Τρεις χιλιάδες στρατιώτες από 19 χώρες της Ε.Ε. στο Ιράκ

 

  • Άλλα 200 στρατεύματα από 10 κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκονται υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ

 

Περίπου 3.000 στρατεύματα από 19 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ σύμφωνα με ανάρτηση της ιστοσελίδας “euobserver” https://euobserver.com/foreign/147065, ενώ άλλα 200 στρατεύματα από 10 κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκονται υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), μια διεθνή δεξαμενή σκέψης.

Επισυνάπτεται σχετικός χάρτης με τον αριθμό στρατευμάτων όπως παρουσιάζεται επίσημα γιατί πρέπει κανείς να υπολογίσει π.χ. αναμεσα σε άλλα και τις μυστικές επιχειρήσεις/αποστολές.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορά γίνεται στην Επιχείρηση “Έμφυτη Αποφασιστικότητα”, η οποία αποτελεί δύναμη κοινής ευθύνης που δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ΙSIS στο Ιράκ. Αποτελείται από στρατεύματα των ΗΠΑ, καθώς και από άλλες χώρες.

Η Στρατιωτική Επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Ιράκ με τα αρχικά (NMI) “βοηθάει” στην ενδυνάμωση των ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας, καθώς και τα ιρακινά εκπαιδευτικά στρατιωτικά προγράμματα σύμφωνα με την ανάρτηση για να αποτρέψουν οι ιρακινές δυνάμεις την επιστροφή της Ισλαμικής Οργάνωσης. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητές επί του εδάφους έχουν προσωρινά ανασταλεί.

Με έντονες εντάσεις μετά τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, η ΕΕ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία για να μειώσει τη σύγκρουση, την ανάφλεξη και τον πόλεμο που πιθανόν να ακολουθήσει.

Το ιρακινό ψήφισμα, με το οποίο ζητείται η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, πέρασε με 173 ψήφους, αν και 156 βουλευτές το μποϊκόταραν. Και παρ’ όλο που δεν είναι δεσμευτικό, το ψήφισμα τέθηκε υπό την αιγίδα παρόμοιων αιτημάτων, που ανακοινώθηκαν αρχικά από τον Ιρακινό Πρωθυπουργό Adil Abdul Mahdi.

Φόβοι

Μια μεταγενέστερη αεροπορική αποστολή πυραύλων του Ιράν που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου εναντίον των δυνάμεων συνασπισμού στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών δυνάμεων, αύξησε μόνο τους φόβους με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Γιοζέφ Μπορέλ, να επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις για ηρεμία.

Με 600 στρατιώτες, η ​Ιταλία έχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία μεταξύ των Ευρωπαίων, ακολουθούμενη από την Ισπανία (500) και τη Γαλλία (400).

“Αυτό που φοβόμαστε έχει συμβεί”, δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντε Μαΐο, στη σελίδα του στο Facebook νωρίτερα την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι ένας νέος πόλεμος μπορεί να ενισχύσει τη διάδοση τρομοκρατικών κυττάρων και τις νέες μεταναστευτικές ροές.

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Carmen Calvo, είπε την Τετάρτη στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTVE ότι η χώρα έχει αποσύρει εδώ και λίγο καιρό κάποια στρατεύματα της χώρας. «Όσοι βρίσκονταν σε πιο επικίνδυνες θέσεις έφυγαν για το Κουβέιτ», είπε.

Η Γαλλία, με δήλωση ανώνυμης κυβερνητικής πηγής στο Reuters, ανέφερε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποσυρθεί.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν άλλους 3.800 αλεξιπτωτιστές από την 173η Αεροπορική Ταξιαρχία στη Μέση Ανατολή.

Ένας εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ δήλωσε στο EUobserver ότι η τρέχουσα αποστολή στο Ιράκ αποτελείται από αρκετές εκατοντάδες προσωπικό, κυρίως από τον Καναδά, την Τουρκία και την Ισπανία.

Η Γερμανία μετακινεί μέρος του στρατιωτικού προσωπικού της από το Ιράκ σε γειτονικές χώρες εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ η Σλοβακία ανακοίνωσε πως μετακίνησε προσωρινά από το Ιράκ τους επτά στρατιώτες της που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ, καθώς οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται.

Περίπου 30 από τους 120 Γερμανούς στρατιώτες στο Ιράκ, οι οποίοι κυρίως εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, θα μεταφερθούν στην Ιορδανία και το Κουβέιτ, ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση με επιστολή της προς το Κοινοβούλιο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε επίσης να έχει πιθανές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και προσδιόρισε αυτές τις συνέπειες στους τομείς «των μεταφορών, της ενέργειας ή της γειτονίας και της μετανάστευσης, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη, τη σταθεροποίηση και την ανασυγκρότηση που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτούς τους τομείς», ανέφερε σε δήλωσή της. Η ΕΕ έχει επίσης προσωπικό και διπλωμάτες ως αντιπροσωπεία και ως αποστολή πολιτικής βοήθειας στο Ιράκ. Όλοι θα παραμείνουν στη θέση τους χωρίς σχέδια εκκένωσης.

 

 

Ιράκ: Σιίτες ηγέτες φιλοϊρανικών οργανώσεων ζητούν απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων

Έκκληση για συσπείρωση όλων των εθνικών δυνάμεων, προκειμένου να απομακρυνθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ, απηύθυναν σιίτες ηγέτες φιλοϊρανικών οργανώσεων μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στην αμερικανική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, δεύτερος στην ιεραρχία της Χασντ αλ-Σάαμπι, ενός συνασπισμού κυρίως φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών ο οποίος έχει πλέον ενταχθεί στον ιρακινό τακτικό στρατό, έχασε επίσης τη ζωή του κατά την επίθεση αυτή.

Το Ιράν υποσχέθηκε να εκδικηθεί, όπως και το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, το οποίο υποσχέθηκε «τη δίκαιη τιμωρία των εγκληματιών δολοφόνων σε όλον τον κόσμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ιρακινός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ έδωσε εντολή στους μαχητές του Στρατού του Μαχντί να «είναι έτοιμοι», επανενεργοποιώντας έτσι μια πολιτοφυλακή που επισήμως έχει διαλυθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία και η οποία είχε σπείρει τον τρόμο στις τάξεις των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Οι πολυάριθμες φιλοϊρανικές οργανώσεις στην περιοχή μπορεί να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στα κράτη του Κόλπου ή εναντίον πετρελαιοφόρων ή εμπορικών πλοίων στην περιοχή των στενών του Χορμούζ, τα οποία η Τεχεράνη μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή.

Μπορεί να βάλουν στόχο τις πολυάριθμες βάσεις στις οποίες ο αμερικανικός στρατός είναι ανεπτυγμένος στο Ιράκ, τη Συρία, άλλες αμερικανικές πρεσβείες στην περιοχή ή να επιτεθούν σε συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ ή η Σαουδική Αραβία, ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά τις δεκαετίες εχθρότητας μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και τα αμερικανικά στρατεύματα πολέμησαν μαζί στον πόλεμο του Ιράκ ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο υποστηριζόμενος από το Ιράν διοικητής μιας ιρακινής πολιτοφυλακής, Καΐς αλ Χαζάλι, δήλωσε ότι αν οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν φύγουν από το Ιράκ θα θεωρηθούν δύναμη κατοχής.

Ο Χαζάλι έκανε αυτή τη δήλωση μετά την απόφαση του ιρακινού Κοινοβουλίου να τερματιστεί η παρουσία των ξένων στρατευμάτων στη χώρα, σε απάντηση για το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αεροπορική αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy