Τρεις δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτο τον Ακιντζί

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί παραχωρεί τηλεοπτική συνέντευξη στις δημοσιογράφους του ΚΥΠΕ Ραλλή Παπαγεωργίου και Οντούλ Ασίκ, κατεχόμενη Λευκωσία 3 Αυγούστου 2019. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Τρεις δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», της εταιρείας «Γκεζιτζί», του «πανεπιστημίου» Ανατολικής Μεσογείου στην Αμμόχωστο και μία που έκανε η τουρκική κυβέρνηση, έθεσε ενώπιον των τριών πολιτικών αρχηγών στη συνάντηση της Άγκυρας, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί, που ήταν παρών.

Η τ/κ εφημερίδα Αβρούπα που επικαλείται τις δηλώσεις αυτές του κ. Αρικλί μετά την επιστροφή του από την Άγκυρα, σημειώνει ότι και στις τρεις δημοσκοπήσεις «ο κ. Ακιντζί είναι στην πρώτη θέση και ο κ. Τατάρ και ο κ. Ερχιουρμάν στη δεύτερη και τρίτη θέση. Ακολουθώ εγώ και ο κ. Οζερσάι». Σχολιάζοντας το θέμα, η εφημερίδα γράφει πρωτοσέλιδα ότι «έγιναν ντέρτι για την Άγκυρα οι προεδρικές εκλογές στην τδβκ» και ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι «εργάζονται εντατικά για να κερδίσει ο υποψήφιος που θέλουν». «Δεν θα υπάρξει κοινός υποψήφιος» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο στο θέμα της η «Ντιαλόγκ» που αναφέρεται στις σχετικές δηλώσεις και των τριών πολιτικών αρχηγών, Ερχάν Αρικλί, Φικρί Ατάογλου του ΔΚ και Ερσίν Τατάρ του ΚΕΕ, αφού επέστρεψαν χωριστά οι πρώτοι δύο από τον τρίτο από την Τουρκία προχθές. Η εφημερίδα «Μανσέτ» επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «τη μερίδα του λέοντος» στη συνάντηση στην Άγκυρα είχε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος φαίνεται σίγουρο ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» του Οκτωβρίου.

Ο ίδιος ο κ. Τατάρ προχθές βράδυ είπε ότι δεν πρόκειται για παρέμβαση της Τουρκίας στη «δημοκρατία», αλλά παραδέχθηκε ότι καταβλήθηκε προσπάθεια για την εξεύρεση κοινού υποψηφίου. Επιστρέφοντας από την Τουρκία όπου είχε χωριστές συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι στην παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Τατάρ ρωτήθηκε για τις πληροφορίες περί σχηματισμού «κυβέρνησης» τριμερούς συνεργασίας, λόγω της πρόσκλησης προς τα τρία κόμματα. Απάντησε ότι στην Άγκυρα είχε προσκληθεί και ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, όμως δεν πήγε και πρόσθεσε ότι και στο παρελθόν η τουρκική κυβέρνηση είχε προσκαλέσει πολιτικούς αρχηγούς από την Κύπρο στην Άγκυρα.