό το κενό είναι που προσπαθεί τώρα να καλύψει το Τµήµα Περιβάλλοντος. Tο Τµήµα προκήρυξε στις 26 Μαΐου 2023 διαγωνισµό για πρόσληψη µε αγορά υπηρεσιών ενός Επιθεωρητή Περιβάλλοντος στοχεύοντας σε άµεση έναρξη της συνεργασίας αφού προβλέπεται σχετικό κονδύλι για το 2023. Οι ενδιαφερόµενοι έχουν προθεσµία µέχρι τις 16 Ιουνίου για να υποβάλουν προσφορές.

Ο Επιθεωρητής θα έχει την ευθύνη επιθεώρησης και παρακολούθησης των όρων που τέθηκαν από την Περιβαλλοντική Αρχή στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή Καλαβασού και εντός των ορίων του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού.

Τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις

Οι ειδικοί στόχοι της σύµβασης έχουν καθοριστεί, µεταξύ άλλων, ως εξής:

Α. Παρακολούθηση και έλεγχος των όρων της Περιβαλλοντικής Αρχής που τέθηκαν σε Γνωµατεύσεις/Αιτιολογηµένες ∆ιαπιστώσεις/Περιβαλλοντικές Εγκρίσεις, Άδειες ∆ιαχείρισης Αποβλήτων και Άδειες Απόρριψης Αποβλήτων στις εγκαταστάσεις και έργα στη Βιοµηχανική Περιοχή Καλαβασού και στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού.

Β. Συµπλήρωση καταλόγων (checklists) και ετοιµασία εκθέσεων για τα αποτελέσµατα παρακολούθησης και ελέγχου, για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ανάδοχος θα είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση ενός προγράµµατος τακτικών και έκτακτων επιθεωρήσεων και ελέγχων που θα του δίνεται από την Αναθέτουσα Αρχή σε συµφωνία µε τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών. Το πρόγραµµα θα περιλαµβάνει µέχρι πέντε τακτικές επιθεωρήσεις εβδοµαδιαία ή δέκα επιθεωρήσεις ανά δεκαπενθήµερο.

Έκτακτες επιθεωρήσεις/έλεγχοι µπορούν να ζητηθούν οποτεδήποτε από την Αναθέτουσα Αρχή σε περιπτώσεις λήψης παραπόνου ή σε περίπτωση που περιέλθει στην αντίληψη του Ανάδοχου περιστατικό ή/και ατύχηµα που έχει προκαλέσει ή δύναται να προκαλέσει ρύπανση ή/και που αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο ή/και την υγεία ή/και το περιβάλλον ή/και για οποιαδήποτε περιουσία. Στις περιπτώσεις αυτές, µάλιστα, ο Ανάδοχος οφείλει να βεβαιώνεται ότι σε συνεργασία µε τα εµπλεκόµενα Τµήµατα και Υπηρεσίες, καθορίζονται προτεραιότητες και εισηγήσεις για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής.

Ο Ανάδοχος έχει επίσης την ευθύνη ετοιµασίας τεκµηριωµένων (µε φωτογραφίες) µηνιαίων εκθέσεων οι οποίες, µάλιστα, πρέπει να αποστέλλονται και στις επηρεαζόµενες Τοπικές Αρχές.

Θα έχει επίσης την ευθύνη υποβολής στην Αναθέτουσα Αρχή προτάσεων/ εισηγήσεων για µετριασµό των περιβαλλοντικών προβληµάτων και επιπτώσεων που δύνανται να προκύψουν από κάθε έργο/εγκατάσταση.

Συνεργασία µε τις Τοπικές Αρχές

Σηµαντικό µέρος των ευθυνών του Επιθεωρητή θα είναι η συνεργασία και ο συντονισµός µε τις Τοπικές Αρχές και τους φορείς εκµετάλλευσης της περιοχής του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού και της Βιοµηχανικής Περιοχής Καλαβασού και η ενηµέρωση του κοινού.

Στο πλαίσιο αυτό θα συµµετέχει σε τουλάχιστον µια συνάντηση ανά τρίµηνο µε τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών και των εταιρειών που διαθέτουν εγκαταστάσεις στην περιοχή όπου θα αναγνωρίζονται και θα συζητούνται τα περιβαλλοντικά ζητήµατα της περιοχής, οι προβληµατικές εγκαταστάσεις/ δραστηριότητες και το πρόγραµµα δράσης.

Ικανοποιηµένες οι κοινότητες Βασιλικού

Η ενίσχυση της εποπτείας των περιβαλλοντικών όρων και των όρων ασφαλείας των βιοµηχανιών στην περιοχή ήταν από τα κυριότερα αιτήµατα των κοινοτήτων της περιφέρειας Βασιλικού τα τελευταία χρόνια. Η Συντονιστική Επιτροπή των εννέα χωριών πραγµατοποίησε αλλεπάλληλες εκδηλώσεις διαµαρτυρίας τα τελευταία 2-3 χρόνια µετά από απανωτά, πολύ σοβαρά επεισόδια µε πυρκαγιές σε διαφόρους χώρους αναδεικνύοντας τον ανεπαρκή έλεγχο από πλευράς κράτους.

Κληθείς από τη «Χ» να σχολιάσει την προγραµµατιζόµενη πρόσληψη Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Βασιλικού και κοινοτάρχης Καλαβασού, Λευτέρης Φωκά, εξέφρασε την ικανοποίησή του. Μάλιστα, ανέφερε ότι ήδη έχει οριστεί Επιθεωρητής και από το Υπουργείο Ενέργειας, ο οποίος αναλαµβάνει την εποπτεία των εγκαταστάσεων εντός του Ενεργειακού Κέντρου, κάτι που ζητούσαν επίµονα οι κοινότητες.

Όσο για τον Επιθεωρητή Περιβάλλοντος που θα αναλάβει για λογαριασµό του Τµήµατος Περιβάλλοντος και θα καλύψει και τη Βιοµηχανική Περιοχή Καλαβασού, ο κ. Φωκά δήλωσε ότι είναι βήµα προς τη σωστή κατεύθυνση: «Θεωρούµε ότι είναι ένα σωστό βήµα για σκοπούς ελέγχου των βιοµηχανιών, φτάνει το άτοµο αυτό να εκτελεί τα καθήκοντά του σωστά και να µην ενεργεί κάτω από πιέσεις», ήταν η δήλωση του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Βασιλικού.

Ελεγκτική Υπηρεσία: Ανυπαρξία ελέγχου

Ο ανεπαρκής έλεγχος συµµόρφωσης των βιοµηχανιών µε τους όρους που επιβάλλει η Περιβαλλοντική Αρχή ήρθε ξανά στην επιφάνεια στις 11 Ιουνίου 2022, µε τη µεγάλη πυρκαγιά σε σωρούς ελαστικών στο Μαρί.

Όπως αποκαλύφθηκε µε αφορµή την πυρκαγιά, η Ελεγκτική Υπηρεσία κτυπούσε το καµπανάκι κινδύνου ένα χρόνο νωρίτερα. Μέσα από την Ειδική Έκθεση υπ’ αριθµόν ΠΕ/01/2021, η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε τονίσει τα εξής: «Tο Τµήµα Περιβάλλοντος δεν προβαίνει σε τακτικούς ελέγχους, ούτε ασκεί επαρκή εποπτεία στα συλλογικά Συστήµατα ∆ιαχείρισης Απόβλητων Ελαστικών, για να διασφαλίζει ότι συµµορφώνονται µε τους όρους αδειοδότησής τους. Επίσης, οι υφιστάµενες διευθετήσεις δεν διασφαλίζουν ότι τα ελαστικά, για τα οποία έχει καταβληθεί περιβαλλοντικό τέλος, τυγχάνουν έγκαιρης διαχείρισης».

Μαύρα σύννεφα καπνού σκόρπισαν τον τρόµο στην περιοχή Βασιλικού

Στις 11 Ιουνίου 2022 η µεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε χώρο απόθεσης ελαστικών ιδιωτικής εταιρείας κοντά στο Βασιλικό σκόρπισε τον τρόµο στη γύρω περιοχή. Ο µαύρος καπνός ήταν ορατός από χιλιόµετρα… Η πυρκαγιά ανέδειξε για ακόµη µια φορά την προχειρότητα που υπάρχει στη διαχείριση αποβλήτων.

Σηµειώνεται ότι η διαχείριση των ελαστικών στο τέλος του κύκλου ζωής τους διέπεται από κοινοτικές οδηγίες και εθνικές νοµοθεσίες, έτσι ώστε να προλαµβάνονται και να µειώνονται οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ειδικότερα στα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα, το έδαφος, την ατµόσφαιρα και την υγεία του ανθρώπου. Η διερεύνηση που ακολούθησε αποκάλυψε ότι το Τµήµα Περιβάλλοντος δεν διενέργησε κανένα έλεγχο στο χώρο φύλαξης των ελαστικών, παρότι καθηµερινά µεταφέρονταν στον αποθηκευτικό χώρο περίπου τέσσερις χιλιάδες λάστιχα!

Στη συζήτηση που έγινε λίγες µέρες αργότερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο διευθυντής του Τµήµατος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου παραδέχθηκε την απουσία ελέγχου την οποία απέδωσε στην υποστελέχωση του Τµήµατος. Στην ίδια συζήτηση βγήκαν και πολλά άλλα στη φόρα. Το γεγονός για παράδειγµα ότι µε την ιδιωτικοποίηση των εργασιών του λιµανιού Λεµεσού παρουσιάζονται κενά στην είσπραξη του ανάλογου περιβαλλοντικού τέλους.

Αλλά και η υπενθύµιση ότι η µεταφορά των ελαστικών στην περιοχή Βασιλικού έγινε µε την υπόσχεση του πρώην Υπουργού Γεωργίας ότι θα υπάρχουν σηµεία πυρόσβεσης, οι χώροι θα είναι περιφραγµένοι και θα υπάρχει φρούρηση 24 ώρες το 24ωρο και θα γίνονται καθηµερινοί έλεγχοι από την Πυροσβεστική, το Τµήµα Περιβάλλοντος και το Τµήµα Επιθεώρησης Εργασίας. Τίποτα από αυτά δεν έγινε…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy